Emnebeskrivelse for 2024/25
Trafikal kompetanse og førerferdighet
TRA1001
Emnebeskrivelse for 2024/25

Trafikal kompetanse og førerferdighet

TRA1001
Trafikklæreres arbeid med undervisning og føreropplæring forutsetter både praktiskpedagogisk kompetanse og kjøre-, manøver- og trafikal kompetanse på høyt nivå. Emnet er praksisnært og utgjør en hjørnestein i den tverrfaglige integrerte trafikklærerutdanningen. En vesentlig del av læringsarbeidet er å løse teoretiske og praktiske oppgaver i Nord universitet trafikkskole. Emnet inngår som grunnlag for praktiskpedagogisk arbeid med førerkortelever i påfølgende semestre.

Emnet omhandler og skal utvikle studentenes trafikale ferdigheter, kunnskaper og kompetanse for å ivareta trafikklærerens spesielle ansvar i føreropplæringen. Det innebærer å ferdes i trafikken på en eksemplarisk måte i samsvar med nullvisjonen, nasjonal transportplan, vegtrafikkbestemmelser samt læreplan for føreropplæring.

Sentralt faglig innhold er kjøre- og manøverteknikk, atferd i trafikk, kommenterende kjøring, obligatoriske kurs, presentasjoner, Trafikalt grunnkurs med videre. Undervisningen bygger på og drar veksler på teoretisk og praktisk kunnskap som studenten har tilegnet seg i øvrige studieemner. Emnet gir kompetanse godkjent av Norsk førstehjelpsråd for å undervise i førstehjelp.

Emnet er forbeholdt studenter som er tatt opp på studieprogrammet; Trafikklærer
Førerkort klasse B i minst tre år samt oppfylle krav til helse, skikkethet og vandel for trafikklærere jf Vegtrafikkoven § 27.

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om vegtrafikksystemelementene trafikant, veg, kjøretøy og trafikkstyring
  • kjenner til aktuelt forsknings- og utviklingsarbeid innen fagfeltet
  • kjenner til yrkesfeltets tradisjoner og utvikling knyttet til føreropplæring og trafikklærerens samfunns- og yrkesrolle
  • har grunnleggende digital kunnskap og ferdighet knyttet til relevante verktøy i føreropplæringen

Ferdigheter

Studenten

  • kan opptre i tråd med regelverk og vise omtanke for folks helse, miljø og sikkerhet
  • kan kommentere egen føreratferd og dokumentere forståelse for bilkjøringens motoriske og kognitive grunnlag

Generell kompetanse

Studenten

  • kan formidle sentralt fagstoff, løsninger og planer både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer
  • kan analysere og vurdere samspillet mellom bilfører, kjøretøy, veg og miljø i forhold til individuelle og samfunnsmessige transportbehov.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin
Obligatorisk
Undervisningen legges opp som forelesninger, gruppe-, prosjektarbeid, case i kombinasjon med veiledede praktiske øvelser i klasserom og lærevogn.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser. Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Vurdering i emnet består av følgende deler:

  • 100% deltakelse på kurs i førstehjelp
  • Minimum 80 % deltakelse på undervisning i trafikkmetodikk. Fravær utover 20% og inntil 40% må kompenseres med skriftlig arbeid.
  • Minimum 70% deltakelse på praksisdager
  • Arbeidskrav, beskrives i praksisplan
  • Eksamen: Praktisk prøve i egen kjøredyktighet med kommentarer. Gjennomføres i slutten av første semester.

Regler for fravær beskrives i praksisplan.

For at studenten skal kunne fortsette til emnet TRA1002 Veiledet undervisningspraksis 1 i andre semester må obligatorisk deltagelse i trafikkmetodikk, obligatorisk deltagelse på praksisdager, alle arbeidskrav, samt praktisk eksamen, være bestått.

Endelig karakter i emnet fremkommer når alle delene er fullført og bestått.

Det tas forbehold om endringer i vurderingsform. Korrekte vurderingsformer vises i StudentWeb ved oppmelding til aktuelt emne.