Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Bacheloroppgave, sosialt arbeid
SA205S
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Bacheloroppgave, sosialt arbeid

SA205S
Studentene skal i en prosjektperiode gjennomføre en undersøkelse som skal presenteres i en skriftlig oppgave. Oppgaven skrives med bakgrunn i empirisk materiale hentet fra det sosialfaglige feltet. Empirien kan innhentes ved bruk av kvalitative intervjuer eller feltarbeid, kvantitative undersøkelser eller litteraturstudie. I oppgaven skal det gjøres rede for fagområde, problemstilling, metoder, analyse, funn og drøfting. Oppgaven leveres som et gruppearbeid hvor 2-3 studenter arbeider sammen, evt. som et individuelt arbeid dersom særlige hensyn taler for det. Tema og problemstilling for oppgaven utarbeides i samarbeid med veileder, og må være relevant for sosialt arbeid som fagfelt og praksis. Forut for prosjektperioden arrangeres det forelesninger hvor studentene introduseres for arbeidet som skal gjøres i prosjektperioden.
Emnet er forbeholdt studenter på studieprogrammet Bachelor i sosialt arbeid

Må ha studierett på bachelor i sosialt arbeid ved studiested Bodø, Levanger eller Mo i Rana.

For å ta emnet må følgende emner være bestått:

For kull 2020 - 2022: EX150/EX151 Dannelsessemester, SOA1000/SOA1002 Introduksjon til sosialt arbeid, PRA1024 Praksis i sosiale relasjoner eller PRA1025 Mentorskap i flerkulturell kontekst, RE120S introduksjon til jus, SOA2002 Sosialt arbeids roller, relasjoner og metoder, MET2003 Samfunnsvitenskapelig metode og kunnskapsutvikling og PRA2050 Praksis i sosialt arbeid.

F.o.m kull 2023: EXF1000 Exfac, FIL1005 Exphil, SOA1003 Introduksjon til sosialt arbeid som profesjonsfag og akademisk disiplin, SOA1005 Sosialt arbeids rettslige og teoretiske perspektiver - sosionom , PRA1024 Praksis i sosiale relasjoner eller PRA1025 Mentorskap i flerkulturell kontekst, SOA2002 Sosialt arbeids roller, relasjoner og metoder, MET2003 Samfunnsvitenskapelig metode og kunnskapsutvikling og PRA2050 Praksis i sosialt arbeid.

Kunnskap

Studenten:

  • Har bred kunnskap om prosessen med å skrive en vitenskapelig oppgave.
  • Kan oppdatere sin kunnskap om samfunnsvitenskapelig metode
  • Har bred kunnskap om sosialt arbeid som fagområde
  • Kan oppdatere sin kunnskap om forsknings- og utviklingsarbeid innenfor et valgt temaområde, med særlig vekt på praksisnær forskning.
  • Har kunnskap om forskningsetiske retningslinjer, sikker digital lagring av opplysninger, personvern og meldeplikt.
  • Har kunnskap om hvordan systematisk innhenting og vurdering av forsknings- erfarings og brukerkunnskap kan bidra til fagutvikling og kunnskapsbasert praksis.

Ferdigheter

Studenten:

  • Kan beherske å utforme og avgrense et temaområde og en problemstilling innenfor sosialt arbeid som fagområde.
  • Kan anvende samfunnsvitenskapelige metoder i et systematisk arbeid med å belyse en valgt problemstilling.
  • Kan finne, vurdere og henvise til relevant litteratur og kunnskap, og fremstille dette slik at det belyser en valgt problemstilling.
  • Kan beherske digitale verktøy i arbeid med datainnsamling og analyse.

Generell kompetanse

Studenten:

  • Kjenner til nytenking, fagutvikling og innovasjonsprosesser innen fagområdet sosialt arbeid.
  • Kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn i valgt temaområde, og bidra til utvikling av god praksis.
  • kan planlegge og gjennomføre prosessen med bacheloroppgaven, med bruk av samfunnsvitenskapelig metode og i tråd med forskningsetiske standarder.
  • Kan formidle problemstillinger, analyser, drøftinger og løsninger skriftlig.
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur

Forelesninger

brukes til å gi en introduksjon til arbeidet med bacheloroppgaven som skal gjøres i en prosjektperiode

Veiledning

i små grupper på 2-3 studenter, evt. individuell veiledning eller benyttes for å gi studenten bistand til å utvikle ferdigheter i skriftlig og muntlig formidling.

Egenstudier

innebærer at studentene jobber selvstendig eller i små grupper på 2-3 studenter i arbeidet med anvendelse av pensum og kunnskap i forbindelse med bacheloroppgaven. Det forventes at studenten legger en plan for eget arbeid med emnet.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveis -evaluering og slutt - evaluering). Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem

Bacheloroppgave (OP), individuell eller gruppe. Karakterregel A-F.

Bacheloroppgaven kan skrives på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Ved innlevering av Oppgave (OP) er det i utgangspunktet tillatt med alle hjelpemidler. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk dersom ikke annet er opplyst for den enkelte eksamen. Se utfyllende bestemmelser i Retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord (rektorvedtak av 16.05.23). Det gis veiledning fra faglærer i arbeidet med bacheloroppgaven.