Emnebeskrivelse for 2024/25
Diabetes- Sykdomslære, komplikasjoner og behandling
SYK5005
Emnebeskrivelse for 2024/25

Diabetes- Sykdomslære, komplikasjoner og behandling

SYK5005
Dette er emnet for sykepleiere innen kommune- og spesialisthelsetjenesten som ønsker å utvide sitt kunnskapsgrunnlag og tilegne seg kliniske og praktiske ferdigheter innen fagområdet diabetes.

Emnet skal gi studenten avansert kunnskap i sykdomslære og sykdomsprosess innenfor diabetessykdommer, epidemiologi, symptomer og behandlingsformer. Studenten skal få dypere innsikt i hvordan legemidler tilknyttet diabetes virker i kroppen, bivirkninger og interaksjoner. I emnet får studenten også en inngående kunnskap over akutte komplikasjoner, senkomplikasjoner og livsstilbehandling.

Temaer som gjennomgås i emnet er blant annet: anatomi og fysiologi/patofysiologi, sykdomslære, diagnostisering, epidemiologi/metabolsk syndrom, blodsukker, akutte komplikasjoner, den akutt syke diabetespasienten.

Emnet er forbeholdt studieprogrammet I Diabetessykepleie.Studenter må ha fullført bachelor i sykepleie. Undervisningsspråk er norsk.
Opptak skjer på bakgrunn av generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjeldende regler.

Kunnskap:

  • har avansert kunnskap om sykdomsutvikling og akutte/sen-komplikasjoner ved diabetes
  • har avansert kunnskap om medikamentelle behandlings-prinsipper og livsstils-behandling ved diabetes
  • har inngående kunnskap om sentrale undersøkelses- og diagnostiske metoder ved diabetes og diabetesrelaterte komplikasjoner
  • har inngående kunnskap om tolking av blodsukker og blodsukker-kurver

Ferdigheter:

  • kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjons-kilder og vitenskapelige artikler
  • kan arbeide kunnskapsbasert, gjøre selvstendige kliniske undersøkelser og vurderinger av personer med diabetes og diabetes-relaterte komplikasjoner
  • kan kritisk analysere kliniske problemstillinger med bakgrunn i kunnskaper om diabetes-behandling og omsorg

Generell kompetanse:

  • kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter om diabetes i analyse og vurdering av helseproblemer til personer med diabetes.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin med kamera og mikrofon.

Samlingsbasert, med samlinger i Bodø, hvor nettbasert og fysisk undervisning kombineres, totalt 9 dager. Første og andre samling gjennomføres digitalt, mens siste samling gjennomføres fysisk. Samlinger på 3 dager med forelesninger, caser, gruppearbeid og refleksjonssirkler.

Undervisningen består av veksling mellom forelesninger, studentaktivitet, og seminarer. Utvalgte deler av pensum blir behandlet i forelesninger, men studenten har selv ansvar for å gjennomgå alt pensum. Det forventes at studentene påvirker innholdet i diskusjoner og seminarer ved å bidra med egne innspill og kommentarer.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.»

Studentene utfører to arbeidskrav mellom samlinger som omhandler teoretiske, praktiske og/eller kliniske problemstillinger.

  • Arbeidskrav 1, skriftlig individuell.
  • Arbeidskrav 2, skriftlig individuell.

Arbeidskrav må være godkjent for å få endelig karakter i emnet.

Skoleeksamen, individuell, 4 timer.

Penn, linjal, og inntil 2 stk tospråklige ordbøker