Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Skuespillerteknikk 2
TEA2012
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Skuespillerteknikk 2

TEA2012

Emnet introduserer ulike teatralske stiler og utforsker ulike skuespillerteknikker, bevegelser og stemme ferdigheter som trengs for å spille dem.

Studentene utvikler i sitt første års arbeid i Skuespillerteknikk 2 å anvende ulike metoder, sjangre og spillestiler. Dette utvider deres spennvidde og uttrykk som skuespillere og evne til å fordype seg i de ulike kunstneriske mål, perspektiver og estetikker i sjangre som tragedie, komedie dell’arte, absurd, og buffon.

Skuespillerteknikk 2 - TEA2000 består av 3 delemner: skuespill, bevegelse og stemmebruk. Dette er alle praktiske fag, så undervisningen er basert på studenter som arbeider praktisk og lærer gjennom å gjøre. Studentene bygger videre på sin integrerte skuespillerprosess og utdyper sine evner til å aktivere fantasien både psykisk og fysisk gjennom skuespill, bevegelse og stemme.

Skuespill

Skuespill består av improvisasjon og tekst undervisning og utvikler skuespilleren og dens kreative potensial i ulike uttrykk, former og stilarter. Emnet skal gjøre studentene i stand til å levendegjøre og formidle skrevne tekster gjennom forberedelse og fortolkning av tekst i ulike stilarter og former.

Bevegelse

Bevegelsesklasser utvikler funksjonell og uttrykksfull bruk av kroppen. Dette bygger på studentenes evne til å utforske og å gi mening gjennom bevegelse.

Funksjonell bevegelse utdyper studentenes forståelse av hvordan kroppen fungerer og hvordan man kan fortsette å utvikle sitt fysiske materiale trygt og effektivt.

Ekspressiv bevegelse utvikler kroppens uttrykksfulle kvaliteter og bevegelsesmuligheter gjennom å uttrykke og gi liv til ulike stiler og former.

Stemmebruk

Den funksjonelle og uttrykksfulle bruken av stemmen videreutvikles, og studentene lærer å være selvstendige i å ta vare på og utvikle stemmene sine. Stemmens ekspressive spekter utvikles for å møte utfordringene i ulike teaterstiler fra naturalisme til tragedie til ekspresjonisme. Sammenhengen mellom stemme, sinn, kropp og følelse bearbeides gjennom utforsking og utprøving av spillestil.

Emnet er forbeholdt BA skuespill og scenekunstproduksjon.

Emnet er forbeholdt BA skuespiller og scenekunstproduksjon. Studenten må ha bestått skuespillerteknikk 1 for å kunne begynne på emnet.

Progresjon i studentenes læringsprosess ivaretas gjennom at hvert studieår med tilhørende emner utgjør en enhet, som danner det faglige grunnlaget for neste studieår. Dette betyr at alle emner i ett studieår må være bestått for å ta eksamen tilhørende neste studieår.

Kunnskap

Studenten:

  • Har god forståelse for hvordan man kan utforske ulike teaterstiler.
  • Har god forståelse for anatomi og funksjonalitet i stemme og bevegelse, og en bevissthet om sine personlige styrker og svakheter i ulike spillestiler.
  • Har en god forståelse av hvordan man aktivt forsker idérikt og engasjerer seg i metoder for å handle, alene og i gruppe.
  • Har en god forståelse av hvordan man kan samarbeide for å utforske emnet skuespill i forskjellige stilarter.
  • Har en dyp bevissthet og forståelse for hvordan åpenhet, nysgjerrighet og mot legger til rette for læring og kvalitet i skuespillerarbeidet.

Ferdigheter

Studenten:

  • Kan spille alene og sammen med andre på scenen i ulike teaterstiler.
  • Kan bruke bevegelse og stemme til å skape forskjellige spillestiler.
  • Kan utvide sin bredde og uttrykksfulle kvaliteter i skuespill gjennom utforsking og improvisasjon.
  • Kan forstå ulike tekststiler og levendegjøre dem i fremføringer.
  • Kan øke rekkevidden og uttrykksfulle kvaliteter av stemme og bevegelse.
  • Kan anvende ferdigheter i akrobatikk og scenekamp i ulike stilarter.
  • Kan anvende sin kunnskap til å jobbe trygt med intimitet og skape et godt arbeidsmiljø.

