Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Masteroppgave
SAM5030
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Masteroppgave

SAM5030
Gjennom masteroppgaven skal studenten tilegne seg praktisk erfaring med samfunnsanalyse, gjennom design og gjennomføring av et selvstendig samfunnsvitenskapelig arbeid.

Masteroppgaven i samfunnsanalyse er et selvstendig samfunnsvitenskapelig arbeid av teoretisk eller empirisk art, som gjennomføres av studenten under veiledning. Studenten kan selv velge tema og problemstilling for oppgaven, og vil i løpet av 2. semester av mastergraden få støtte til å utvikle prosjektbeskrivelser for masteroppgaven i samarbeid med faglærer og medstudenter.

Mastergradsoppgaven kan baseres på eget innsamlet empirisk materiale fra for eksempel intervjuer, observasjoner eller survey, men kan også bestå av litteraturstudier eller diskusjoner av ren teoretisk/metodologisk art. Der det er relevant, kan oppgaven knyttes til studentens egen yrkesutøvelse. Oppgaven skal vise at studenten er i stand til å utforme en faglig interessant og forskbar problemstilling, og at studenten kan finne frem til relevante metoder og teoretiske analyseredskap som kan adressere denne problemstillingen på en vitenskapelig måte. Det stilles krav til at arbeidet med mastergradsoppgaven følger vitenskapelige standarder, og gjennomføres i tråd med gjeldende etiske normer og retningslinjer.

Studenten må være tatt opp på master i samfunnsanalyse (heltid).
Studenten må være tatt opp på master i samfunnsanalyse (heltid). For å kunne melde seg opp i emnet SAM5030 Masteroppgave, må kandidaten ha bestått Forskningsmetode og design del I (MET5008) og minimum være oppmeldt i Forskningsmetode og design del II (MET5010).

Kunnskap

Studenten har:

  • avansert kunnskap om design og gjennomføring av samfunnsvitenskapelige studier, og spesialisert innsikt innenfor et selvvalgt forskningsområde.
  • inngående kjennskap til enkelte forskningsmetoder, til forskningsetiske retningslinjer, og til kvalitetskrav for vitenskapelige studier av samfunn og sosiale prosesser.
  • trening i å anvende samfunnsvitenskapelige metoder og teori for å oppnå ny innsikt
  • erfaringsbasert kunnskap om forskningsprosessen, og om hvordan forskningsbaserte tilnærminger kan brukes til å analysere samfunnsaktuelle problemstillinger.

Ferdigheter

Studenten kan:

  • finne frem til, analysere, og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder, og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer
  • vurdere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor samfunnsvitenskapelige fagområder, og benytte disse i selvstendig analytisk arbeid.
  • utforme spesifikke forskningsspørsmål, utvikle et metodisk design, og gjennomføre mindre teoretiske og/eller empiriske analyser på en vitenskapelig måte.
  • gjennomføre et selvstendig, avgrenset forskningsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer.

Generell kompetanse

Studenten:

  • Kan finne frem til relevant forskningslitteratur, og gjennomføre mindre forskningsoppgaver og analyser innen samfunnsvitenskapelige temaer.
  • Kan evaluere og formidle analytisk arbeid og behersker samfunnsvitenskapelige uttrykksformer.
  • Kan vurdere metodiske og teoretiske forutsetninger for vitenskapelige undersøkelser, og kommunisere om samfunnsfaglige problemstillinger med spesialister og til allmennheten.
  • Kan på grunnlag av forskningslitteratur og selvstendige analyser bidra til nytenkning i innovasjonsprosesser.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Teoriemne. Obligatorisk emne for studenter på Master i samfunnsanalyse (heltid).

Undervisningen foregår på campus Bodø.

Masterseminar

I tillegg til den individuelle veiledningen, vil undervisningen knyttet til masteroppgaven i hovedsak organiseres gjennom det gjennomgående masterseminaret som har oppstart i 1. semester og varer frem til oppgavelevering i 4. semester. Studentene vil gjennom seminaret starte arbeidet med prosjektbeskrivelsen i 2. semester av mastergradsstudiet hvor det tilbys kollektiv veiledning. I seminarene vil studentene få anledning til å legge frem sine prosjektideer, drøfte disse med faglærer og medstudenter, og utvikle sine prosjektbeskrivelser. Masterseminaret vil foregå på campus i Bodø, men det vil også tilbys digitale seminarer for de studenter som befinner seg på utveksling. Her vil det være åpning for at tematikk for masteroppgaver kobles opp mot pågående forskning og konkrete kunnskapsbehov hos interessenter.

Forskningsnotat

I 3. semester av mastergradsstudiet vil studenten delta på masterseminarer som dekker hovedtemaene litteraturstudier, bruk av teori, og skriveprosessen. Mot slutten av 3. semester skal studentene levere et kort forskningsnotat basert på eksisterende litteratur. Forskningsnotatet skal være relatert til tema for masteroppgaven, og kan bestå av enten en avgrenset litteraturstudie eller et kortere teoretisk arbeid. Forskningsnotatet vil kunne inngå i den endelige mastergradsoppgaven. Hverandrevurdering inngår som en del av læringsaktiviteten.

Individuell veiledning

Studentene vil i tidlig i tredje semester få tildelt individuell veileder for masteroppgaven. Tildeling av veileder gjøres på grunnlag av innleverte prosjektbeskrivelser som leveres mot slutten av 2. semester. Prosjektbeskrivelsen skal godkjennes av veileder, som eventuelt gir tilbakemeldinger på behov for omarbeiding. Revidert prosjektbeskrivelse leveres i 3. semester. Studenter som har skrevet under veiledningskontrakt tilbys inntil 13 timer veiledning.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Følgende to arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før studenten kan levere mastergradsoppgaven:

  • Innlevering av endelig prosjektbeskrivelse, leveres senest i starten av 3. semester. Prosjektbeskrivelsen skal være på inntil 3000 ord. Vurderes godkjent/ikke godkjent.
  • Forskningsnotat. Består av en litteraturstudie eller et teoretisk arbeid relatert til avhandlingen på 1500-2000 ord. Innhold fra forskningsnotatet kan inngå i mastergradsoppgaven. Vurderes godkjent/ikke godkjent.

Eksamen, Oppgave med justerende muntlig.

  • Innlevering av mastergradsoppgaven: Oppgaven skal som hovedregel skrives individuelt. Oppgaven skal være på 70-90 sider. Noter, referanser og andre vedlegg kommer i tillegg. Studenten kan unntaksvis, og etter søknad, skrive mastergradsoppgaven sammen med en annen student. Når to studenter skriver sammen øker antall sider med 50%. Masteroppgaven vurderes med en midlertidig karakter etter karakterregel A-E, Beste A, Ikke bestått F
  • Muntlig eksamen: Muntlig eksamen på ca. en time. Endelig karakter for mastergradsoppgaven kan justeres med inntil én karakter fra midlertidig karakter.