Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Internasjonal utvikling og bistandspolitikk
STA2003
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Internasjonal utvikling og bistandspolitikk

STA2003
Emnet fokuserer på å forstå hva utvikling er, se nærmere på utviklingsprosesser og utviklingspolitikk. Dette belyses blant annet med eksempler fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Deretter retter vi fokus mot bistand, bistandspolitikk, samt Interkulturell forståelse og verdighet i bistandspolitikken. Bærekraftsmålene er en sentral del av dette emne.
Emnet gir studentene teoretiske og empiriske kunnskaper om bistand og bistandspolitikk, om utvikling, bærekraftsmålene, fattigdom og ulikhet, interkulturell forståelse og verdighet i bistandsarbeidet. Emnet tar opp sentrale teorier og perspektiver på ulike former for utvikling, utfordringer knyttet til bistand, demokratisering, økonomisk og politisk endring, Eksemplene er blant annet hentet fra mange deler av verden som for eksempel Latin Amerika, Afrika og Asia. Pensum drøftes i lys av samfunnsvitenskapelig teorier, perspektiver og begrepsapparat. Emnet har ukentlige forelesninger og seminarer.
Ingen forkunnskapskrav

Kunnskap

  • Få grunnleggende teoretisk og empirisk kunnskap innenfor det utviklingsfaglige feltet f. eks. knyttet til utviklingsprosesser før og nå
  • Få grunnleggende kunnskaper om norsk og vestlig bistandspolitikk, interkulturell forståelse og kriterier for en verdig bistandspolitikk.
  • Få grunnleggende kunnskaper om dilemmaer og utfordringer knyttet til bistand og utvikling, samt hvilke konsekvenser dette får nasjonalt, regionalt og internasjonalt.

Ferdigheter

  • Kandidaten har gode teoretiske ferdigheter til å drøfte empiriske problemstillinger i lys av et faglig teoretisk rammeverk innenfor den samfunnsvitenskapelige teoritradisjonen.
  • Kandidaten har gode ferdigheter i å drøfte (både skriftlig og muntlig), utvikling og utviklingsutfordringer, fattigdomsutvikling, bærekraftsmålene til FN og kulturell forståelse, som setter kandidaten i stand til å gjøre egne analyser på feltet.
  • Kandidaten har gode ferdigheter i å sette seg inn i fattigdomsutfordringer og å vurdere ulike tiltak som kan iverksettes

Generell kompetanse

  • Har kompetanse i å drøfte ulike teoretiske og empiriske problemstillinger i lys av begreper, teorier og perspektiver innenfor rammen av det samfunnsvitenskapelige fagfeltet.
  • Har generell kunnskap om globale utfordringer knyttet til utvikling og bistandspolitikk.
Ingen kostnader ut over semesteravgift og pensumkostnader
Obligatorisk for studenter på Bachelor Internasjonale relasjoner og for årstudiet. Emnet er valgbart for andre studenter.
Ukentlige forelesninger og seminarer på Campus Bodø
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
Individuell skoleeksamen, 5 timer, karakterregel A-F, Beste A, Ikke bestått F
Penn, linjal, pc og inntil 2 stk. tospråklige ordbøker.