Emnebeskrivelse for 2025/26
Husdyrernæring 2
HUS2004
Emnebeskrivelse for 2025/26

Husdyrernæring 2

HUS2004
Ernæring er svært viktig for husdyrproduksjonen, fordi fôr utgjør en betydelig andel av produksjonskostnader, og fordi ernæring påvirker også dyrehelse, produksjon og dyrevelferd. Dette emnet gir en innføring i ernæring og fôring av både enmagede dyr og drøvtyggere.

Emnet inneholder disse hovedtemaene:

  • fôr og fôranalyser
  • ernæringsmessig sammensetning av fôr
  • fôrevaluering for enmagede dyr og drøvtyggere, med fokus på energi- og proteinbehov

Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:

  • Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium

Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.

Studentene må oppfylle gjeldene opptakskrav ved tilhørende studieprogram.

En student som har fullført utdanningen, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskaper:

  • Har kunnskap om metabolismen, med særlig fokus på energi- og proteinstoffskiftet i vomma.
  • Har kunnskap om ulike fôranalysemetoder og -teknikker.
  • Har kunnskap om fôrvurderingssystemer, fordøyelighet, energi- og proteinvurdering hos enmaga dyr og drøvtyggere.
  • Har kunnskap om fôrformulering og fôrplanlegging for enmagede dyr og drøvtyggere, basert på artenes spesifikke næringsbehov.
  • Nye fôringredienser for bærekraftig husdyrproduksjon.

Ferdigheter:

  • Anvende kunnskap om fysiologi, fôrmidler og grovfôrkvalitet ved fôrplanlegging.
  • Vurdere fôringredienser basert på deres kjemiske sammensetning og fordøyelighet.
  • Kunne sette opp en enkel fôrplan for enmaga dyr og drøvtyggere.

Generell kompetanse:

  • Kommunisere ernæringsmessig fôrkvalitet og hvilken betydning dette har for produksjon.
  • Vurdere ulike fôrrasjoner på bakgrunn av sammensetningen av ulike næringsstoffer, analyseverdier og rasjonsmengde, og utveksle synspunkter om beregningene.
  • Diskutere rollen nye fôringredienser har for fremtidens husdyrproduksjon, både når det gjelder økonomi og bærekraft.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk
Forelesninger, oppgaver, laboratoriearbeid, beregninger.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering

Obligatorisk oppmøte: 1 øving (lab). Må være godkjent for å få endelig karakter i emnet.

Arbeidskrav - 2 stk. Godkjent/ Ikke godkjent. Må være godkjent før fremstilling til skriftlig eksamen.

Skriftlig eksamen, 5 timer, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.

Penn, linjal, inntil 2 stk. tospråklige ordbøker og kalkulator.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse, er å regne som fusk.

Med overlapp menes en faglig likhet mellom emner med samme faginnhold. Du vil derfor få følgende reduksjon i studiepoeng om du har tatt emner som er angitt under:

HUS210 - Husdyrernæring 2 - 5 credits