Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Styreledelse i endring
LED5014
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Styreledelse i endring

LED5014
Styret er organisasjonens øverste beslutningsorgan. Det er avgjørende at styret ivaretar lovbestemte oppgaver og utøver sitt ansvar for kontroll av virksomheten, oppfølging av ledelsen og utvikling av strategier som kan skape endringskapasitet i organisasjonen. Emnet Styreledelse i endring vil fokusere på hva styrets rolle bør være, og hvordan styret kan bidra til at det bygges endringskapasitet i organisasjonen, samtidig som behovet for stabilitet ivaretas.

Styret er organisasjonens øverste beslutningsorgan. Som leder, styremedlem eller styreleder i en organisasjon er det viktig med god kunnskap om hvordan styrets arbeid påvirker beslutninger og adferd, både i organisasjonen og i omgivelsene rundt. I dette inngår også hvordan styret på best mulig måte kan spille på lag med ledelsen, resten av virksomheten og omgivelsene for å oppnå virksomhetens målsettinger.

Ethvert styre i en organisasjon må i langt større grad enn tidligere forholde seg til en verden i rask endring. Dette innebærer at styret i økende grad, sammen med ledelsen og resten av organisasjonen, ivareta behovet for fornyelse gjennom innovasjon og utvikling. Dette balanseres mot behovet for produktivitet. Styret må ta en aktiv rolle i innovasjonsprosesser, og bidra med å legge til rette for økt endringskapasitet i organisasjonen. Dette gjør at praktisering av styrearbeid er i endring.

For å kunne ivareta behovet for både endring og stabilitet er styrets involvering og tilrettelegging for virksomhetens strategiarbeid viktig. Betydningen av visjoner, hovedmål, og hvordan lede strategiprosesser blir avgjørende, og formidling av visjoner og mål internt og eksternt vektlegges. Styret må ta aktivt eierskap, medvirke til styring av innovasjonsprosesser og legge til rette for økt endringskapasitet i organisasjonen. For å bygge tilstrekkelig endringskapasitet og ivareta behovet for stabilitet må styret vektlegge betydningen av mellommenneskelige prosesser og strukturer, der sentrale elementer er knyttet til virkelighetsoppfatning, meningsskaping, ekstern og intern kommunikasjon. Styret som kollegium og enkeltmedlemmene i styret må ha innsikt i hva som fremmer og hemmer effektive innovasjonsprosesser.

Styret skal også ivareta lovbestemte oppgaver og utøve ansvar for kontroll av virksomheten, oppfølging av ledelsen av organisasjonen og utvikling av strategier. Dette krever kunnskap om aktuelt lovverk, eksempelvis aksjeloven, deler av regnskapsloven og grunnleggende kunnskap om intern kontroll og risikoanalyse. Videre bør også Corporate Governance, Norsk anbefaling til eierstyring og selskapsledelse vektlegges. For å kunne ivareta viktige kontrollfunksjoner vil økonomi- og regnskapsforståelse vektlegges: eksempelvis hvordan nøkkeltall genereres og brukes, og hvordan et regnskap kan tolkes. Styret har dessuten et ansvar i forhold til samfunnsansvar og etikk. Etiske problemstillinger i forhold til utfordringer styreleder eller styremedlem i en organisasjon kan møte, vil vektlegges i emnet.

Emnet vil være praksisnært i form av at det vil bli arbeid med og diskusjoner av praktiske case der styrets arbeid i forhold til kontroll, oppfølging av ledelsen, strategioppgaver og endringsprosesser står sentralt. Emnet Styreledelse i endring vil fokusere på hva styret rolle skal være, med utgangspunkt i at stabilitet og endring er like sentralt for utvikling.

Emnet er kun åpent for studenter på studieprogrammet MBA i strategi og ledelse.

Kunnskap:

Etter fullført emne

  • har studenten inngående kunnskap om styrets ansvar og rolle i en organisasjon
  • har studenten inngående kunnskap om hva styrearbeid innebærer for bedriften og for de som påtar seg et ansvar som styreleder eller styremedlem
  • har studenten avansert kunnskap om hvordan styret kan bidra til å skape endringsdyktige organisasjoner
  • har studenten inngående kunnskap om hvordan en som styremedlem/styreleder kan håndtere ulike etiske problemstillinger

Ferdigheter:

Etter fullført emne

  • kan studenten vurdere risiko og ansvar i forhold til å påta seg styreansvar i ulike organisasjoner, og påta seg oppgaver som styremedlem eller styreleder i en organisasjon
  • kan studenten sette seg inn i en organisasjons økonomiske stilling basert på analyser av regnskap og nøkkeltall
  • kan studenten anvende teorier rundt endringsledelse og innovasjon til å vurdere hvordan styret kan bidra til å skape endringsdyktige organisasjoner

Generell kompetanse:

Etter fullført emne

  • kan studenten delta som aktiv deltaker i gjennomføringen av et styremøte i en organisasjon
  • kan studenten analysere og kartlegge risikoforhold knyttet til det mangfold av saker og faglige perspektiver som et styrekollegium utfordres på
  • kan studenten bidra til å skape rom for innovasjon og nytenkning i et styrekollegium, og derigjennom bidra til endringsdyktige organisasjoner.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Spesialisering/valgfritt
Emnet gjennomføres over fire forelesningsdager. Det gis undervisning med høy grad av involvering av studentene, for eksempel diskusjoner, case, gruppearbeid og praktiske problemstillinger hentet fra offentlig og privat sektor. Studentene oppfordres til å bringe inn egne problemstillinger i diskusjon og gruppearbeid. Mellom forelesningsdagene skal det jobbes med pensum, gjerne opp mot utfordringer i egen organisasjon.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
Hjemmeeksamen - gruppe 1-3 personer, 3 dager, karakterregel Bokstavkarakterer

Alle relevante hjelpemidler tillatt. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.