Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
8. praksisperiode
PRA5009
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

8. praksisperiode

PRA5009

I studiets femte studieår, niende semester, er det lagt opp til en praksisperiode på 10 dager. Praksisperioden er knyttet til grunnopplæringen, og det gjøres individuelle avtaler med aktuelt praksissted.

Denne praksisen har et perspektiv der studenten gjennom eget utviklingsarbeid blir selvstendiggjort i det metodiske arbeidet. Bevisstgjøring gjennom forskning på egen erfaring danner et sentralt grunnlag (aksjonsforskning og læring). Prosjektpraksis er tilpasset mange av utdanningens fag. Innhenting av empiri til masteroppgave kan være aktuelt i denne praksisen.

Følgende tema skal vektlegges:

Inkluderende læringsfellesskap, kreative og skapende prosesser samt produksjon og formidling av musikk for og med barn, unge og voksne.

Hver studentgruppe vil få tildelt veileder fra Nord universitet som ivaretar oppfølging og kontakt med praksisfeltet.

Praksis gjennomføres i grupper.

Emnet er forbeholdt studenter på lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for trinn 1-13, musikk

Det er også krav om at tidligere praksisperioder er bestått før du får adgang til emnet.

Den veiledede praksisopplæringa forrige semester må være bestått for at studentene skal kunne fortsette å følge utdanninga inneværende studieår.

KUNNSKAPER Studenten

  • har kunnskap om kommunikasjon, samhandling og gruppeprosesser
  • har kunnskap om ulike didaktiske metoder og metodeutvikling
  • har god kunnskap om produksjon og formidling av musikk for og med barn og ungdom

FERDIGHETER Studenten

  • kan møte mangfold og variasjon gjennom differensiert opplæring
  • kan bruke relevant teknologisk utstyr, og kan anvende et bredt spekter av uttrykksmidler i arbeid med musikk for skole og frivillig musikkopplæring
  • kan selvstendig og sammen med andre planlegge, gjennomføre og vurdere musikkprosjekter i et læringsfellesskap

GENERELL KOMPETANSE Studenten

  • har erfaring med å arbeide skapende og kreativt med musikkens ulike elementer og kan anvende kunnskaper om kreative prosesser i arbeid med å engasjere prosjektdeltakerne i musikkfaget
  • har utviklet bevissthet rundt egen kommunikasjons- og relasjonskompetanse
  • har innsikt i egen utvikling som leder

Det må påregnes noe kostnad i forbindelse med reise til og fra praksis. Nord universitet yter tilskudd til reiseutgifter etter gjeldende vedtak.

Relevant støttelitteratur:

Forskrift om egenbetaling ved universiteter og høyskolerRetningslinjer for egenbetaling ved Nord Universitet

Retningslinjer for økonomisk tilskudd til studenter somgjennomfører praksisstudier ved Nord universitet

Praktisk arbeid med musikkprosjekt i grunnutdanningen.

Praksis gjennomføres i grupper.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem

Nord universitet tildeler praksisplasser i kommuner som institusjonen har samarbeidsavtaler med.

Lærerutdanning for praktiske og estetiske fag tilbyr 130 dager veiledet, variert og vurdert praksis. I studiets femte studieår, niende semester, er det lagt opp til en praksisperiode på 10 dager. Praksisperioden er knyttet til grunnopplæringen. Det skal være progresjon i praksisopplæringa og den skal ha en integrerende funksjon i utdanninga. Veiledning og vurdering av praksis er et felles ansvar for faglærere, praksislærere og rektor ved praksisskolen. Utvikling av studentens kompetanse knyttet til det å være lærer, skjer i et gjensidig forhold mellom praksisarena og undervisningsarena.

Løpende skikkethetsvurdering av alle studenter skal foregå gjennom hele studiet både i den teoretiske og den praktiske delen av studiet, og inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere i yrket.

(PRA) Praksis vurderes til Bestått/Ikke bestått.

For å bestå praksis må studenten etter en helhetsvurdering ha oppnådd læringsutbyttet for praksisemnet, ha 100 % oppmøte, samt gjennomført og fått godkjent alle oppgaver som tilfaller praksisperioden. Fravær fra praksis eller manglende godkjenning av oppgaver vil i seg selv medføre ikke bestått. Studenter som får ikke bestått i praksis må gjennomføre ny praksis i sin helhet.

Oppgaver som tilfaller praksisperioden:

  • Innlevering om forventninger til praksis, leveres digitalt i læringsplattform
  • Innlevering av egenevaluering/ refleksjonsnotat, leveres digitalt i læringsplattform

På vitnemålet slås karakterene i alle praksisemnene sammen til èn karakter i praksisopplæring.

Den veiledede praksisopplæringa i studieåret må være bestått for at studentene skal kunne fortsette å følge utdanninga påfølgende studieår.

Ny/Utsatt eksamen:

I følge "Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet" har studenter rett til å framstille seg til praksisopplæring to ganger. Ved Ikke bestått på første forsøk må studenten vente til neste gang samme praksisperiode gjennomføres for å framstille seg til nytt forsøk. Studenten må skriftlig melde seg opp til ny praksis ved studiestart. Ny praksis gjennomføres etter de samme retningslinjene som ordinær praksis. Studenten vil få en skriftlig melding om Ikke bestått.