Informasjon om praksisstudier

Gjelder Videreutdanning i psykisk helsearbeid / Master i helsevitenskap med fordypning i psykisk helsearbeid
  • Politiattest uten merknader leveres snarest etter semester start og senest tre uker før emneoppstart. Student som ikke har levert politiattest har ikke rett til å delta praksisstudier. Se hvordan studenter søker om politiattest på nord.no.

    Før praksisstudier kan påbegynnes må skjema om utenlandsopphold, tuberkulose og MRSA (MRSA = meticillinresistente gule stafylokokker) besvares og sendes inn til fakultetet. Skjemaet skal leveres senest en måned før praksisstart. Student som ikke har levert egenerklæringsskjema har ikke rett til å delta i praksisstudier. Mer informasjon og egenerklæringsskjema ligger på nord.no/fsh/praksis.

    Vær oppmerksom på at praksisstedet må orienteres snarest ved inntak av legemidler som er nødvendige på grunn av sykdom og som er egnet til å påvirke yrkesutøvelsen (f. eks. sterke smertestillende legemidler, sovemedisiner mv.). Dette gjelder også ved Legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Se Helsepersonelloven § 8 Pliktmessig avhold.

    Personvernopplysninger

    Det kan det være nødvendig å gi ut studentenes navn og fødselsnummer til praksisstedene. Dette gjelder praksissteder hvor student må ha tilgang til fagsystem/dataverktøy for pasient- eller klientoppfølging, og/eller for at praksisstedene skal lage ID-/adgangskort. Se «Personvernerklæring for søkere og studenter» på nord.no.

    Praksisplassering

    Fakultetet har samarbeidsavtaler med kommuner/helseforetak som ligger til grunn for praksisplasseringen. Studenter kan ikke selv avtale praksisplass. I emnet Psykisk helsearbeid gjennomfører de fleste studentene praksisstudier på egen arbeidsplass.

    Praksisregioner

    Studiestedet der student er tatt opp avgjør i hvilken praksisregion man vil få tildelt praksisplass.
    • Studiested Stokmarknes - Praksisregion Vesterålen
    • Studiested Bodø - Praksisregion Salten 1)
    • Studiested Mo i Rana - Praksisregion Helgeland
    • Studiested Namsos - Praksisregion Namdalen 2)
    • Studiested Levanger - Praksisregion Innherred 3)

    1) Studenter kan påregne å bli plassert i praksisstudier i praksisregion Vesterålen
    2) Studenter kan påregne å bli plassert i praksisstudier i praksisregion Innherred
    3) Studenter kan påregne å bli plassert i praksisstudier i praksisregion Namdalen

    Se nærmere beskrivelse av praksisregionene i praksiskartet.

    Informasjon før praksisplassering

    Studenter får i god tid praksisstudiene informasjon om praksis og får tilsendt et skjema fra praksiskoordinator. Skjemaet inneholder spørsmål om hva som er studentens eget arbeidssted og om studentene kan ha sin praksis der eller om studenten må få tildelt praksisplass, samt muligheter for annen informasjon som er viktig for praksisplasseringen.

    Praksisinformasjon publiseres i Canvas.

    Geografisk særplass

    Studenter kan søke om tildeling av geografisk særplass, se kriterier i «Reglement for geografisk særplass i praksisstudier» og søknadsskjema på nord.no.

  • Yrkesvaksiner og uvaksinerte studenter

    Studenter i praksisstudier regnes som helsepersonell, jf. Helsepersonelloven § 3 nr. 3, og ved behov og hensyn til sårbare grupper kan praksisstedet be studenter om vaksinestatus. Uvaksinerte studenter eller studenter som ikke ønsker å oppgi vaksinestatus kan bli omplassert etter anmodning fra praksisstedet. Dersom fakultetet ikke kan tilrettelegge eller omplassere kan studenten få utfordringer med å få utført praksisstudiene og utfordringer med studieprogresjonen.

    Helsefagstudenter bør være vaksinert i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet og ha nødvendige oppfriskningsdoser. Studenter ved FSH som ikke har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet anbefales å ta kontakt med vaksinasjonskontor for vaksinasjon. Dette er studentens eget ansvar.

    Taushetsplikt

    Studenter som i studiesammenheng får kjennskap til noens personlige forhold er underlagt taushetsplikt etter universitets -og høyskoleloven § 4-6. Vi gjør oppmerksom på at enkelte sosiale medier og smartklokker kan ha sporingsteknologi-/apper (eks. kartfunksjon) som skal være avslått ved praksisstudier i eksempelvis hjemmebaserte tjenester. Å avsløre hvem som mottar helse- og omsorgstjenester vil være brudd på taushetsplikten, jf. Helsepersonelloven § 21. Skjema for taushetsplikt leses og signeres ved semesterregistrereringen og oppmelding i Studentweb. Noen studenter må også underskrive taushetserklæring på det aktuelle praksisstedet.

    Kommunikasjonskanaler

    Fakultetet bruker student-e-post og Canvas for praksisinformasjon. Det er viktig at studenter jevnlig sjekker disse kanalene. Det er studentens ansvar å være oppdatert på informasjon som gis via Canvas og e-post.

    Reise- og botilskudd

    Plassering i praksisstudier kan medføre ekstra kostnader. Det er studentens ansvar å finne ut hvordan man kommer seg til og fra praksisplassen, og å finne egnet hybel/boplass når det er nødvendig. Reisetilskudd utbetales automatisk til det kontonummeret som er registrert i Studentweb. Søknad om botilskudd skal sendes i løpet av de to første ukene i praksisperioden, se skjemaet «Søknad om botilskudd ved FSH Nord» og «Retningslinjer for økonomisk tilskudd til studenter som gjennomfører praksisstudier ved Nord universitet».

    Skader og forsikring

    Studenter i praksisstudier anses som arbeidstakere etter arbeidsmiljølovens regler om helse, miljø og sikkerhet, jf. Arbeidsmiljøloven § 1-6 og Forskrift om aml. og ikke-arbeidstakere § 5. Det er praksisstedet som har arbeidsgiveransvar for studentene. Skade som oppstår i praksisstudiene skal også meldes til fagansatt ved fakultetet.

    Studenter ved statlige universiteter og høyskoler er ikke forsikret via sin utdanningsinstitusjon, men studenter i praksisstudier faller inn under Lov om yrkesskadeforsikring og Lov om skadeserstatning. Studentene omfattes også av folketrygdlovens regler om yrkesskade §13-10.

    Les mer på «Forsikring for studenter» på nord.no.