FAIR data

FAIR-prinsipper for forskningsdata:

Findable

Persistente varige identifikatorer

Persistente varige identifikatorer, som DOI (Digital Object Identifier), brukes for å gjøre forskningsdata lette å finne. Dette er et unikt nummer som angir ditt datasett og som man får automatisk når man benytter arkiver som følger FAIR-prinsippene. NORD Open Research Data har denne funksjonen. Både datasett og de individuelle datafilene får automatisk DOI-nummer.

Metadata

Metadata er strukturert og standardisert informasjon om datasettet. De hjelper andre med å finne, forstå og gjenbruke et datasett. Eksempler på metadata er informasjon om forfattere, bruksvilkår og tilgangsbetingelser.

Nøkkelord

Ved å oppgi nøkkelord øker du finnbarhet (findability) av dataene dine. Dette kan være informasjon som fagområde(r) (f.eks. politikk, sosiologi, økonomi) og metode(r) (f.eks. kvalitativ eller kvantitativ). Kontrollerte vokabularer kan være tilgjengelige i forskningsfeltet ditt. I samfunnsvitenskap kan for eksempel European Language Social Science Thesaurus (ELSST) brukes.

Høsting og indeksering av metadata

Det er viktig å velge et arkiv som muliggjør høsting og indeksering av metadata. NORD Open Research Data har denne funksjonen. Metadata fra arkivet høstes/indekseres av flere tjenester, inkludert B2FINDBASEDataCite SearchGoogle Dataset SearchExLibris Primo.

Accessible

Dataarkiv

Det er viktig å velge et pålitelig (og helst sertifisert) dataarkiv for forskningsdataene dine. Dette sikrer at dataene dine er FAIR. NORD Open Research Data er et CoreTrustSeal-sertifisert og FAIR-kompatibelt arkiv som tar imot åpne forskningsdata fra alle fagfelt. Nord Open Research Data er tilgjengelig for ansatte ved Nord universitet via Feide-pålogging. Data som sendes til arkivet blir gjennomgått før de endelig publiseres.

Datasett publisert i NORD Open Research Data er synlig og åpent tilgjengelig for alle med tilgang til internett. Data og metadata publisert i DataverseNO er tilgjengelig i minst 10 år etter de får et DOI-nummer. Filer arkivert i DataverseNO er tilgjengelig i formater som kan åpnes og leses ved hjelp av fritt tilgjengelig programvare.

Hvis andre dataarkiver brukes, er det viktig å sjekke deres funksjoner og vilkår. Mange dataarkiv er gratis å bruke, men mangler datakureringstjenester. For mer informasjon, besøk nettsiden "Prosjektslutt".

Datatilgjengelighet

En viktig beslutning i forskningsprosjektet ditt handler om hvilke data som skal arkiveres åpent, hvilke data som skal ha begrenset tilgang, hvilke data som skal lukkes og hvilke data som skal destrueres. Årsaker til å begrense tilgjengeligheten av forskningsdata - ifølge Nords retningslinjer - er:

  • Sikkerhetshensyn: I tilfeller hvor tilgjengeliggjøring av dataene kan true enkeltmenneskers eller nasjonal sikkerhet, skal dataene ikke gjøres åpent tilgjengelig.
  • Taushetsbelagte personopplysninger: I tilfeller hvor tilgjengeliggjøring av dataene er i strid med gjeldende regelverk for personvern, skal datasettene ikke gjøres åpent tilgjengelig.
  • Andre juridiske forhold: I tilfeller hvor tilgjengeliggjøring av dataene strider med andre juridiske bestemmelser, skal datasettene ikke gjøres åpent tilgjengelige.
  • Kommersielle forhold: Data som har kommersiell verdi og er generert i prosjekter med en bedrift, kan unntas fra det generelle prinsippet om åpen tilgang. I disse tilfellene anbefales det at dataene gjøres tilgjengelig etter en periode, forslagsvis etter 3 eller 5 år.
  • Andre forhold: I tilfeller hvor tilgjengeliggjøring av data får store økonomiske eller praktiske konsekvenser for dem som har generert/samlet inn dataene, kan datasettene unntas fra det generelle prinsippet om åpen tilgang dersom det argumenteres tilfredsstillende for dette.

NORD Open Research Data er et arkiv for åpne forskningsdata. Dette betyr at alle opplastede datafiler etter hvert må gjøres åpent tilgjengelig. Det kan imidlertid være behov for at (noen av) datafilene har begrenset tilgang i en periode (dvs. embargoperiode). I NORD Open Research Data har du muligheten til å begrense tilgangen til utvalgte filer i løpet av denne embargoperioden, mens de tilhørende metadataene fortsatt er synlige.

For data som trenger begrenset tilgang på grunn av personopplysninger, kan arkivet fra Sikt benyttes, under forutsetning av at SIKT og/eller REK har godkjent arkivering av dataene og at forskningsdeltakere har samtykket til dette. Det er viktig å ta disse beslutningene så tidlig som mulig i et prosjekt.

Interoperable

Det anbefales at dataene og metadataene overholder eksisterende standarder, vokabularer, formater og metoder, når dette er mulig.

NORD Open Research Data bruker standard metadata. For eksempel er samfunnsvitenskapelige og humanistiske metadata kompatible med DDI Lite, DDI 2.5 Codebook, and Dublin Core.

Som nevnt over kan kontrollerte vokabularer være tilgjengelige i forskningsfeltet ditt f.eks. European Language Social Science Thesaurus (ELSST).

En annen god praksis er å sitere relevante/tilknyttede datasett og beskrive vitenskapelige koblinger/relasjoner til dataene dine. Dette bidrar til at datasettet ditt blir «interoperable».

Re-usable

Det er viktig å gi nok informasjon om dataene dine for muliggjøre gjenbruk (f.eks. ved å bruke README-filer med informasjon om metodikk, kodebøker, analyser, definisjoner av variabler og måleenheter). Dette er ikke bare god forskningspraksis, men det er også viktig for å sikre at dataene dine er forståelige og gjenbrukbare.

Det er også anbefalt å bruke standardlisenser på datasettet og helst lisensen CC0. Dette åpner for at andre kan bruke datasettet uten noen form for begrensning (les mer her). Forskningsdata som er deponert i Nord Open Research Data blir automatisk lisensiert med CC0 "Public Domain Dedication". Dette bidrar til at datasettet ditt blir gjenbrukbart eller «re-usable».

Dersom CC0-lisensen ikke passer for dine data, ta kontakt på research-data@nord.no.

Innholdet er inspirert av DataverseNO og Science Europe.