Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Veiledet undervisningspraksis 2
TRA2005
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Veiledet undervisningspraksis 2

TRA2005
Føreropplæring forutsetter at læreren bestitter pedagogisk og trafikal kompetanse på høyt nivå. Emnet er praksisnært og utgjør navet i den tverrfaglige integrerte trafikklærerutdanningen. En vesentlig del av læringen skjer ved at studenten løser ulike undervisning, utviklings og forskningsoppgaver i Nord universitet trafikkskole. Emnet skal ruste studenten til å skape forutsetninger for læring gjennom å tilrettelegge for læring. Her vil tilegnet kunnskap og kompetanse anvendes i reelle lærer- og læringssituasjoner. Studenten skal ha ansvaret for føreropplæring med sikte på elever som skal gjennomføre trinn 3 i føreropplæringen.

I emnet skal studenten utvikle profesjonell identitet samt trafikkfaglig og didaktisk forståelse. Emnet inngår i en progresjon som bygger på kunnskap, ferdighet og kompetanse ervervet i foregående studieår. Videreutvikling av egen trafikkfaglig kompetanse er en forutsetning for å ivareta oppgaver og ansvar for å gjennomføre føreropplæring i tråd med overordnede målsetninger, gjeldende opplæringsforskrift og læreplan.

Sentralt tema er trinn 3 som i hovedsak omhandler trafikal atferd i føreropplæringen.

Emnet forbehold studenter som er tatt opp på studieprogrammet; Trafikklærer
For å starte på emnet må TRA1002 Veiledet undervisningspraksis 1 være fullført og bestått.

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om forskningsbaserte pedagogiske og didaktiske prinsipper
  • har kunnskap om trafikklærerens etiske ansvar for å bidra til oppnåelse av visjonen om null drepte og null hardt skadde i trafikken
  • har trafikal og pedagogisk kompetanse som omfatter helhetlig didaktisk tenkning

Ferdighet

Studenten

  • kan analysere trafikksituasjoner, være bevisst egne strategiske valg og kunne vurdere risikonivå i ulike trafikksituasjoner
  • kan reflektere over egen praksis med tanke på videre utvikling
  • har evne til samarbeid og menneskelig interaksjon
  • kan anvende digitale læringsverktøy i undervisningen

Generell kompetanse

Studenten

  • kan formidle teoretiske, yrkesfaglige spørsmål med tanke på utvikling av sikker trafikantadferd
  • kan utvikle og gjennomføre føreropplæring i samsvar med myndighetenes anvisninger, mål og planer
  • kan identifisere sentrale faktorer og forklare vegtrafikksystemet og samspillet mellom elementene trafikant, kjøretøy, veg og trafikkstyring.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk
Undervisningen legges opp som forelesninger, gruppe-, prosjektarbeid, case og nettstøtte i kombinasjon med veiledet praksis i klasserom og lærevogn.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem

I emnets praksisplan beskrives semesteret mer detaljert. All studentpraksis, så som egen aktivitet og pedagogisk observasjon, skal dokumenteres og loggføres i studentenes digitale praksisdagbok. Det samme gjelder dokumenter knyttet til planlegging og gjennomføring av praktiske øvinger.

For å bestå praksis må studenten etter en helhetsvurdering ha oppnådd læringsutbyttet for emnet, samt gjennomført og fått godkjent alle oppgaver etc. som følger av emnets praksisplan. Fravær fra praksis eller manglende godkjenning av oppgaver vil i seg selv medføre ikke bestått. Studenter som får ikke bestått i praksis må som hovedregel gjennomføre ny praksis i sin helhet.

Vurdering i emnet består av følgende deler:

  • Minimum 80% deltakelse på undervisning i trafikkmetodikk
  • Praksis: Praktiskpedagogisk arbeid med løpende vurdering av trafikal ferdighet og føreropplæring, se mer i emnets praksisplan. Minimum 90%deltakelse
  • Arbeidskrav 1: Forventningsskisse til observasjonspraksis
  • Arbeidskrav 2: Ulike trafikantgrupper
  • Arbeidskrav 3: Semesterrapport

Regler for håndtering av fraværbeskrives i praksisplan.

Karakter i emnet gis når alle deler er fullført og bestått. Vurderingsuttrykk: Bestått/ikke bestått.

Det tas forbehold om endringer i vurderingsform. Korrekte vurderingsformer vises i StudentWeb ved oppmelding til aktuelt emne.