Emnebeskrivelse for 2023/24
Metode, fag og forskning
MET5002
Emnebeskrivelse for 2023/24

Metode, fag og forskning

MET5002
I dette emnet skal studentene lære både vitenskapelige og profesjonsretta metoder. Å være i stand til å systematisere og kritisk analysere relevant informasjon er blitt en stadig viktigere del av både journalistikk og kommunikasjonsarbeid. Studentene skal kjenne til de ulike analytiske arbeidsredskapene i faget, og kunne anvende dem i studier av egne og andres mediearbeid. I dette emnet skal studentene også kunne forstå hvordan teknologi, språk og bruk av ulike kilder har innvirkning på medieinnhold og form. Det vil derfor bli lagt vekt på tekst- og diskursanalyse og andre relevante analyse- og måleredskaper i undervisningen.
Å være i stand til å systematisere og kritisk analysere relevant informasjon er en viktig del av både journalistikk og kommunikasjonsarbeid. I dette emnet skal studentene lære om hvordan en går frem når en skal designe et forskningsprosjekt, både for vitenskapelige og mer profesjonsretta prosjekt. Studenten skal kjenne til de ulike metodiske fremgangsmåtene i faget, og kunne anvende dem i studier av egne og andres mediearbeid. Det vil derfor bli lagt vekt på metoder som henter inn og analyserer digitale data, for eksempel ved hjelp av digital etnografi, hvordan en analyserer stordata, gjennomfører tekstanalyser (både kvantitativt og kvalitativt) og hvordan en går frem for å analysere brukerne (målgruppeforskning). Emnet legger også vekt på intervju som forskningsmetode, både individuelt og i grupper (fokusgruppeintervju), ansikt til ansikt og digitalt.

Emnet er obligatorisk for studenter på Master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid.

Har du ikke studierett på Master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid, kan du søke opptak på enkeltemner. Velg "enkeltemne med spesielle opptakskrav" i søknadsweben.

Krav til opptak for enkeltemnesøkere:

  • Bachelorgrad eller tilsvarende, med et vektet snitt på karakteren "C".
  • Minst to år med relevant yrkespraksis (tilsvarende 100 stilling).

Emnene Digital historiefortelling og Språk, formidling og kommunikasjonsteknologi må være gjennomført.

Emnet kvalifiserer ikke automatisk for eventuelt videre doktorgradsløp.

Kunnskap:

Studenten...

  • Har inngående kunnskap om vitenskapelige og profesjonsretta metoder innenfor journalistikk og kommunikasjonsarbeid.
  • Har spesialisert innsikt i hvordan teknologi, språk og kilder har innvirkning på egne og andres medietekster.

Ferdigheter:

Studenten...

  • kan forholde seg kritisk til vitenskapelige og profesjonsretta metoder innenfor journalistikk og kommunikasjonsarbeid.
  • kan kommunisere om faglige problemstillinger knyttet til journalistikk- og kommunikasjonsfeltet.
  • kan bruke ulike formidlings-, målings- og analyseverktøy.
  • kan formulere en forskningsbar problemstilling og designe et prosjekt.

Generell kompetanse:

Studenten...

  • kan anvende relevante vitenskapelige og profesjonsretta metoder i analyser av egne og andres medietekster.
  • kan analysere og reflektere over forsknings- og profesjonsetiske problemstillinger i journalistikk- og kommunikasjonsfaget.
  • behersker de metodiske verktøyene som kreves i mediefaglig prosjektarbeid og forskning.
Ingen kostnader utover semesteravgift, pensumlitteratur og reise og opphold i forbindelse med samlinger.
Obligatorisk
Emnet legger til rette for ulike læringsaktiviteter og undervisningsmetoder (ansikt-til-ansikt på samlinger og via nettet): Forelesninger og seminarer/webinarer, sjølstudium, arbeid med teoretiske og praktiske oppgaver individuelt og i grupper.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem
  • Obligatorisk deltakelse (OD): Det er obligatorisk deltakelse på 80 % av samlinger i dette emnet.
    Obligatorisk deltakelse regnes i forhold til undervisningsøkter. Vurderingsuttrykk: Godkjent/Ikke godkjent. Teller 0/100 av karakteren. Forutsettes fullført før fremstilling til eksamen/vurdering i emnet.
  • Oppgave (OP) - individuell. Vurderingsuttrykk: A-F. Teller 100/100 av karakteren.
Alle hjelpemidler er tillatt.