Emnebeskrivelse for 2024/25
Ernæring 1
MOH7001
Emnebeskrivelse for 2024/25

Ernæring 1

MOH7001
Emnet gir inngående kunnskaper om ernæring, kosthold og mat i et helse- og samfunnsperspektiv.
Ernæring 1 vil gi studentene bred innsikt i fagområdet ernæring. Sentralt er kunnskap om nasjonale kostholdsråd og næringsstoffanbefalinger og bakgrunnen for disse, i tillegg til kostholdsutfordringer i ulike grupper i befolkningen. Studentene vil også få innsikt i sammenhenger mellom ernæring, kosthold og helse. I tillegg vil matvarekunnskap og -kvalitet, samt bærekraftig matproduksjon og forbruk være viktige temaer i emnet. Studentene vil også arbeide med kartlegging og planlegging av kosthold for ulike grupper.
Bachelorgrad (180 studiepoeng eller tilsvarende)

Kunnskap

Studenten

  • har inngående kunnskap om mat, råvarer, matens innhold og dens betydning for individ og samfunn
  • har inngående kunnskap om offisielle kostholdsråd og grunnlaget for disse, samt næringsstoffanbefalinger, næringsstoffer og deres funksjoner i kroppen
  • har inngående kunnskap om de viktigste ernæringsutfordringene i Norge i ulike faser i livet og tilknyttet sosiale forskjeller

Ferdigheter

Studenten

  • kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i kunnskap om sammenhenger mellom mat, kosthold og helse, også i et bærekraftig perspektiv
  • kan identifisere og analysere samfunnsmessige forhold som påvirker kostholdet og matvarekvaliteten
  • kan bruke relevante metoder og verktøy for å kartlegge og planlegge kosthold på individ-, og gruppenivå
  • kan identifisere og analysere utfordringer knyttet til ernæring, kosthold og mat, særlig i lys av sosiale forskjeller og knyttet til ulike grupper i befolkningen

Generell kompetanse

Studenten

  • kan kommunisere om faglige problemstillinger og konklusjoner innen fagområdet
  • kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar PC.
Obligatorisk

Nett- og samlingsbasert. To samlinger per semester. Tre dager per samling.

Forelesning i forelesningssal, kjøkken og på nett, gruppearbeid, selvstudier, seminarer, praktiske og teoretiske oppgaver og diskusjoner, evt. annet praktisk arbeid.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
Ingen

Sammensatt vurdering (SV): Begge eksamensaktivitetene, beskrevet under, må være bestått for å få fullført emnet.

  • Mappe (MA): Inneholder to skriftlige innleveringer.
  • Hjemmeeksamen (HJ): En ukes (7 dager) individuell skriftlig hjemmeeksamen.

Både MA og HJ har vurderingsuttrykk A-F, der A er beste karakter og F er ikke bestått. Mappen teller 30 % av karakteren og hjemmeeksamen teller 70 % av karakteren i emnet.

Alle hjelpemidler er tillatt.

Unntak: Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.