Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2025/26)
Storfeproduksjon og driftsøkonomi
HUS2011
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2025/26)

Storfeproduksjon og driftsøkonomi

HUS2011
Emnet tar for seg ulike driftsformer og produksjonssykluser i melk- og kjøttfebesetninger.
Emnet tar for seg ulike driftsformer og produksjonssykluser i melk- og kjøttfebesetninger. Hele semestre er bygget opp slik at studentene skal få tilstrekkelig kunnskaper til å gjennomføre en driftsanalyse i en konkret melkekubesetning. Videre øve på å formidle sine betraktninger fra analysen som i en rådgiverjobb. Det trekkes veksler på tidligere emner som blant annet husdyrernæring og fôrproduksjon, i tillegg gis spesifikke forelesninger knyttet til helseutfordringer til storfe, produktkvalitet på melk og kjøtt og avlsarbeid til storfe.

Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:

  • Husdyrvitenskap, bachelorgradsstudium

Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.

Studentene må oppfylle gjeldende opptakskrav ved tilhørende studieprogram.

En student som har fullført utdanningen, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskaper:

  • Har kunnskap om hva som er sentrale økonomiske og produksjonsmessige måltall i melk- og storfekjøttproduksjonen, kan konstatere hva som er gode og dårlige resultater.
  • Har kunnskap om viktige rammevilkår innen norsk melke- og storfekjøttproduksjon, herunder ressursgrunnlaget på gården, kvoteordningen for melk, markedsregulators rolle, og mulige utfordringer for foredlingsindustrien ved varierende etterspørsel av melke- og storfekjøttprodukter i markedet.
  • Har kunnskap om den årlige syklusen i melkeku- og ammekubesetninger, herunder oppdrett av ungdyr.
  • Har kjennskap til de mest brukte fôrmiddelvurderingssystemet til melkeku i Norge.
  • Kjenner til hvordan kuas næringsopptak påvirker melkas kjemiske sammensetning.
  • Kunnskap om viktige helseutfordringene på storfe, og kunne se sammenhenger mellom driftsforhold, helse og dyrevelferd i storfeproduksjon.
  • Kjenner til sentralt forsknings- og utviklingsarbeid innen storfeproduksjonen og kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet.
  • Har kunnskap om grunnleggende avlsteori generelt og de norske avlsprogrammene på NRF og kjøttferaser spesielt.

Ferdigheter:

  • Kan se økonomiske og produksjonsmessige måltall i sammenheng med gårdens driftsopplegg, ressurser og dyreholdet (helse, fôring og oppstalling).
  • Kan reflektere over hvordan storfeholdet bør drives for å oppnå god dyrehelse, dyrevelferd og gode økonomiske resultater.

Generell kompetanse:

  • Kan planlegge og gjennomføre en driftsanalyse i en storfebesetning, alene eller som del av en gruppe, i tråd med etiske normer.
  • Kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke data fra besetningen for å analysere driftsresultater i en melkekubesetning. Kan videre redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak, gi faglige råd og presentere dette for andre.
  • Kan anvende faglig kunnskap og resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til å tolke resultater i en grovfôranalyse, samt redegjøre for hva som kan være gode forbedringstiltak når målet er å lage et mest mulig egnet grovfôr til ungdyr, sinkyr, kyr i høglaktasjonen, eller ulike driftsformer i kjøttproduksjon.
  • Kan utveksle synspunkter på hva som er god produksjon og drift i storfebesetninger med melk- og kjøttproduksjon.
  • Kan utveksle synspunkter på hva som gir god dyrevelferd hos storfe.
  • Kan formidle grunnleggende teori om riktig fôring av ungdyr og produksjonsdyr i melk- og kjøttfebesetninger.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin. Utgifter tilknyttet kjøring til ikke-obligatoriske øvinger/gårdsbesøk/utferder må betales av den enkelte student.
Obligatorisk
Forelesninger, øvinger, øvingsoppgaver, studentforelesninger. En viktig del av læringen er knyttet til driftsoppgaven som gjennomføres som en gruppeoppgave med utgangspunkt i en gård med storfeproduksjon. I driftsoppgaven skal studentene bruke den kunnskapen som er presentert i studiet innen storfeproduksjon, økonomi og analyse.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering. Alle delene beskrevet under må være bestått/godkjent for å få endelig karakter i emnet.

  • Obligatorisk deltakelse - dagsekskursjon. Godkjent/Ikke godkjent. Må være godkjent for fremstilling til muntlig eksamen.
  • Arbeidskrav - 1 gruppearbeid. Godkjent/Ikke godkjent.
  • Arbeidskrav - 2 innleveringer (individuelt eller gruppe). Godkjent/Ikke godkjent.
  • Muntlig eksamen - individuell, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.

Penn, linjal, inntil 2 stk. tospråklige ordbøker og kalkulator.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse, er å regne som fusk.

Med overlapp menes en faglig likhet mellom emner med samme faginnhold. Du vil derfor få følgende reduksjon i studiepoeng om du har tatt emner som er angitt under:

HUS305 - Storfeproduksjon og driftsøkonomi - 15 credits