Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2023/24)
Oppstart og forretningsutvikling
ENT5014
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2023/24)

Oppstart og forretningsutvikling

ENT5014
Gjennom kurset vil studentene få førstehånds kunnskap om og egen erfaring med å utvikle et oppstartprosjekt fra ide til ny virksomhet med vekt på innovasjon. Studentene skal starte en ny virksomhet som kan være en ny bedrift, eller en betydelig utvidelse av en eksisterende bedrift (som en spin-off, ny avdeling, nytt markedsområde, nytt produkt/tjeneste etc). Studentene vil arbeide sammen i team på 2-5 studenter med sitt oppstartsprosjekt, men vil også fungere som sparringspartnere for hverandre på tvers av team. Studentene vil slik også få erfaring og kunnskap gjennom å være rådgiver for andres oppstartsprosjekt. Studentene vil slik få erfaring og kunnskap om oppstart og forretningsutvikling fra flere prosjekter og fra flere perspektiver som sikrer en bredde i studentenes erfaringspunkter og kunnskapsgrunnlag. Kurset vektlegger slik læring gjennom egen erfaring og læring fra andres erfaring/kunnskap i samspill med teori/faglitteratur. Kurset vil også fungere som et læringslaboratorium for øvrige kjernefag på MSCen i Entreprenørskap og forretningsutvikling ved at oppstartprosjektene brukes som læringsverktøy for student-aktiv og erfaringsbasert læring.
Fullført bachelorgrad jamfør krav for opptak til studiet, samt fullført emnene "entreprenørielle ferdigheter og tankesett", "markedsanalyse og idesøk" og "innovasjon og endringsprosesser".

Kunnskap

Etter å ha fullført dette kurset, vil studentene ha

• Avansert kunnskap om og kan anvende kunnskap på oppstart og forretningsutvikling av ny virksomhet

• Omfattende praktisk kunnskap om oppstart og forretningsutvikling av ny virksomhet

• Høy faglig innsikt i konsepter knyttet til oppstart og utvikling av ny virksomhet

• Avansert forståelse av utfordringene knyttet til forretningsutvikling av innovasjon

• Omfattende innsikt i det offentlige virkemiddelapparatet

Ferdigheter

Etter å ha fullført dette kurset, bør studentene kunne:

• Kritisk evne til å reflektere over faglitteratur i lys av egne/andres erfaringer med oppstart og forretningsutvikling av ny virksomhet

• Utvikle forretningsplan for oppstart av ny virksomhet

• Utvikle forretningsmodell for oppstart av ny virksomhet

• Presentere oppstartprosjekt til eksternt publikum og interessegrupper

• Arbeide selvstendig i team for å løse utfordringer knyttet til forretningsutvikling

• Utarbeide søknader om offentlig finansiering av oppstart/forretningsutvikling

Generell kompetanse

Etter å ha fullført dette kurset, bør studentene kunne:

• Planlegge/designe og iverksette oppstartsprosesser av ny virksomhet

• Kritisk reflektere over team og gruppeprosesser som er viktig for oppstart og forretningsutvikling av ny virksomhet.

• Kritisk reflektere over rollen til forretningsideen/forretningsmuligheten og dens utvikling i oppstart og forretningsutvikling av ny virksomhet

• Anvende faglitteratur i oppstart og forretningsutvikling av ny virksomhet

Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.
Obligatorisk
Emnet undervises fysisk på campus i kombinasjon med digital undervisning, og er bulkbassert Undervisningen er en blanding av (kortere) forelesninger (på campus og digitalt), gruppearbeid, studentpresentasjoner, og feedback/diskusjoner i klassen og i team. Det tilstrebes bruk av eksterne bidragsytere (som vil som regel skje digitalt) som en del av undervisningen. Det er krav om 80% obligatorisk oppmøte/deltagelse. Undervisningen bygger på læring gjennom egen og andres erfaring/kompetanse noe som krever aktiv tilstedeværelse av studentene og forberedelse/lesing av pensum før hver forelesning/seminar.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Vurderingsordning

Mappeevaluering:

· Innlevering av forretningsplan og forretningsmodell over egen ny virksomhet. Innlevering i team. Teller 25 % av karakter.

· Innlevering av gruppe/temaoppgave hvor studentene analyserer/diskuterer styrker/svakheter ved et av de andre oppstartprosjektene (til et annet team) med fokus på videre utvikling av prosjektet. Teller 25 % av karakter.

· Gruppeoppgave hvor studentene diskuterer egne erfaringer med oppstart/forretningsutvikling av ny virksomhet i lys av teori/faglitteratur. Teller 25 % av karakter.

· Innlevering av plan (i team) over et innovasjonsprosjekt i forbindelse med oppstart/forretningsutvikling av ny virksomhet som diskuteres i lys av teori/litteratur. Planen skal foreligge som en søknad (ikke innsendt) til et skattefunnprosjekt (eller annet virkemiddel) med en mindre diskusjon (ca 5 sider diskusjon). Teller 25 % av karakter.

· Obligatorisk team presentasjon om eget prosjekt

  • Obligatorisk presentasjon (i team) hvor man diskuterer et av de andre oppstartprosjektene (arbeidskrav, godkjent/ikke godkjent).
Alle relevante hjelpemidler tillatt.