Emnebeskrivelse for 2023/24
Nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser – del 1
SPD1003
Emnebeskrivelse for 2023/24

Nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser – del 1

SPD1003

Den norske skolen skal ta hensyn til mangfoldet av elever og legge til rette for at alle får oppleve tilhørighet i skolen, samt at ulikheter anerkjennes og verdsettes.

Emnet har som mål å gi studenten mulighet til å tilegne seg kunnskap om og forståelse av nevropsykiatriske funksjonsnedsettinger, og å kunne anvende denne kunnskapen i pedagogisk arbeid og gjennomføring av tiltak og pedagogisk innsats for barn og elever skolen, for å skape et inkluderende læringsmiljø.

Dette emnet er det innledende av to emner i studiet Spesialpedagogikk 1 for 1-10. Trinn, 30 studiepoeng.

Dette er et videreutdanningstilbud i spesialpedagogikk for lærere som vil utvikle sin kompetanse på det spesialpedagogiske området. Studiet Spesialpedagogikk 1, for 1.-10. trinn (elever med nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser) har til hensikt å bidra med spesialpedagogisk kompetanse til lærere på 1-10 trinn, slik at de i sitt arbeid får større beredskap til å fange opp utfordringer, forebygge utenforskap, fremme mestring og trivsel, og gi en godt inkluderende og tilpasset opplæring til alle elever i tråd med LK20.

I emnet undersøkes sentrale og grunnleggende verdier innen spesialpedagogikk kritisk med støtte fra aktuelle teorier og begreper som inkludering og ekskludering, normalitet & avvik.

Emnet tar utgangspunkt i både interne-, gruppe- og organisatoriske perspektiver.

Sentrale temaer som inngår i emnet er

  • Introduksjon til spesialundervisning og inkludering: funksjonsnedsettelser som generelle lærevansker, kommunikasjons- og språkvansker, konsentrasjons- og reguleringsvansker (f.eks. oppmerksomhet, impulskontroll og overaktivitet) samt ulike former av inkludering i en nordisk kontekst.
  • Nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser: symptomer og teorier om underliggende årsaker med konsekvenser på individ-, gruppe- og organisasjonsnivå.
  • Undersøkelser av læringsmiljøer via modeller, pedagogikk og gjennom kollegial læring. Det legges vekt på hvordan lærerne aktivt kan bidra til å utvikle et inkluderende, robust læringsmiljø basert på et vitenskapelig grunnlag og dokumentert erfaring, med fokus på holdninger, relasjonell pedagogikk og kommunikasjon samt studentmedvirkning, når det gjelder universelle, selektive og indiserte intervensjoner. Temaet dreier seg om hvordan tilpasset opplæring eller spesialundervisning kan bidra til elevenes sosiale og kognitive utvikling.

Lærerutdanning eller tilsvarende. Emnet er tilknyttet KfK Spesialpedagogikk 1, for 1.-10. trinn.

For å bli omfattet av stipend- og vikarordningen, er det frist for å søke via Udirs søknadssystem 1.mars.

10.mars åpnes det for søking via Nord universitet. Dette gjelder også for deltakere utenfor stipend- og vikarordningen, hvor tilbud gis under forutsetning av ledige plasser.

Lærerutdanning eller tilsvarende.

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om inkludering (mangfold, deltakelse), inkluderende læringsmiljøer og kunnskap om internasjonale konvensjoner om spesialpedagogikk og inkludering.
  • har kunnskap om NPF (nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser) samt generelle lærevansker, kommunikasjons- og språkvansker, reguleringsvansker.
  • har kunnskap om tilrettelegging av læringsmiljø med tiltak for lærevansker, kommunikasjons- og språkvansker, og reguleringsvansker.
  • har innsikt i deltakelse/empowerment av elever og foresatte i elevens læringsmuligheter

Ferdigheter

Studenten

  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning.
  • kan reflektere og videre tilpasse undervisningen på individ-, gruppe- og organisasjonsnivå.
  • Kan anvende faglige kunnskap for å utvikle tilpassede tiltak og begrunne egne valg

Generell kompetanse

Studenten

  • kan utveksle synspunkter med andre med bakgrunn innenfor nevropsykiatriske funksjonshinder og delta i diskusjoner om utvikling av god praksis innen området
  • har kunnskap om relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger innen spesialpedagogikk
  • kan planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver og prosjekter alene og som deltaker i gruppe og i tråd med etiske krav og retningslinjer
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studentene disponerer en bærbar datamaskin.
Dette er et obligatorisk emne.

Undervisningen organiseres via nett med fire samlinger á 2-3 dager.

Under samlingene varierer læringsformer og aktiviteter; det er forelesninger, podcaster, litteraturseminarer, praktiske øvelser, gruppearbeid og muntlige presentasjoner fra studentene.

Det gis asynkrone resurser (tidsmessig uavhengig) for eksempel podcasts, samt synkrone resurser: som digitale forelesninger i nåtid.

Det gis veiledning mellom samlingene, og studentene jobber i basisgrupper hvor de deler erfaringer og reflekterer over litteratur og forskningsartikler.

Hvert tema avsluttes med ett basisgruppemøte hvor innholdet i temaet oppsummeres og diskuteres i basisgrupper.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Arbeidskrav 1 (AK)

Temasamtalene innebærer at studentene diskuterer et av emnets temaer på et obligatorisk møte (OD).

Som grunnlag for møtet skriver studentene refleksjonsdokument.

Arbetskrav 2 (AK)

Litteraturseminar innebærer at studentene leser litteratur individuelt og forbereder seg til en grupperefleksjon hvor innholdet i boken diskuteres og bearbeides

Ved gruppediskusjon er det obligatorisk deltagelse (OD).

Eksamen

Hjemmeeksamen (HJ). Varighet 3 dager.

Hjemmeeksamen innebærer at studentene ut fra et gitt spørsmål utarbeider et svarark individuelt over 3 dager hvor litteratur, veiledningsdokumenter etc. kan brukes til å løse oppgaven.

Alle hjelpemidler tillatt.