Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Fiskehelse
HAV2014
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Fiskehelse

HAV2014

Emnet gir en innføring i de mest kjent infeksjonssykdommer hos oppdrettsfisk forårsaket av bakterier, virus, parasitter og sopp hos de viktigste oppdrettsartene. Det vil bli fokusert på egenskaper hos de sykdomsframkallende mikroorganismene, herunder virulensmekanismer, epidemiologi, økologi og antibiotikaresistens, og metoder for forebyggelse av sykdommene.

Prøvetaking, og obduksjon.

Studenten må dokumentere deltagelse i følgende emner for å få adgang til emnet HAV2014 Fiskehelse

  • HAV2001-Fiskebiologi

Kunnskap

Studenten

  • Ha oversikt de viktigste sykdommene i norsk oppdrettsnæring
  • Kunne redegjøre for hvilke forebyggende tiltak som kan gjøres
  • Kunne redegjøre for hvilke behandlinger som kan gjøres
  • Ha forståelse for hvordan sykdomsorganismer blir overført og spredt
  • Ha grunnleggende kunnskap om hvordan oppdrettsnæringen bekjemper sykdom

Ferdigheter

Studenten

  • Kunne identifisere når det er risiko for sykdomsutbrudd og gjøre tiltak for å motvirke dette
  • Kunne iverksette spesifikke og generelle tiltak for å forebygge sykdom
  • Bidra til å bedre fiskehelse på anleggsnivå
  • Gjenkjenne syk fisk

Generell kompetanse

Studenten

  • Betydning av god fiskehelse i oppdrettsnæringen
  • Hvordan sykdom forebygges og bekjempes.
Semester avgift og pensumlitteratur.
Obligatorisk
Forelesninger og obligatorisk innleveringsoppgave
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering, bokstavkarakter

Oppgave teller 0/100, bestått/ikke bestått

Muntlig eksamen, teller 100/100, bokstavkarakter