Generell kompetanse

Studenten:

  • Vet hvordan man forbereder seg mentalt, både vokalt og fysisk, for å være klar til å øve inn visninger og utføre lengre stykker og forestillinger for et publikum.
  • Vet hvordan man samarbeider og arbeider som en gruppe under en forestilling og gjør den klar for et publikum.
  • Kan spille en rekke stilarter i samsvar med ulike estetiske former.
  • Kan tolke en tekst og forstå dens stil, form og mening.
  • Kan anvende og utvikle sine skuespillerferdigheter i forhold til ulike arenaer og medier, inkludert film og lyd.
  • Kjenner til god arbeidsmoral og kan jobbe med intimitet og sette grenser.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin. Materialavgift 1000 kroner per semester.

Praktisk emne

Obligatorisk emne

All undervisning foregår ved studiested. Arbeidet foregår i hel klasse, gruppevis og individuelt.

Undervisningen er organisert i faste ukentlige arbeidsøkter og utvidete arbeidsøkter i forbindelse med visninger. Arbeid utenom fast oppsatte tider må i perioder påregnes.

Læringsformen er i hovedvekt induktiv/ problemløsende metode. Alle oppgaver starter med en utfordring, provokasjon eller et grunnmateriale og det er studentenes ansvar og finne en helhet i form av en scenisk visning utfra de rammer, begrensninger og materiale som er avtalt.

Arbeidsformer

Skuespillerteknisk bevegelse:

  • Jevnlig undervisning der studentene utforsker og utvikler kroppens forhold til rom, fantasi og samspill.
  • Gjennomføres ved hjelp av gitte øvelser, teknikker, og oppgaver.

Skuespillerteknikk:

  • Jevnlig undervisning der studentene utforsker og utvikler ferdigheter innen spill og scenekunstproduksjon i spesifikke temaer.
  • Klasser fokuserer på improvisasjon, stilundersøkelser, og gitte oppgaver.

Stemmebruk:

  • Jevnlig undervisning der studentene utforsker og utvikler bruken av stemmen i forhold til rom, fantasi, samspill og tekstbruk.
  • Inkluderer ulike øvelser, teknikker, og gitte oppgaver.

Oppgaver:

  • Presentasjon og scenisk framføring av arbeid med tilhørende tilbakemelding og refleksjon.
  • Oppgaveløsing og ferdighetstrening uten veiledning.

Obligatorisk oppmøte

Arbeidet i emnet foregår i all hovedsak i full klasse eller grupper, der man er avhengig av at alle til enhver tid deltar og bidrar. Emnet har av den grunn obligatorisk oppmøte.

Nord Universitet arbeider kontinuerlig med kvalitetsforbedring av studiene. I dette arbeidet samarbeider vi tett med studentene: ved at studentene deltar i evaluering av såvel de enkelte emner som studiet som helhet. Evaluering i hvert enkelt emne skal skje ved:

  1. Ved oppstart av et emne: forventningsavklaring mellom foreleser og studenter
  2. Kontinuerlig evaluering gjennom hele semesteret
  3. Sluttevaluering

Helhetlig evaluering av studiet skjer ved jevnlige møter mellom tillitsvalgte for studentene og studieledere ved Nord Universitet. Studentene oppfordres også til å delta i de sentrale kvalitetsundersøkelsene.

Samlet vurdering

1. semester: Praktisk eksamen. Felles eksamen i hel klasse (scenisk framføring). Individuell vurdering. Varighet inntil 6 timer. Karakterregel: bestått/ikke-bestått. Teller 50/100.

2. semester: Praktisk eksamen. Eksamen i grupper (scenisk framføring). Individuell vurdering. Varighet inntil 6 timer. Karakterregel: bestått/ikke-bestått. Teller 50/100.

Obligatorisk deltakelse (OD) i undervisning, minimum 90 %, og i avtalt studentstyrt aktivitet. Obligatorisk deltakelse må være godkjent for å få endelig karakter i emnet. Teller 0/100.

Arbeidskrav (AK): 25 sceniske visninger er arbeidskrav i løpet av studieåret. Arbeidskrav må være godkjent for å få endelig karakter i emnet. Teller 0/100.

Alle

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.