Husdyr, velferd og produksjon

Målet for faggruppens forskning er økt lønnsomhet, trygg matproduksjon, sysselsetting og verdiskaping i hele landet.

Faggruppen driver forskning og undervisning relatert til dyrehold. Veterinærrelaterte fag som dyrehelse og dyrepleie innen oppdrett og hold av dyr er derfor viktig. Innen husdyrproduksjon er det stort fokus på driftsoptimalisering, med vekt på god dyrevelferd kombinert med rasjonelle driftsmetoder.

Forskningen bidrar med kunnskap om effektiv fôrproduksjon, beitebruk og optimal husdyrernæring i et godt husdyrmiljø som dekker husdyras atferdsbehov. Målet er økt lønnsomhet, trygg matproduksjon, sysselsetting og verdiskaping i hele landet.

Faggruppeleder: Geir Næss

Grisunger

Forskningsområder

  • Driftsformer som i økende grad tilfredsstiller dyrenes naturlige behov og reduserer forekomst av sykdommer.

  • Utvikling av husdyrproduksjoner ved å kombinere teknologi med høye standarder for dyrevelferd.

  • Insekter, makroalger mm. som alternative ingredienser i fôr til husdyr og oppdrettsfisk.

  • Sammenhenger mellom dyrehelse og menneskehelse, og spredning av sykdommer på tvers av arter.

Utvalgte forskningsprosjekt

  • EnMac er en del av en regional strategi som fokuserer på kompetansebygging i blågrønn innovasjon i Nord-Norge og andre områder av stor betydning for norsk politikk og næringsliv. EnMac bygger på forskningsresultater fra konsortiumets langtidssamarbeid om anvendelse av makroalger som fôrkilde for drøvtyggere.

  • ​​​Målet med prosjektet er å redusere klimagassutslipp fra fjøs ved å omdanne metan (CH4) til Karbondioksid (CO2) gjennom katalytisk forbrenning av metan produsert av storfe. å utnytte forbrenningsvarmen til energiformål på gården er en del av omfanget til prosjektet.

  • Det kreves samarbeid for å stake ut kursen mot en framtid der vi sammen blir bedre på utnyttelsen av våre naturressurser blant annet når det gjelder matsikkerhet og klimaendringer. En samkjøringsprosess mellom næringsliv, kompetansemiljøene og offentlig sektor har derfor resultert i BGINN - Blågrønt Innvoasjonssenter.

  • Hovedmålet med prosjektet er å generere ny kunnskap som kan bidra til optimalisering av beiting i melkekubesetninger med automatisk melking.

  • En økende bekymring for økningen i verdensbefolkningen og økt konkurranse mellom mennesker og dyr om matvarer, har gjort det nødvendig å identifisere alternative fôr for dyr. Dette er nødvendig for å etablere en bærekraftig og mer lønnsom husdyrsektor i fremtiden. Ettersom makroalger er en integrert del av de norske kystøkosystemene, vil dette prosjektet se påvirkningen av tangbaserte dietter på vekstegenskaper, helsestatus og metabolsk og endokrin funksjon, og husdyrenes samlede produksjonspotensiale.

    Slik informasjon bør hjelpe oss med å vurdere om tang vil tjene som pålitelig fôrmateriale for husdyrproduksjon i fremtiden.

  • Husdyrsektoren spiller en avgjørende rolle for å oppnå global mat- og ernæringssikkerhet. Det krever utvikling av en mer bærekraftig husdyrsektor i fremtiden for å mate den økende menneskelige befolkningen samtidig som det utgjør minimal trusler mot miljøhelsen.

    Prosjektet har som mål å utvikle og implementere nye utdannings- og forskningsaktiviteter innen alternative fôringsstrategier via globalt samarbeid (mobilitet for ansatte og studenter) for å skape en mer produktiv, bærekraftig og miljøvennlig husdyrsektor i fremtiden.

    Prosjektet fokuserer på å utvikle undervisningsmetoder og forskningsprogrammer på tre store alternative fôringskilder: biprodukter og skogbiomasse, insekter (utnytter bioavfall) og underutnyttede vannplanter.​