Emnebeskrivelse for 2024/25
Husdyr og Én helse
BIO5012
Emnebeskrivelse for 2024/25

Husdyr og Én helse

BIO5012
Emnet gir en gjennomgang av trender som påvirker husdyrenes helse; relaterte implikasjoner for miljøet og menneskers og dyrs helse; og årsaker til at husdyrvitere i globaliseringens tidsalder bør benytte seg av en Én helse-tilnærming.
Husdyr er et viktig bidrag til levebrødet for hundrevis av millioner av mennesker over hele verden, og den globale etterspørselen etter mat av animalsk opprinnelse har gjennom flere tiår økt. Selv om globalisering har gitt mange fordeler for samfunnet, har det også ført med seg mange nye utfordringer, spesielt relatert til miljøet og helsen til dyr og mennesker . Det er derfor viktig å erkjenne og forstå den globale dimensjonen husdyrproduksjon har. Dette inkluderer både positive (for eksempel bruk av land for å maksimere matproduksjon; husdyrs rolle i å vedlikeholde økosystemers mangfold; og å produsere mat til verdens voksende befolkning, spesielt produksjon av høykvalitets proteiner av animalsk opprinnelse), og negative (for eksempel tap av biodiversitet; fremvekst og spredning av antibiotikaresistens; nye dyresykdommer og zoonoser) måter husdyr kan påvirke miljøet på.
Emnet er forbeholdt studenter master i biovitenskap. Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.

Etter fullført emne skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • har bred kunnskap om Én helse-prinsippene i en husdyr- og mattrygghetskontekst, med fokus på nordiske forhold
  • har kunnskap og ferdigheter om Én helse-metodologier, transdisiplinære interaksjoner og å bruke en systemtilnærming
  • har bred forståelse av positive og negative miljøpåvirkninger av husdyrproduksjon

Ferdigheter:

  • kan forstå konseptet Én helse og å bruke en transdisiplinær metodologi i problemløsning
  • kan forstå bakgrunnen for, konteksten til og driverne av smittsomme sykdommer i grensesnittet mellom dyr, mennesker og miljøet
  • kan evaluere påvirkningen av og løsninger på antibiotikaresistens hos husdyr
  • kan utvikle en Én helse-systemtenkning for å forbedre og utvikle husdyrvitenskapen
  • kan kritisk vurdere publisert vitenskapelig litteratur
  • kan designe et forskningsprosjekt

Grunnleggende kompetanse:

  • kan benytte nye innovasjoner innen husdyrvitenskap
  • kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer
  • kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer

Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.

Felt reise (valgfri).

Valgemne
Undervisningen består i hovedsak av forelesninger og øvinger, samt prosjektarbeid. Øvinger foregår ute i felt og på laboratorium.
Evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringsystem.
Arbeidskrav og obligatorisk deltakelse på gruppeøvelser (80%). Forutsetning for å få endelig karakter i emnet. Oppgave i gruppe 50/100: A-F Muntlig 50/100: A-F

Penn, linjal, og inntil 2 stk tospråklige ordbøker.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.