Emnebeskrivelse for 2019/20
Kryptogam-kunnskap
ØKO5020
Emnebeskrivelse for 2019/20

Kryptogam-kunnskap

ØKO5020

Emnet er bygd opp av 2 frittstående moduler, hver 5 studiepoeng hver, på henholdsvis lav og moser. Hovedfokus ligger på artskunnskap og artsbestemmelse med særlig vekt på indikatorarter/signalarter og rødlistearter. Skoglevende arter knyttet til truede og sjeldne naturtyper i Midt-Norge som f.eks. boreal regnskog, kalkskog, gammel granskog i innlandet og edelløvskog blir prioritert, men andre naturtyper kan også bli inkludert. Kurset gjennomføres i høstsemesteret omhandler systematikk og taksonomi, bestemmelsesøvelser med mikroskopi og andre nødvendige teknikker for artsbestemmelse.

Feltkurset fokuserer på inventering av artsmangfold, enkeltarters økologiske krav og innsamling av artsprøver for bestemmelse og dokumentasjon. Innhenting av nødvendige lokalitetsdata for artsfunn og preparering av belegg for et offentlig herbarium blir også vektlagt. Prosedyrer for kvalitetssikring og rapportering av artsfunn til offentlige databaser gjennomgås.

Etter fullført emne forventes det at studenten har følgende kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap:

  • har avansert kunnskap om teknikker og litteratur mm til bruk for bestemmelse av kryptogamgruppene lav og moser
  • har bred artskunnskap innen kryptogamgruppene lav og moser med særlig vekt på signalarter og rødlistearter
  • har bred kunnskap om ulike arters verdi for identifikasjon og verdisetting av naturtyper generelt og hotspot- arealer for biologisk mangfold spesielt

Ferdigheter:

  • kan anvende de viktigste teknikker for artsbestemmelse innen kryptogamgruppene lav og moser, inklusiv mikroskopi og bruk av fargereagenser, samt ha kjennskap til tynnsjiktkromatografi (TLC) mm.
  • kan foreta forsvarlig innsamling av prøver for dokumentasjon av artsforekomster og preparere disse for et universitets- herbarium, herunder også registrere nødvendige lokalitetsparametre (koordinater, naturtype, substrat mm)
  • kan verdisette naturtyper basert på forekomster av lav og moser

Generell kompetanse:

  • skal kunne utføre grunnleggende kartlegging av mangfold av lav og sopp innenfor et avgrenset område
  • skal kunne verdisette et avgrenset areal basert på egne og andres artsregistreringer
Semesteravgift og pensumlitteratur. Håndlupe med minimum 10x forstørrelse.
Forelesninger, laboratorieøvelser med mikroskopi og bestemmelser, og feltkurs.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Praktisk eksamen (PE) - Artsprøve, teller 100 % av karakter.

Mappe (MA) bestående av feltaktiviteter og øvinger.

Bestemmelseslitteratur.