Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Masteroppgave i regnskap og revisjon
ECO5005
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Masteroppgave i regnskap og revisjon

ECO5005
Masteroppgaven skal være et selvstendig akademisk arbeid med god faglig-teoretisk forankring. Tema for masteroppgaven kan være av ulik karakter innenfor regnskaps- og revisjonsfeltet.

Alle obligatoriske emner må være bestått før studenten kan starte med masteroppgaven.

Emnet er kun åpent for studenter på studieprogrammet Master i regnskap og revisjon.

Gjennom arbeidet med masteroppgaven skal studentene vise at de er i stand til å definere/avgrense/presisere forskningsspørsmål, gjøre rede for relevant teori som setter problemstillingen inn i en vitenskapelig sammenheng, velge relevant metode, foreta en systematisk analyse og trekke plausible konklusjoner.

En viktig del av læringen består i å utlede noen praktiske implikasjoner av funnene i masteroppgaven. I tillegg skal arbeidet med masteroppgaven dokumentere at studenten er i stand til å skissere noen problemstillinger for videre forskning. Det innebærer at arbeidet med masteroppgaven i tillegg til å vise at studenten behersker vitenskapelig arbeidsmetodikk også er i stand til å sette eget bidrag inn i en større vitenskapelig sammenheng.

Kunnskap

  • Studenten skal ha inngående kunnskap og en grundig forståelse for teoretiske tilnærminger og faglitteraturen relatert til valgt problemstilling
  • Studenten kan anvende kunnskap på nye områder innenfor fagområdet
  • Studenten skal ha avansert kunnskap om ulike metodiske tilnærminger for innsamling og analyse av tilgjengelig materiale
  • Studenten skal ha avansert kunnskap om oppbygging av et vitenskapelig arbeid

Ferdigheter

  • Studenten kan motivere studien gjennom å argumentere for valgt forskningstema og tilhørende problemstilling/forskningsspørsmål.
  • Studenten kan utvikle en forskningsbasert hovedproblemstilling med eventuelle tilhørende forskningsspørsmål
  • Studenten kan vurdere, velge ut og bruke relevante teoretiske tilnærminger og metodikk i innsamling, systematisering og analyse av data for å belyse den valgte problemstillingen. Dette innbefatter evnen til å kritisk reflektere over teoriens/teorienes anvendbarhet på nye problemstillinger.
  • Studenten kan konkludere tydelig på den formulerte problemstillingen/forskningsspørsmålene som dannet utgangspunkt for studien.
  • Studenten kan utlede implikasjoner av resultater som fremkommer i studien
  • kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet

Generell kompetanse

  • Studenten kan referere til ulike kilder som er anvendt i studien.
  • Studenten kan analysere og praktisere fagområdets uttrykksformer
  • Studenten kan gjennomføre et selvstendig forskningsprosjekt under veiledning og skal ha forståelse for forskningsetiske normer og utfordringer ved sitt eget arbeid
  • Studenten kan muntlig og skriftlig formidle resultatene på en systematisk og faglig god måte
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Masteroppgave, obligatorisk

Oppgaven skal være et empirisk arbeid med bruk av kvantitativ og/eller kvalitativ metode. Studentene velger tematikk rimelig fritt innenfor studieprogrammets fagområde (regnskap og revisjon), men det forutsettes at valgt tema og tilnærming blir godkjent av veileder.Oppgaven skrives individuelt eller av 2 studenter i fellesskap, enten som en monografi eller ut fra et artikkelformat. Det er utformet en "Veiledning for masteroppgaven", hvor mer spesifikke detaljer er gitt.

Læring og undervisning er basert på følgende aktiviteter/ krav: - Utarbeidelse av prosjektskisse- Selvstendig arbeid (bl.a. tilknyttet forankring av studien, litteratursøk, datainnsamling, analyse, konklusjon og tilhørende skriftlig framstilling) - Seminarer- Individuell veiledning Prosjektskissen skal leveres programansvarlig innen oppgitt frist. Skissen danner grunnlaget for tildeling av veileder som godkjenner skissen eller gir tilbakemelding om behov for omarbeiding

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering, karakterregel Bokstavkarakterer

  • Oppgave - gruppe 1-2 studenter, teller 100/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer.
  • Arbeidskrav 1, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

    • Må være bestått før fremstilling til Oppgave - gruppe 1-2 studenter.
  • Arbeidskrav 2, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

Må være bestått før fremstilling til Oppgave - gruppe 1-2 studenter.