Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2025/26)
Småfeproduksjon
HUS2007
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2025/26)

Småfeproduksjon

HUS2007
Emnet gir ei innføring i produksjonssyklusen i saue- og geitebesetninger. Kurset vektlegger ernæring, helse og avlsarbeid på småfe.
Emnet gir ei innføring i produksjonssyklusen i saue- og geitebesetninger. Kurset vektlegger ernæring, helse og avlsarbeid på småfe. Biologiske og økonomiske faktorer i saue- og geiteproduksjonen knyttes sammen gjennom tolking av utskrifter fra husdyrkontrollene. Samfunnsmessige utfordringer belyses gjennom diskusjon, og i møte med organisasjoner knyttet til næringene. Utmarksbeite som er en viktig ressurs i småfeholdet, er også en viktig del av kurset.

Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:

  • Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium

Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.

Studentene må oppfylle gjeldende opptakskrav ved tilhørende studieprogram.

En student som har fullført utdanningen, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskaper:

  • Har kunnskap om de biologiske forhold som er grunnlaget for et forsvarlig og godt hold av småfe.
  • Har kunnskap om og kan vurdere sentrale produksjonsmessige måltall i saue- og geitenæringa.
  • Har kunnskap om de norske avlsprogrammene for småfe.
  • Har grunnleggende kunnskaper om fôring og ernæring av sau og geit.
  • Har kunnskaper om hvilke samfunnsmessige utfordringer næringen utfordres med.
  • Har kunnskap om forsknings- og utviklingsarbeid på sau og geit.
  • Kan beskrive utfordringer og muligheter med utmarksbeite for småfe.

Ferdigheter:

  • Kan vurdere fôringsstrategier for henholdsvis sau og geit.
  • Kan tolke og analysere driftsresultater i småfeproduksjonen.
  • Kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff, og framstille dette slik at det belyser en problemstilling.

Generell kompetanse:

  • Har kunnskap om etiske problemstillinger knyttet til næringa.
  • Kan utveksle synspunkter på hva som er god produksjon og drift i besetninger med sau og geit.
  • Kan utveksle synspunkter om hvilke driftsformer som gir god dyrevelferd for sau og geit, og drøfte produksjonene i et samfunnsperspektiv.
  • Kan formidle grunnleggende teori om riktig fôring av sau og geit, avlsteori generelt, og de norske avlsprogrammene på sau og geit spesielt.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Valgemne - kan erstattes av annet relevant emne. Emnet går annenhvert studieår.
Forelesninger, seminarer, utferder, gruppearbeid og innleveringsoppgaver. Studentene forventes å ta ansvar for egen læring gjennom aktiv deltakelse i de ulike undervisningsaktivitetene.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering

  • 2 arbeidskrav - teller 0/100 av karakteren, godkjent/ikke godkjent. Må være godkjent før fremstilling til skriftlig skoleeksamen.
  • Skriftlig skoleeksamen, 3 timer, teller 100/100 av karakteren, bokstavkarakterer.

Penn, linjal, inntil 2 stk. tospråklige ordbøker og kalkulator.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse, er å regne som fusk.

Med overlapp menes en faglig likhet mellom emner med samme faginnhold. Du vil derfor få følgende reduksjon i studiepoeng om du har tatt emner som er angitt under:

HUS2003 - Småfeproduksjon - 5 credits

HUS2501 - Småfeproduksjon - 5 credits

HUS310 - Småfeproduksjon - 5 credits