Hvordan gjøre videreutdanning mulig?

Det å kombinere videreutdanning med de forpliktelsene man har kan være en utfordring. Heldigvis finnes det ordninger for finansiering og gode råd som kan være til hjelp.

Identifiser behov

Dette kan gjøres i samarbeid med leder, eller andre du har et godt samarbeid med. Behov for kompetansepåfyll kan også identifiseres på bakgrunn av at man søker nye muligheter i arbeidslivet.

Undersøk utdanningstilbud

Det er mange utdanningsinstitusjoner som tilbyr videreutdanninger som er tilpasset at man også er i jobb. Her er det viktig å vurdere om det er kurs man ønsker å ta uten eksamen eller om man ønsker å ta en studiepoenggivende utdanning.

Lag en tidsplan

Kompetanseutvikling er viktig samtidig som det har det en kostnad i tidsbruk og penger. Derfor er det viktig å planlegge for å få dette til.

Lag en tidsplan for det du ønsker å gjennomføre. I planleggingen er det viktig at du setter deg inn i hvordan studiet gjennomføres. Informasjon om dette ligger på studieprogramsidene.

  • Er tilbudet nett- eller samlingsbasert?
  • Hvilke datoer er samlingene planlagt?
  • Hvor er eventuelt fysiske samlinger lokalisert?

Involver de rundt deg i planleggingen. Det kan f.eks. være viktig å involvere familie og arbeidsgiver(e) allerede tidlig i en planleggingsfase. Forbered omgivelsene på å kunne være fleksible for å tilpasse behov for endringer som man ser underveis i studiene.

Arbeidsmiljøloven har også bestemmelser rund utdanningspermisjon for å ta del i organisert læring. Permisjon om utdanning må søkes om til arbeidsgiver.

Mer informasjon finner du på arbeidstilsynet.no.

Finansiering

Arbeidsgiver

Det er ikke bare du som verdsetter kompetanseheving og økte muligheter, det gjør også din arbeidsgiver. Mange arbeidsgivere er derfor villig til å både tilrettelegge arbeidstider og gi økonomisk støtte for at du skal lykkes. Ofte er det mer kostnadseffektivt å videreutdanne eksisterende ansatte enn å rekruttere nye.

Noen arbeidsgivere har også samarbeid med universiteter og høyskoler for å tilby skreddersydde utdanningsprogrammer.

Lånekassen

Du kan søke om støtte fra Lånekassen, som tilbyr både lån og stipend for videreutdanning. Støtten avhenger av hvor mye du skal studere.

Her kan du sjekke hvor mye lån og stipend du kan få.

Fagforening

Er du medlem i en fagforening kan det være lurt å undersøke mulighetene for økonomisk støtte her. Mange fagforeninger har utdanningsfond eller liknende ordninger hvor man kan søke om pengebeløp.

Stipender, legater og støtteordninger i Norge

stipendportalen.no finner du alle legater, stipender og støtteordninger. Her kan det være ordning som er til hjelp for deg. Legater finner du også på legathandboken.no. Stipender og legater er gjerne rettet mot studieretninger eller søkere bosatt i et bestemt geografisk område.

Skattefradrag

Kostnader du har til å holde vedlike en utdanning, og/eller til å holde deg à jour med utvikling i faget, er fradragsberettiget hvis du bruker utdanningen til å oppnå inntekt.

På skatteetaten.no finner du mer informasjon om dette.

Oppdatert
04.11.2024
Updated by
videre@nord.no