Emnebeskrivelse for 2024/25
Helse, miljø og sikkerhet
HEL6001
Emnebeskrivelse for 2024/25

Helse, miljø og sikkerhet

HEL6001
Studiet gir en introduksjon til fagområdet helse, miljø og sikkerhet (HMS). Systematisk HMS-arbeid skal både forebygge sykdom, skader og sosiale problemer, og fremme de ansattes helse. Sykefravær og Inkluderende arbeidsliv (IA) er også et sentralt tema. Internkontroll presenteres som lovpålagt arbeidsmetode og organisatorisk verktøy.
Studiet skal gi deg nødvendige kunnskaper til å arbeide systematisk med helse, miljø og sikkerhet, og innsikt i de samfunnsmessige og organisatoriske rammene som påvirker dette arbeidet. De sentrale temaene som inngår i studiet er: arbeid, arbeidsmiljø og arbeidsmiljøloven, forebyggende og helsefremmende arbeid, inkluderende arbeidsliv, organisasjoner, ledelse, medvirkning og internkontroll, psykososialt arbeidsmiljø, og fysisk-kjemisk arbeidsmiljø.
Treårig bachelorgrad eller tilsvarende utdanning, og minimum et års yrkespraksis etter fullført utdanning. Studiet er tverrfaglig og tar sikte på å rekruttere studenter med ulik faglig bakgrunn.

Kunnskap

Studenten skal:

  • ha avansert kunnskap om sentrale temaer, teorier, begreper, problemstillinger og arbeidsmetoder innen fagområdet helse, miljø og sikkerhet
  • ha avansert kunnskap om innføring og utøvelse av internkontroll av helse, miljø og sikkerhet

Ferdigheter

Studenten skal:

  • kunne redegjøre for og anvende fagterminologien som benyttes innen fagområdet, og kunne kommunisere med og informere andre om sentrale temaer og problemstillinger ved hjelp av fagets begreper
  • kunne analysere faglige problemstillinger og reflektere over hvordan systematiske tiltak kan planlegges, organiseres, utføres og vedlikeholdes i overenstemmelse med kravene i HMS-lovgivningen

Generell kompetanse

Studenten skal:

  • kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter slik at det fremmer et systematisk forbedringsarbeid på HMS-området og god praksis i det daglige HMS-arbeidet.
  • kunne kommunisere om faglige problemstillinger med både spesialister og allmennheten
  • kunne bidra til en bærekraftig utvikling i arbeidslivet, både miljømessig, sosialt og økonomisk
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur
Obligatorisk teoriemne
Undervisningen er organisert som samlingsbaserte deltidsstudier (ukesamlinger). Undervisningen består hovedsakelig av forelesninger, men også andre undervisningsformer kan være aktuelle, bl.a. gruppearbeid med presentasjoner, seminarer, obligatoriske oppgaver og bedriftsbesøk. Mellom samlingene kan studentene holde kontakt med Nord universitet og hverandre ved hjelp av e-post, telefon og læringsplattformen Canvas, som vil bli benyttet som formidlingskanal for beskjeder, undervisningsmateriell og annen informasjon.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

SV - Sammensatt vurdering som består av:

  • AK1, arbeidskrav, godkjent/ikke godkjent
  • AK2, arbeidskrav, godkjent/ikke godkjent
  • SK - 6 timer skriftlig skoleeksamen, A-F, teller 100%. Gjennomføres i slutten av andre semester.

Arbeidskrav må være bestått for at studenten skal kunne gå opp til eksamen.

Blyant, penn, linjal og tospråklige ordbøker.