Samisk bordflagg i auditorium
Bachelor

Lulesamisk

Bodø, Drag
Opptaket til dette studieprogrammet er utsatt til høsten 2026.

Om studiet

Ønsker du å styrke ferdighetene dine i lulesamisk og lære mer om hvordan språket er bygd opp og hvordan det brukes i praksis? Ønsker du å vite mer om emner som flerspråklighet, språkhistorie og samisk litteratur?

Gjennom dette studiet vil du videreutvikle dine muntlige og skriftlige ferdigheter i lulesamisk, tilegne deg et fagspråk for å beskrive og analysere språk og litteratur og du vil lære deg å bruke lulesamisk i ulike faglige og praktiske sammenhenger.

Dette er et samlingsbasert studieprogram som går på deltid (50%). Bachelorprogrammets fordypningsdel i lulesamisk består av fire moduler på 30 studiepoeng hver: Lulesamisk 1 (LU1), lulesamisk 2 (LU2), lulesamisk 3 (LU3) og lulesamisk 4 (LU4). Disse modulene kan også søkes på separat som egne årsenheter. Når du søker om opptak kan du enten søke på opptak til studieprogrammet eller til den modulen du ønsker å søke på.

Se studieplanen om nærmere informasjon om hvilke emner som tilhører, samt mer informasjon om opptakskrav under opptaksinformasjon.

Vil du opparbeide deg en viktig og sjelden kompetanse som både samfunnet og arbeidslivet trenger? Søk opptak til Bachelor i Lulesamisk!

Hva kan du jobbe som?

Samiske språk blir i økende grad brukt innenfor stadig flere samfunnsområder, og både samiske kommuner og institusjoner, men også andre institusjoner som har sitt virke i samiske områder og som tilbyr tjenester til det samiske folket, vil i stadig større grad ha behov for dyktige medarbeidere med god samisk språkkompetanse. Studiet gir kunnskaper og innsikt som vil være anvendelig i mange sammenhenger, som for eksempel opplæring og undervisning, helsesektoren, kulturarbeid, forvaltning, media og reiseliv.

Hvordan foregår undervisningen

Undervisningen vil være samlingsbasert. I tillegg kan nettbasert undervisning og digitale forelesninger forekomme. Undervisningen vil bestå av en kombinasjon av ulike studentaktive læringsformer, gruppearbeid, selvstendig arbeid og forelesninger.

Det forutsettes aktiv deltakelse fra studentenes side, og at studentene følger undervisningen og bidrar til diskusjoner og aktiviteter i undervisningen.

Studiet er samlingsbasert, og det gjennomføres 3-4 samlinger i hvert semester. Samlingene vil bli lagt til campus Bodø og Ájluokta/Drag i Hábmer/Hamarøy.
Ingen praksis.

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av Realkompetanse.

I tillegg gjelder også følgende spesielle opptakskrav for dette studieprogrammet:

  • Lulesamisk som førstespråk eller andrespråk fra videregående skole.

Eller

For studenter uten formell kompetanse i lulesamisk vil det tilbys en opptakssamtale.

Studentene har mulighet til å reise på utveksling ved femte eller sjette studieår til andre urfolksområder. Utveksling vil være heltidsstudier på enten ett eller to semestre. Det vil også være mulig å reise på et kortere utvekslingsopphold om det er relevante emner ved våre samarbeidsinstitusjoner som tilbyr dette, og det vil variere fra studieår til studieår.

Gjennom Nord universitets sine samarbeidsavtaler kan studentene blant annet reise til New Zealand, Australia, Canada, USA, Storbritannia, Frankrike, Spania, Finland og Sverige. For nærmere informasjon, se her: Alt om utveksling (nord.no)

Kunnskap

Kandidaten har:

  • omfattende kunnskap om lulesamisk grammatikk
  • kunnskap om ulike andre språklige temaer som språklig variasjon, flerspråklighet, språkbruk, språkarbeid og andre samiske språk
  • kunnskap om samisk litteratur og litteraturhistorie, med vekt på samiske fortellertradisjoner og eldre lulesamisk diktning
  • kjennskap til strategier for lesing, skriving og produksjon av ulike typer tekster
  • kjennskap til noen sentrale språkvitenskapelige begreper og analyseteknikker
  • bred kunnskap om et selvvalgt språklig eller litterært tema
  • kunnskap om forskningsmetode, forskningsetikk og vitenskapsteori i et lokalt og globalt urfolksperspektiv
  • kjennskap til mulige sammenhenger mellom urfolksspråk, urfolksmetodologier og bærekraft
  • kjennskap til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor lulesamisk språk og språkarbeid, samt metodene som brukes i dette arbeidet

Ferdigheter

Kandidaten kan:

  • forstå og selv bruke et variert språk i diverse lulesamiske tekster og kommunikasjonssammenhenger
  • redegjøre for, reflektere over, og drøfte lulesamisk grammatikk, litteratur og andre faglige problemstillinger muntlig og skriftlig
  • anvende sine kunnskaper om språkbruk og andre relevante virkemidler og strategier i praktisk språkarbeid
  • reflektere over egen språklæring og språkbruk
  • redegjøre for, reflektere over og drøfte forskningsetikk og forskningsmetoder
  • hente inn, vurdere og reflektere over informasjon og bruke dette i faglige sammenhenger og problemstillinger
  • gjøre språkvitenskapelige og litterære analyser ved hjelp av relevante analyseteknikker
  • bruke relevante språkverktøy og språkressurser

Generell kompetanse

Kandidaten kan:

  • anvende sine kunnskaper og ferdigheter i lulesamisk språk selvstendig i relevant arbeid og andre formelle og uformelle sammenhenger
  • planlegge og gjennomføre et selvstendig forskningsarbeid i tråd med metodologiske og forskningsetiske krav
  • formidle sentralt fagstoff ved bruk av fagbegreper i muntlig og skriftlig kommunikasjon og delta i faglige diskusjoner
  • utveksle synspunkter og erfaringer om temaer som språkbruk, språkarbeid, språktilegnelse og språklig mangfold

Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin med kamera og headsett for deltakelse i nettbasert undervisning, Studenten må ha internettlinje med kapasitet til nettundervisning.

Studentene må selv dekke kostnader til reise og opphold i forbindelse med studiesamling.