Svineproduksjon
Emnet inneholder følgende hovedtema:
- svineproduksjon i Norge
- smågrisproduksjon
- slaktegrisproduksjon
- helse og sjukdom hos gris
Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:
- Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium
Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.
En student som har fullført utdanningen, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper:
- Har kunnskap om de biologiske forhold som er grunnlaget for en forsvarlig og god svineproduksjon når det gjelder dyrevelferd, dyrehelse, smittevern, ernæring og økonomisk resultat.
- Har kunnskap om rammevilkår, offentlige lover og forskrifter, strukturutvikling og produksjonsomfang i svineproduksjonen.
- Har kunnskap om svineproduksjonens betydning nasjonalt.
- Kan orientere seg i aktuelle FOU-miljøer og oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet.
Ferdigheter:
- Kan anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger og gjøre rede for sine valg.
- Kan vurdere/tolke produksjonsresultater fra en svineprodusent.
- Kan ut fra tilgjengelige data og observasjoner foreslå forbedringstiltak hos en svineprodusent.
- Kan gi faglige råd og rettledning for å få en svineproduksjon med høy faglig og etisk standard.
- Kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff, og framstille dette slik at det belyser en problemstilling.
Generell kompetanse:
- Kan diskutere sammenhengene mellom driftsforhold, helse, dyrevelferd og økonomisk resultat.
- Kan utveksle synspunkter basert på fag- og yrkesetiske vurderinger om hva som er godt produksjonsresultat og god drift i en svineproduksjon.
- Kan utveksle synspunkter på hva som gir god dyrevelferd hos svin.
- Være i stand til å tolke og analysere produksjonsdata for å analysere driftsresultatet i en besetning og kunne foreslå optimale driftsløsninger og gi faglige råd.
- Kan innhente, kvalitetssikre, formidle og bruke etablert og ny teori om riktig fôring av purker, smågris og slaktegris.
- Kan formidle grunnleggende avlsteori generelt samt det norske avlsprogrammet på svin.
Sammensatt vurdering
Arbeidskrav - 2: 1 individuell oppgave, 1 gruppeoppgave. Godkjent/Ikke godkjent. Må være godkjent før fremstilling til muntlig eksamen.
Muntlig eksamen - individuell, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.
Penn, linjal, og inntil 2 stk. tospråklige ordbøker.
Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.
Med overlapp menes en faglig likhet mellom emner med samme faginnhold. Du vil derfor få følgende reduksjon i studiepoeng om du har tatt emner som er angitt under:
HUS2002 - Svineproduksjon - 7.5 credits
HUS301 - Svineproduksjon - 7.5 credits