Mikrobiologi
Generell mikrobiologi: Introduksjon til mikrobiologi, hovedgrupper av mikroorganismer, metabolistk diversitet, mikrobiell vekst og kultur, elementer av mikrobiell genetikk, mikrobielle mekanismer for smitte, elementer av immunologi, diagnostisk mikrobiologi, enerig nyttig mikrober. Spesifikk mikrobiologi: Hovedgruppene av mikrober av medisinsk interesse med vekt på virulens faktorer og patogenitet mekanismer. Grunnleggende laboratoriemetoder for deres isolering og identifikasjon er presentert.
Kunnskap Studenten:
- Har oversikt over den historiske utviklingen av området i mikrobiologi, i forhold til den teknologiske utviklingen og økt kunnskap i cellebiologi.
- Har bred kunnskap om metabolsk og strukturell mangfold av eukaryote og prokaryote mikroorganismer.
- Har en oversikt over de aktuelle rutinemessige laboratoriemetoder som benyttes for isolering og identifisering av de forskjellige grupper av mikroorganismer.
- Har kunnskap om de grunnleggende prinsippene for infeksjon og patogenesen for de viktigste mikrobielle patogener av mennesker og dyr.
- Har kunnskap om virulens faktorer de ulike mikrobielle patogener bruke til å invadere og spre innenfor sine verter, så vel som de defensive mekanismer vertene bruker.
- Har kunnskap om sikkerhetstiltak som gjelder i håndteringen av mikroorganismer.
- Kan oppdatere sin kunnskap innenfor mikrobiologi.
Ferdigheter Studenten:
- Kan utføre, innenfor trygge grenser og under tilsyn, hovedrutinemessige laboratoriemetoder som brukes for isolering og identifisering av bakterier.
- Kan reflektere over sine observasjoner innhentet etter å ha utført grunnleggende mikrobiologiske teknikker.
- Kan vitenskapelig rapportere, resultatene av ulike grunnleggende mikrobiologiske teknikker.
- Kan samle inn og bruke relevant publisert informasjon for tolkningen av mikrobiologiske resultater.
Generell kompetanse Studenten:
- Kan samarbeide med medstudenter, for gjennomføring av laboratorieteknikker og for utarbeidelse av vitenskapelige rapporter.
- Har kunnskap og forståelse om risikoen ved arbeid i et mikrobiologisk laboratorium.
- Kan kommunisere resultater og teorier både muntlig og skriftlig.
- Kjenner til nytenking og innovasjonsprosesser innenfor mikrobiologi.
- Forelesninger (48 timer).
Laboratorieøvelser (24 timer) med rapporter. De inkluderer: generell opplæring i arbeid med mikroorganismer: bakteriekultur, fargeteknikker, telling. Miljøprøver fra jord og vann brukes i de forskjellige protokollene.
Sammensatt evaluering bestående av skriftlig eksamen, obligatorisk arbeid og skriftlige oppgaver. Alle individuelle eksamener/prøver og kursarbeid må bestås for å bestå emnet totalt sett. Karakterer vil bli tildelt med bokstaver mellom A - F i henhold til det norske karaktersystemet.
1. Skriftlig eksamen: 4t. Bokstavkarakter A - F i henhold til det norske karaktersystemet. Teller for 70% av totalkarakteren
2. Obligatorisk arbeid (AK1). Teller 0% av totalkarakteren, men må bestås. Studentene må utarbeide en kort litteraturgjennomgang om et gitt emne og presentere det muntlig under kurset.
3. Obligatorisk arbeid (AK2). Teller 0% av totalkarakteren, men må bestås. Studentene må bestå en flervalgstest.
3. Tre gruppeskrevne oppgaver (OP). Til sammen teller de 30% av totalkarakteren. Bokstavkarakter A - F i henhold til det norske karaktersystemet.
Eksamen består av:
- Skriftlig skoleeksamen, teller 70% av karakteren, karakterregel A-F.
- Arbeidskrav i form av en presentasjon. Godkjent/ikke godkjent.
- Arbeidskrav i form av multiple choice. Det inngår to multiple chioce, hvorav en må være bestått med minst 50% rett (20 av 40).
- 3* Oppgaver: 3 rapporter, som hver teller 10% av karakteren, A-F.