Emnebeskrivelse for 2024/25
Bærekraftig husdyrernæring
HUS5001
Emnebeskrivelse for 2024/25

Bærekraftig husdyrernæring

HUS5001
Emnet vil gi en teoretisk bakgrunn i og praktisk erfaring med ulike eksperimentelle teknikker og bruk av alternative fôringredienser, med fokus på utvikling av en bærekraftig husdyrproduksjon.
Verdens befolkning øker, og etterspørselen etter husdyrprodukter er økende. Framtidas husdyrnæring står ovenfor to hovedutfordringer: 1) Husdyrenes produktivitet bør økes, på grunn av befolkningsøkning og begrenset tilgang på naturressurser som areal og vann, og 2) Husdyrnæringa bør bli mer miljøvennlig, siden den bidrar til utslipp av skadelige klimagasser. Dette emnet vil gi en dybdeforståelse av ernæringsfysiologien til de viktigste husdyrene våre, med fokus på biokjemi tilknyttet ernæring, fôrformulering og -planlegging, dyreforsøk og alternative fôringsstrategier. Emnet vil gi teoretisk bakgrunn og praktisk erfaring med ulike eksperimentelle teknikker og bruk av alternative fôringredienser, med et fokus på utvikling av en bærekraftig husdyrproduksjon.
Emnet er forbeholdt studenter på master i biovitenskap. Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.

Etter fullført emne skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • grunnleggende ernæring og fysiologi hos enmagede dyr og drøvtyggere
  • analysere fôringredienser og vurdere ulike fôrevalueringssystemer
  • ha kjennskap til pågående studier innen fagområdene alternative fôringredienser og ernæringsstrategier

Ferdigheter:

  • identifisere ernæringsfaktorer som er viktige for en bærekraftig husdyrproduksjon
  • utføre en grunnleggende fôranalyse og utvikle fôrplaner
  • vurdere muligheter og begrensninger ved alternative fôringsstrategier

Generell kompetanse:

  • tolke resultater fra dyreforsøk innen bærekraftig husdyrproduksjon
  • identifisere løsninger på relevante problemstillinger knyttet til bærekraftig husdyrproduksjon
  • implementere kunnskap og ferdigheter i forskning og innovasjon
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Valgemne
Emnet omfatter fem hovedtemaer som er sentrale for en bærekraftig husdyrnæring: 1) Ernæringsmessig biokjemi, 2) Fôranalyse, 3) Fôrformulering og fôringssystemer, 4) Alternative fôringsstrategier, og 5) Planlegging og design av dyreforsøk. De viktigste læringsaktivitetene er ulike laboratorieteknikker, teoretiske beregninger, demonstrasjoner og studentpresentasjoner. Hvilke læringsaktiviteter som benyttes vil kunne variere fra år til år avhengig av den pågående forskningen ved Faggruppe for husdyr, produksjon og velferd.
Evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringsystem.

Mappe: 3 obligatoriske innleveringer inkludert presentasjoner, rapporter eller utregninger (30%)

Muntlig eksamen (70%).

Penn, linjal, inntil 2 stk tospråklige ordbøker og kalkulator.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.