Ph.d. i biovitenskap

Se studieprogram

Høst 2023 (1. semester)

Valgfrie emner
BIO9003
5 sp
BIO9002
5 sp
BIO9000
5 sp

Vår 2024 (2. semester)

Valgfrie emner
BIO9007
5 sp
BIO9006
5 sp
BIO9004
5 sp
BIO9001
5 sp
DR446F
5 sp
DR443F
5 sp
DR435F
5 sp

Høst 2025 (5. semester)

Valgfrie emner
BIO9003
5 sp
BIO9002
5 sp
BIO9000
5 sp

Vår 2026 (6. semester)

DR445F
0 sp
Valgfrie emner
BIO9007
5 sp
BIO9006
5 sp
BIO9004
5 sp
BIO9001
5 sp
DR446F
5 sp
DR443F
5 sp
DR435F
5 sp

Doktorgradsprogrammet representerer den høyeste akademiske utdannelsen i Norge. Den skal, i tråd med forskriftene, kvalifisere for forskningsvirksomhet på et høyt vitenskapelig nivå, og for annet arbeid hvor det stilles særskilte krav til vitenskapelig innsikt og metode. Gjennom utdanningen skal doktorgradsstudentene skaffe seg faglig dybde og bredde i fagområdet biovitenskap.

Biovitenskap ved Fakultet for Biovitenskap og Akvakultur omfatter grunnleggende og anvendt forskning, herunder blant annet akvatisk og terrestrisk økologi, teknologisk utvikling innen akvakultur, husdyrvitenskap, biomedisin og bioteknologi, bioressurser, og bioøkonomi. Studiet omfatter fem områder av spesialisering: 1) akvakultur, 2) akvatisk og terrestrisk økologi, 3) genom biologi og genomikk, 4) alger og mikrobiell bioteknologi, og 5) husdyr, produksjon og velferd. Disse reflekterer de strategiske forskningsområdene ved fakultetet.

PhD programmet har som målsetning å kunne utvide kunnskapsfeltet innen bærekraftig blå og grønn biovitenskap, og til å kunne utforske molekylære aspekter gjennom teknologisk utvikling. PhD prosjekter kan være tverrfaglige i natur, og kan omfatte grunnleggende eller anvendte problemstillinger. Forskningsarbeidet er vanligvis underlagt ett av de fem spesialiseringsområdene ved fakultetet, og kan enten være basert på eksperimentelle data opparbeidet i laboratorium, undersøkelser i felt, eller data innhentet fra eksisterende datasamlinger. Fordypinger kan omfatte ulike biosfærer, alt fra molekylære reaksjoner og kontrollmekanismer til studier av hele økosystemer.

Læringsutbytte :

En kandidat med fullført ph.d. i biovitenskap skal ha følgende læringsutbytte definert gjennom kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten skal:

  • ha et kunnskapsnivå innen biovitenskap som er på et høyt internasjonalt nivå, kjenne relevante teorier, være i stand til å bruke de riktige metodene, og fremme kunnskapen innen sitt spesialområde
  • ha inngående og oppdatert kunnskap om metoder og teknikker som benyttes i forskning innen sitt spesialområde
  • ha avansert kunnskap om nyere innovasjoner, metodikk, formidling og tolkning av forskning innenfor sitt spesialområde.

Ferdigheter

Kandidaten skal kunne:

  • utvikle nye hypoteser og problemstillinger som grunnlag for vitenskapelig forskning innen sitt spesialområde
  • planlegge og gjennomføre forskning og faglig arbeid på anerkjent internasjonalt nivå basert relevant metodikk innen sitt spesialområde
  • løse komplekse faglige spørsmål og utfordre etablert kunnskap og praksis innen biovitenskap

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • kunne identifisere nye og eksisterende etiske problemstillinger
  • ha evne å utføre forskningsarbeid, og formidle midlertidige resultater og sluttresultater basert på veletablerte vitenskapelige og etiske prinsipper
  • ha ferdigheter innen ledelse som stimulerer til godt samarbeid slik at eget arbeid, prosjektarbeid og komplekse tverrfaglige oppgaver blir gjennomført på en effektiv og god måte
  • kunne formidle pågående forskningsarbeid og resultater i relevante nasjonale og internasjonale kanaler for å best mulig forklare for sluttbrukere og samfunn til å forstå dets verdi
  • kunne delta i nasjonale og internasjonale, vitenskapelige- og populærvitenskapelige debatter innen sitt kompetansefelt
  • være i stand til å vurdere behovet for innovasjon, initiere og gjennomføre forsking som leder til nyskaping på en konstruktiv måte for samfunnet

For å bli opptatt på studiet må søkeren ha en mastergrad tilsvarende 120 studiepoeng (ECTS) innenfor biovitenksap eller andre relaterte felt. Mastergrader bygget opp etter andre systemer kvalifiserer også etter individuell vurdering av Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA). Potensielle kandidater med mastergrad fra andre fagområder kan vurderes. Det kreves normalt et karaktersnitt på B eller bedre. Søknader om opptak vurderes av forskningsutvalget ved FBA, og godkjennes av dekanen.

Å ha tilstrekkelig finansiering er en absolutt forutsetning for å kunne innvilge opptak. Finansieringen må dekke hele doktorgradsperioden. Mulige finansieringstyper kan være stipendiatmidler og andre forskningsmidler, eller annen ekstern finansiering fra hjemlandet. Privat finansiering (egne eller familiens midler og lignende) aksepteres normalt ikke som tilsvarende finansiering for opptak til den organiserte forskerutdanningen ved FBA. Ved utlysning av stipendiatmidler til et bestemt doktorgradsstudie kan du finne ledig stilling her: Ledige stillinger (nord.no)

Krav til opptak til ph.d.-studiet er beskrevet nærmere i Reglement for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Nord universitet, med utfyllende retningslinjer for ph.d i biovitenskap ved FBA, Nord universitet.

Ph.d. i biovitenskap kvalifiserer studenter for stillinger innen høyere forskningsbasert utdanning og for forskning og utviklingsarbeid. Kandidatene er også velkvalifiserte for stillinger i innen biologi- eller akvakulturrelaterte næringer i Norge og i utlandet. Ikke-statlige organisasjoner (NGOs) med interesse for miljøspørsmål er også være en attraktiv arbeidsgiver.

PhD er endelig grad og den høyeste form for akademisk utdannelse som tilbys.

Fakultetet ønsker generelt at kandidatene deltar i mobilitetsprogram. Basert på forskningsprosjektet som kandidaten arbeider på kan det være aktuelt med både feltarbeid / forskningsopphold / opphold på nasjonale og internasjonale institusjoner.

Informasjon om avsluttende vurderinger for graden ph.d. finnes i "Reglement for graden Philosophiae Doctor ved Universitetet i Nordland" og FBAs utfyllende regler.

Vurderingsformene for enkeltemner knyttet til opplæringsdelen for ph.d.-programmet er beskrevet i emnebeskrivelsen for hvert enkelt emne.

Ph.d.-graden tildeles på grunnlag av:

  • Godkjent gjennomføring av 30 studiepoeng emner samt obligatoriske presentasjoner
  • Godkjent vitenskapelig avhandling
  • Godkjent prøveforelesning over oppgitt emne
  • Godkjent offentlig forsvar av avhandlingen (disputas)
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene i dialogmøtet med studieprogramansvarlig.