Emnebeskrivelse for 2024/25
Introduksjon til sosialt arbeid som profesjonsfag og akademisk disiplin
SOA1003
Emnebeskrivelse for 2024/25

Introduksjon til sosialt arbeid som profesjonsfag og akademisk disiplin

SOA1003
Emnet gir en introduksjon til sosialt arbeid som profesjonsfag og akademisk disiplin. Studentene vil gjennom forelesninger, seminarer, skriftlige arbeider og ferdighetstrening i grupper få kunnskap om og ferdigheter i analyse av faglige tekster, faglig formidling, kommunikasjon og profesjonsrollen i sosialt arbeid.
Emnet er forbeholdt studenter med studierett på Bachelor i sosialt arbeid eller Bachelor i barnevern.

Kunnskap

Studenten:

  • Kjenner til sosialt arbeids historie, tradisjoner, egenart, utvikling som fag og profesjoner både internasjonalt og i Norge.
  • Har kunnskap om akademiske tekster og skrivemåter og hvordan akademiske tekster har betydning for læring om og utvikling av fagområdet sosialt arbeid.
  • Har kunnskap om betydningen av egen rolle i kommunikasjon og relasjon med andre.
  • Har kunnskap om profesjonsetikk og etiske problemstillinger i sosialt arbeid.
  • Har kjennskap til hvordan politiske og institusjonelle rammer har betydning for sosialt arbeid.
  • Har kjennskap til menneske-rettighetenes og lovgivningens betydning for sosialt arbeid
  • Har kjennskap til barnets rett til utdanning og gode oppvekstsvilkår

Ferdigheter

Studenten:

  • Kan beherske å identifisere standpunkter, argumenter og strukturer i ulike teksttyper
  • Kan beherske å fremføre faglige synspunkter i debatter
  • Kan finne, vurdere og henvise til fagstoff, og presentere det strukturert, skriftlig og muntlig
  • Kan reflektere over sosialt arbeids egenart som fag og profesjon, og relatere til egen rolle som profesjonsutøver.
  • Kan beherske å arbeide både selvstendig og i gruppe.

Generell kompetanse

Studenten:

  • Har innsikt i hva som kjennetegner faglige tekster, og hvordan faglige tekster har betydning for utvikling av fagområdet
  • Kan kommunisere om sosialt arbeids fagfelt og roller
  • Kan planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver som strekker seg over tid, alene og som deltaker i gruppe, og gjennom dette bidra til egen og andres faglige utvikling
  • Har innsikt i hva som kjennetegner sosialt arbeid som fag og sosionomers og barnevernspedagogers rolle og bidrag i velferdssamfunnet.
  • Har innsikt i betydningen av menneskesyn, verdier og profesjonsetikk sosialt arbeid
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk

I emnet benyttes følgende undervisnings- og læringsformer:

Forelesninger brukes til å gi en introduksjon til temaene som inngår i emnet, belyse pensum og synliggjøre koblinger mellom teori og praksis.

Seminarer brukes for arbeid med analyse av faglige/akademiske tekster. Det er innleveringsoppgaver knyttet til tekstseminarene.

Ferdighetstrening brukes i utvikling av kommunikasjonsferdigheter og egen rolle

Egenstudier innebærer at studentene jobber selvstendig med forberedelser og etterarbeid til forelesninger, pensum og seminaroppgaver. Det forventes at studenten legger en plan for eget arbeid med emnet

Seminarer og ferdighetstrening med tilknyttet undervisning er obligatorisk grunnet at slik undervisning forutsetter utveksling av synspunkter og samhandling med andre og tilbakemelding for å nå læringsutbytte. Obligatorisk undervisning markeres i undervisningsplan som publiseres i canvas ved semesterstart.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering

OD1: Deltakelse i tekstseminar og innlevering av tekster i prosess. Det kreves minimum 80% oppmøte og innlevering av tekst før seminar for godkjent OD. Nærmere angivelse av tekster som skal innleveres gis i canvas. Oppmøte beregnes pr økt. Karakterregel godkjent/ikke godkjent. Teller 0/100

OD2: 80% oppmøte på undervisning om kommunikasjon og profesjonsrolle. Obligatorisk undervisning markeres i undervisningsplan som kunngjøres i canvas. Oppmøte beregnes pr økt. Karakterregel godkjent/ikke godkjent. Teller 0/100

AK: Deltakelse i ferdighetstrening/seminarer om kommunikasjon og profesjonsrolle. Studenten må delta i minimum 80% av seminarrekka for godkjent AK. Oppmøte beregnes pr økt. Karakterregel godkjent/ikke godkjent. Teller 0/100

OD1, OD2 og AK må være godkjent for å kunne levere Mappe (MA)

Mappe (MA): 2 arbeider

Arbeid 1: Tekstanalyse

Arbeid 2: Oppgave knyttet til sosialt arbeid som profesjonsfag

Karakterregel A-F. Teller 100/100.

Eksamen i emnet består av en mappeinnlevering med to arbeider. Arbeidet med tekstene er prosessorientert, og gis tilbakemeldinger fra både lærer og medstudenter underveis i arbeidet. Tekstene skal likevel være et selvstendig arbeid. Det er ikke tillatt å samarbeide om skriving av tekstene, og den endelige besvarelsen skal være utformet av den enkelte kandidat alene. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk dersom ikke annet er opplyst for den enkelte eksamen. Se utfyllende bestemmelser i Retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord (rektorvedtak av 16.05.23).