Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Selskapsrapportering I
REG5000
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Selskapsrapportering I

REG5000

Selskapsrapportering består av både finansiell og ikke-finansiell rapportering. Finansregnskapet er et svært sentralt element i selskapets rapportering, og i dette emnet får studentene inngående kunnskap om grunnleggende teorier og rammeverk for finansiell rapportering, herunder konseptuelle rammeverk og grunnleggende regnskapsprinsipper. Regnskapsregulering, formålet med finansregnskapet og kvalitetskravene til finansregnskapsinformasjonen omtales også.

Det er en klar målsetting at emnet skal gi studentene god oversikt over prinsipielle forskjeller mellom internasjonale regnskapsstandarder og god norsk regnskapsskikk. Studentene får også inngående kunnskap om sentrale regnskapsregler knyttet til innregning og måling, presentasjon og noteopplysninger, både under IFRS og god regnskapsskikk.

Det gis også en introduksjon til ikke-finansiell selskapsrapportering, herunder bærekraftsrapportering.

Emnet er åpent for studenter på studieprogrammene Master i regnskap og revisjon og Master of Science in Business (siviløkonom).

Kunnskap

Studenten har ved fullføring av kurset:

  • Avansert kunnskap om selskapsrapportering, herunder finansregnskapet etter god regnskapsskikk og IFRS med utgangspunkt i en konseptuell tilnærming.
  • Avansert kunnskap om begreper og prinsipper for regnskapsmessig innregning, måling, presentasjon og noter (herunder beregningsgrunnlaget som ligger til grunn for ulike regnskapsløsninger og modeller).
  • Inngående kunnskap om finansregnskapet som informasjonskilde, dens rolle og betydning
  • Inngående kunnskap om utviklingstrekk innen selskapsrapportering, og kan anvende kunnskapen på nye områder innenfor fagområdet
  • Kunnskap om bærekraftsrapportering, herunder utviklingen på området.

Ferdigheter

  • Kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer innenfor temaet selskapsrapportering.
  • Kan anvende konsepter og prinsipper for innregning og måling i resultatregnskapet og balansen, samt presentasjon og noter
  • Kan utøve skjønn ved anvendelse av regnskapsreglene under god regnskapsskikk og IFRS.

Generell kompetanse

  • Å være kritisk ved utarbeidelse og tolkning av selskapsrapporteringen, herunder finansregnskapet
  • Å kunne presentere og diskutere regnskapsfaglige problemstillinger med andre
  • Å kunne bygge videre på sin konseptuelle grunnkompetanse og oppdatere sin kunnskap og ferdigheter i et skiftende landskap for finansiell rapportering og bærekraftsrapportering
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Forelesning og gruppearbeid/presentasjoner i forbindelse med arbeidskrav
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering, karakterregel Bokstavkarakterer

Arbeidskrav, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

Arbeidskrav, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.

Skoleeksamen, 4 timer, teller 100/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer.

Enkel kalkulator og tospråklig ordbok. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.