Veiledningspedagogikk
Kortere studier

Veilederutdanning for praksislærere og mentorer - modul 2, Namsos

Namsos

Kvalifiser deg for å kunne være praksislærer for masterstudenter i utdanningsløp og mentor for nyutdannede lærere i barnehage, grunnskole og videregående skole.

Neste planlagte oppstart er våren 2026. Søk fra 1. oktober 2025.

Om studiet

Studiet bygger videre på modul 1. Det utdanner veiledere, praksislærere og mentorer som kan tilby kvalifisert veiledning og utviklingsstøtte som bidrar til veisøkers, studentenes og de nyutdannedes profesjonsutvikling, samtidig som dette kan medvirke til varige endringer i egen organisasjon. Studiet skal bidra til kvalifisering av lærere som skal være praksislærere for masterstudenter i utdanningsløp og mentorer for nyutdannede lærere i barnehage, grunnskole og videregående.

Dette studiet er finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse under forutsetning om at tilbudet primært skal være rettet mot lærere i skole- og barnehagesektoren som jobber i Namdalsregionen (Lierne, Røyrvik, Grong, Snåsa, Overhalla, Høylandet, Flatanger, Leka, Namsos, Nærøysund, Namsskogan, Osen og Åfjorden).

Hva kan du jobbe som?

Studiet gir bred kompetanse innenfor veiledningsfaget generelt og tilfredsstiller nasjonale krav om veiledningskompetanse for praksislærere og mentorer spesielt. Slik vil studiet også kunne gi fortrinn til stillinger der det stilles krav til formell veiledningskompetanse.

Samlinger vår 25

Uke 4(NETT):

Onsdag 22/1 kl. 0900-1500

Torsdag 23/1 kl. 0900-1500

Uke 7(Namsos):

Onsdag 12/2 kl. 10.00 – 15.30

Torsdag 13/2 kl. 08.30 – 14.00

Uke 11 (Namsos):

Onsdag 12/3 kl. 10.00 – 15.30

Torsdag 13/3 kl. 08.30 – 14.00

Uke 14 (Namsos):

Onsdag 2. april kl. 10.00 – 15.30

Torsdag 3. april kl. 08.30 – 14.00

Uke 18 (Nett):

Onsdag 30/4 kl. 0900-1500

Opptakskrav

  • Fullført og bestått profesjonsutdanning som barnehagelærer, grunnskolelærer eller lærer i videregående skole.
  • Andre profesjonsutdanninger på bachelornivå kan kvalifisere, som vernepleiere, barnevernspedagoger, sosialt arbeid, eller tilsvarende bachelorgrader.
  • Minimum 2 års praksis som lærer eller annet relevant pedagogisk arbeid etter endt utdanning. Deltidsstillinger regnes om til heltid for å dekke kravet om 2 år heltids praksis
  • Ansettelsesforhold i en skole eller barnehage. Hvis du ikke er ansatt, må du dokumentere at du har mulighet til å gjennomføre praksis ved en skole eller barnehage mens du gjennomfører videreutdanningen.
    Ansettelsesforhold og praksis dokumenteres med en stemplet og signert attest fra arbeidsgiver.

Les om hvordan du dokumenterer opptakskrav her: https://www.nord.no/studier/opptak/dokumentasjon

Rangering

Hvis det er flere kvalifiserte søkere enn studieplasser, rangerer vi søkerne etter følgende kriterier i prioritert rekkefølge:

1. Ansatte i skole- og barnehage i Namdalsregionen

2. Ansatte i skole- og barnehage i andre geografiske områder

3. Kvalifiserte søkere som ikke er ansatt i skole eller barnehage, men som har dokumentert tilgang til praksisplass

Veilederutdanning for praksislærere og mentorer - modul 3. Studiet kan søkes godkjent og innpasset i relevante pedagogiske masterløp.

Kunnskaper

Studenten

  • Har avansert kunnskap om vitenskapelig teori knyttet til veiledning og deltagende arbeidsformer i ulike typer kontekster.
  • Har inngående kunnskap om utfordringer og muligheter knyttet til veiledning, kommunikasjon og samspill
  • Har inngående kunnskap om nyere forskning om utfordringer studenter og nyutdannede møter i overgangen fra utdanning til yrke

Ferdigheter

Studenten

  • Kan kritisk analysere, begrunne og reflektere over ulike veiledningsformer, kommunikasjonsprosesser og læreprosesser
  • Kan bruke relevante veiledningsformer for å støtte og utfordre veisøker, studenter og nyutdannede på de sakene, temaene eller utfordringene de ber om veiledning på
  • Kan gjennomføre situasjonstilpassa arbeidsmåter innen et faglig utviklingsarbeid på selvstendig vis

Generell kompetanse

Studenten

  • Kan analysere relevante faglige, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger og sammenfatte en situasjonsforståelse på en åpen, kritisk og selvstendig måte
  • Kan anvende egen forskningsbaserte kunnskaper og ferdigheter på nye områder og ta del i utviklingsoppgaver og prosjekter knyttet til eget profesjonsområde
  • Kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer

Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.

Lærere og skolerådgivere kan søke Utdanningsdirektoratet om vikar-/stipendordning for å ta studiet. Søknadsfrist er 1. mars. Du velger "Annet studietilbud" i søkeportalen. (I tillegg søker du opptak hos Nord universitet).