Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Storfeproduksjon og driftsøkonomi
HUS2011
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Storfeproduksjon og driftsøkonomi
HUS2011
Emnet tar for seg ulike driftsformer og produksjonssykluser i melk- og kjøttfebesetninger.
Emnet tar for seg ulike driftsformer og produksjonssykluser i melk- og kjøttfebesetninger. Hele semestre er bygget opp slik at studentene skal få tilstrekkelig kunnskaper til å gjennomføre en driftsanalyse i en konkret melkekubesetning. Videre øve på å formidle sine betraktninger fra analysen som i en rådgiverjobb. Det trekkes veksler på tidligere emner som blant annet husdyrernæring og fôrproduksjon, i tillegg gis spesifikke forelesninger knyttet til helseutfordringer til storfe, produktkvalitet på melk og kjøtt og avlsarbeid til storfe.
Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:
- Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium
Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.
Studentene må oppfylle gjeldene opptakskrav ved tilhørende studieprogram.
Etter fullført emne forventes studenten å ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
- har kunnskap om hva som er sentrale økonomiske og produksjonsmessige måltall i melk- og storfekjøttproduksjonen, kan konstatere hva som er gode og dårlige resultater
- har kunnskap om viktige rammevilkår innen norsk melke- og storfekjøttproduksjon, herunder ressursgrunnlaget på gården, kvoteordningen for melk, markedsregulators rolle, og mulige utfordringer for foredlingsindustrien ved varierende etterspørsel av melke- og storfekjøttprodukter i markedet
- har kunnskap om den årlige syklusen i melkeku- og ammekubesetninger, herunder oppdrett av ungdyr
- har kjennskap til de mest brukte fôrmiddelvurderingssystemet til melkeku i Norge
- kjenner til hvordan kuas næringsopptak påvirker melkas kjemiske sammensetning
- kunnskap om viktige helseutfordringene på storfe, og kunne se sammenhenger mellom driftsforhold, helse og dyrevelferd i storfeproduksjon
- kjenner til sentralt forsknings- og utviklingsarbeid innen storfeproduksjonen og kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet
- har kunnskap om grunnleggende avlsteori generelt og de norske avlsprogrammene på NRF og kjøttferaser spesielt
Ferdigheter:
- kan se økonomiske og produksjonsmessige måltall i sammenheng med gårdens driftsopplegg, ressurser og dyreholdet (helse, fôring og oppstalling)
- kan reflektere over hvordan storfeholdet bør drives for å oppnå god dyrehelse, dyrevelferd og gode økonomiske resultater
Generell kompetanse:
- kan planlegge og gjennomføre en driftsanalyse i en storfebesetning, alene eller som del av en gruppe, i tråd med etiske normer
- kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke data fra besetningen for å analysere driftsresultater i en melkekubesetning. Kan videre redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak, gi faglige råd og presentere dette for andre
- kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke resultater i en grovfôranalyse, samt redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak når målet er å lage et mest mulig egnet grovfôr til ungdyr, sinkyr, kyr i høglaktasjonen, eller ulike driftsformer i kjøttproduksjon
- kan utveksle synspunkter på hva som er god produksjon og drift i storfebesetninger med melk- og kjøttproduksjon
- kan utveksle synspunkter på hva som på hva som gir god dyrevelferd hos storfe
- kan formidle grunnleggende teori om riktig fôring av ungdyr og produksjonsdyr i melk- og kjøttfebesetninger
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin. Utgifter tilknyttet kjøring til ikke-obligatoriske øvinger/gårdsbesøk/utferder må betales av den enkelte student.
Obligatorisk
Forelesninger, øvinger, øvingsoppgaver, studentforelesninger. En viktig del av læringen er knyttet til driftsoppgaven som gjennomføres som en gruppeoppgave med utgangspunkt i en gård med storfeproduksjon. I driftsoppgaven skal studentene bruke den kunnskapen som er presentert i studiet innen storfeproduksjon, økonomi og analyse.
Emnet evalueres årlig av studentene gjennom emne- og studieprogramevalueringer. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
Sammensatt vurdering. Alle delene beskrevet under må være bestått/godkjent for å få endelig karakter i emnet.
- Obligatorisk deltakelse - dagsekskursjon. Godkjent/ Ikke godkjent. Må være bestått for fremstilling til muntlig eksamen.
- Arbeidskrav - 1 gruppearbeid. Godkjent/ Ikke godkjent.
- Arbeidskrav - 2 innleveringer (individuelt eller gruppe). Godkjent/ Ikke godkjent.
- Muntlig eksamen - individuell, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.
Penn, linjal, inntil 2 stk tospråklige ordbøker og kalkulator.
Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.
Det kreves forkunnskaper tilsvarende HUS1004 Fôrdyrking og fôrmidler, HUS1005 Husdyrenes anatomi og fysiologi, HUS1008 Husdyrernæring 1 og HUS2004 Husdyrernæring 2.