Trafikklærer tunge kjøretøy
Dette er en videreutdanning for deg som har trafikklærerutdanning og yrkeserfaring med tunge kjøretøy. Studiet går over ett semester og gir deg kompetanse som trafikklærer for tunge kjøretøy.
Om studiet
Er du utdannet trafikklærer og vil dele dine erfaringer med fremtidens yrkessjåfører er dette studiet for deg! Har du erfaring som yrkessjåfør har du mye kunnskap om både yrket ditt og det å kjøre i trafikken. Studiet går over ett semester og gir deg kompetanse som trafikklærer for tunge kjøretøy.
Dersom du ikke har trafikklærerutdanning fra før og vil bli trafikklærer for tunge klasser, så anbefaler vi deg å søke på dette studiet: Trafikklærer tunge klasser
Studiestart mandag 12 august 2024 kl. 12:00.
Undervisning på studiestedet uke 33 og 34
Nettundervisning i ukene 35- 37
Undervisning på studiestedet ukene 38-45
Praksis ved en selvvalgt opplæringsinstitusjon ukene 46-49
Alle fem krav må fylles for at du skal kvalifisere for opptak:
1. Godkjenning fra Statens Vegvesen som trafikklærer klasse B.
2. Minst 3 års yrkessjåførpraksis på heltid med kjøretøy som har tillatt totalvekt over 16 tonn.
3. Førerett for klassene BE CE DE
4. Minst 6 måneders praksis med teoretisk og praktisk opplæring i klasse B, etter godkjenning som trafikklærer (Trafikklærer med toårig grunnutdanning fra Norge unntas fra krav 4).
5. Bestått opptaksprøve i egenferdighet med tunge kjøretøy. Opptaksprøven gjennomføres ved studiested Stjørdal i henhold til retningslinjer for praktisk prøve.
Ad punkt 2: CV eller arbeidsavtale er ikke godkjent som dokumentasjon på praksis. Vi må ha en arbeidsattest som viser hvor lenge du har vært ansatt, i hvilken stillingsprosent, samt en beskrivelse av ansvarsområder/arbeidsoppgaver/stillingstittel.
Dokumentasjon som viser at søker fyller opptakskravene skal lastes inn i søknaden seinest ved søknadsfrist 1. mars. Søkere som avslutter trafikklærerutdanning våren 2025 må dokumentere punkt 2 og 3 for å bli kalt inn til opptaksprøve. Reise til og fra Nord universitet og opphold bekostes av den enkelte.
Retningslinjer for opptaksprøve for vurdering av egenferdighet, tunge kjøretøy, for opptak til utdanningen Trafikklærer tunge kjøretøy
Beskrivelse av opptaksprøven:
Opptaksprøve gjennomføres av Handelshøgskolen, faggruppe trafikk ved studiested Stjørdal. Fakultetet kontakter søkere etter søknadsfristen, med tidspunkt for gjennomføring av prøve.
For å bli kalt inn til opptaksprøve, må søker dokumentere at hun/han fyller punkt 2 og 3 innen gitt frist.
Før prøven starter må søker fremvise legitimasjon/førerkort med førerrett for klassene BECEDE. Prøven foregår med kjøretøy som Nord universitet disponerer. Opptaksprøven vil ta ca. 45 minutter, og skal inneholde presis kjøring og rygging med lastebil og slephenger. Søkeren skal vise kjøredyktighet og trafikal kompetanse på et tilfredsstillende nivå. Prøven vil bli vurdert som en helhet.
Ved ikke-bestått resultat vil søker få avslag på søknad om opptak. Søkere med ikke-bestått resultat på prøve har på grunn av opptakskravets art ingen klagerett. Søker som får bestått opptaksprøve, blir vurdert for om han/hun fyller de andre opptakskravene til studiet.
Anbefalte forkunnskapskrav
På grunn av studiets korte varighet er det nødvendig at søkere besitter forkunnskapskrav som beskrevet i læreplan klasse CE før påbegynt studium. Herunder kunnskaper, ferdigheter og holdninger slik de er beskrevet i læringsmomentene i trinn 1-4, samt førerkompetanse på tunge kjøretøy som det fremkommer på side 10.
Kunnskap
Kandidaten
har trafikk- og transportfaglig kunnskap knyttet til føring av store og tunge kjøretøy
har bred kunnskap om trafikkopplæringsforskrift og læreplaner for fører- og yrkessjåføropplæring til tunge kjøretøy
har didaktisk og yrkesetisk kunnskap for å kunne planlegge, gjennomføre og vurdere opplæring på tunge kjøretøy
har kunnskap om moderne samferdselsteknologiske løsninger og mobilitet
Ferdigheter
Kandidaten
har kjøredyktighet og trafikal kompetanse på høgt nivå
kan vurdere og begrunne trafikk-, transporttiltak og trafikkutvikling ut i fra et bærekraftig samfunnsperspektiv
Generell kompetanse
Kandidaten
kan arbeide selvstendig og legge en vitenskapelig tilnærming til grunn for å løse transport-, yrkessjåfør- og trafikkfaglige problemstillinger
kan reflektere over, diskutere og formidle faglige, pedagogiske og didaktiske problemstillinger knyttet til fører- og yrkessjåføropplæring
Studieavgift: 144 000
Semesteravgift kommer i tillegg.
Studenten må påregne kostnader til reiser og overnatting knyttet til bedriftsbesøk og undervisning og praksis lagt til eksternt sted.