Emnebeskrivelse for 2024/25
Husdyrernæring
HUS210
Emnebeskrivelse for 2024/25

Husdyrernæring

HUS210
Emnet inneholder temaene hovednæringsstoffene (oppbygning, klassifisering og egenskaper), fôranalyser; prosedyrer og vurderinger, fordøyelse og absorpsjon av ulike næringsstoffer, omsetning av næringsstoffene, med spesiell vekt på energi- og proteinstoffskiftet, og prinsipper for fôrmiddelvurdering.

Emnet inneholder følgende hovedtema:

  • hovednæringsstoffene; oppbygning, klassifisering og egenskaper
  • fôranalyser; prosedyrer og vurderinger
  • fordøyelse og absorpsjon av ulike næringsstoffer
  • omsetning av næringsstoffene (stoffskiftet), med spesiell vekt på energi- og proteinstoffskiftet
  • prinsipper for fôrmiddelvurdering

Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:

  • Husdyrfag - velferd og produksjon, bachelorgradsstudium

Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder. 

Det kreves grunnleggende kunnskap i biologi og kjemi; BIO101 Kjemi, miljø og forurensning og HUS1001 Genetikk og evolusjon eller lignende.

Etter fullført emne forventes studentene å ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskaper:

  • har kunnskap om oppbygging, klassifisering og ulike egenskaper for karbohydrater, lipider, proteiner, vitaminer og mineraler, samt disse næringsstoffenes betydning for organismen
  • har kunnskap om enzymer og fordøyelse hos enmaga dyr og drøvtyggere, og kjenner til mulige samspillseffekter mellom ulike næringsstoffer
  • har kunnskap om metabolismen, med særlig fokus på energi og proteinstoffskiftet
  • kjenner til ulike fôranalyser og fôrmiddelvurderinger, fordøyelighet, energi og proteinvurdering hos enmaga dyr og drøvtyggere
  • har kunnskap om fôrnormer og innsikt i husdyras krav til næringsstoffer og fôrmidler

Ferdigheter:

  • kan bruke fôrnormer, gjøre beregninger på individnivå og vurdere resultatene
  • kan vurdere en fôrrasjon på bakgrunn av sammensetningen av ulike næringsstoff, analyseverdier og rasjonsmengde
  • kan vurdere sammenhengen mellom næringsstoffer/rasjon og fare for utvikling av sykdom

Generell kompetanse:

  • kan formidle egenskaper ved ulike fôrrasjoner og utveksle synspunkter om kvaliteten ved rasjonene
  • har innsikt i hvordan fôring kan påvirke produksjon og helse på individnivå, og er i stand til å formidle dette i en faglig sammenheng
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk
Forelesninger, repetisjonsoppgaver, innleveringsoppgaver og praktisk oppgave.
Emnet evalueres årlig av studentene gjennom emne- og studieprogramevalueringer. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering

Arbeidskrav - 3 stk. Godkjent/ Ikke godkjent. Må være bestått før fremstilling til skriftlig eksamen.

Skriftlig eksamen, 5 timer, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.

Penn, linjal, inntil 2 stk tospråklige ordbøker og kalkulator.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.