Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Svineproduksjon
HUS2006
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Svineproduksjon

HUS2006
Emnet gir en innføring i svineproduksjon på norske forhold, med sentrale temaer som avl og fruktbarhet, fôring, stell, management og dyrevelferd.

Emnet inneholder følgende hovedtema:

  • svineproduksjon i Norge
  • smågrisproduksjon
  • slaktegrisproduksjon
  • helse og sjukdom hos gris

Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:

  • Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium

Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.

Studentene må oppfylle gjeldene opptakskrav ved tilhørende studieprogram.

Etter fullført emne forventes studenten å ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • har kunnskap om de biologiske forhold som er grunnlaget for en forsvarlig og god svineproduksjon når det gjelder dyrevelferd, dyrehelse, smittevern, ernæring og økonomisk resultat
  • har kunnskap om rammevilkår, offentlige lover og forskrifter, strukturutvikling og produksjonsomfang i svineproduksjonen
  • har kunnskap om svineproduksjonens betydning nasjonalt
  • kan orientere seg i aktuelle FOU-miljøer og oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet

Ferdigheter:

  • kan anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger og gjøre rede for sine valg
  • kan vurdere/tolke produksjonsresultater fra en svineprodusent
  • kan ut fra tilgjengelige data og observasjoner foreslå forbedringstiltak hos en svineprodusent
  • kan gi faglige råd og rettledning for å få en svineproduksjon med høy faglig og etisk standard
  • kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff, og framstille dette slik at det belyser en problemstilling

Generell kompetanse:

  • kan diskutere sammenhengene mellom driftsforhold, helse, dyrevelferd og økonomisk resultat
  • kan utveksle synspunkter basert på fag- og yrkesetiske vurderinger om hva som er godt produksjonsresultat og god drift i en svineproduksjon
  • kan utveksle synspunkter på hva som gir god dyrevelferd hos svin
  • være i stand til å tolke og analysere produksjonsdata for å analysere driftsresultatet i en besetning og kunne foreslå optimale driftsløsninger og gi faglige råd
  • kan innhente, kvalitetssikre, formidle og bruke etablert og ny teori om riktig fôring av purker, smågris og slaktegris
  • kan formidle grunnleggende avlsteori generelt samt det norske avlsprogrammet på svin
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk.
Forelesninger, oppgaveløsninger, analyseøvinger. En viktig del av læringen er knyttet til driftsoppgaven som gjennomføres som en gruppeoppgave med utgangspunkt i en gård med svineproduksjon. I driftsoppgaven skal studentene bruke den kunnskap som er presentert gjennom studiet innen produksjon, økonomi og analyse.
Emnet evalueres årlig av studentene gjennom emne- og studieprogramevalueringer. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering

Arbeidskrav - 2: 1 individuell oppgave, 1 gruppeoppgave. Godkjent/ Ikke godkjent. Må være bestått før fremstilling til muntlig eksamen.

Muntlig eksamen - individuell, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.

Penn, linjal, og inntil 2 stk tospråklige ordbøker.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.