Alger og mikrobiell bioteknologi

Faggruppa fokuserer på basale organismer i akvatiske økosystem, hvor både mikroalger, bakterier og sopp spiller en viktig rolle.

Mikroalger er en av naturens viktigste ressurser, og denne diverse gruppen av mikroorganismer finnes i hovedsak i vann. De siste tjue årene har interessen for mikroalger vokst betydelig på grunn av potensialet til å produsere høyverdiprodukter med kommersiell verdi. Mikroalger er primærprodusenter av lange flerumettede fettsyrer i naturen.  

Annen viktig forskning på mikroalger ved FBA er å identifisere ulike mikroalger som lever i kaldt vann og å optimalisere vekstbetingelser og produksjon av fettsyrer, pigmenter og polysakkarider. Vi forsker på optimalisering av dyrkingsbetingelser ved å gi algene ulike miljøbetingelser. Kunnskapen er viktig for at dyrking av mikroalger skal ha en fremtidig rolle i norsk bioøkonomi. 

Faggruppeleder: Kiron Viswanath

Forskningsområder

  • Informasjon kommer

  • Informasjon kommer

  • Informasjon kommer

Utvalgte forskningsprosjekt

  • Algae to Future (a2f) har som hensikt å undersøke mikroalgers potensial til å produsere protein av høy kvalitet, flerumetta fettsyrer, og karbohydratene med lavt karbonfottrykk som sunne ingredienser for mat og fôr i fremtiden. Videre skal prosjektet etablere et fundament for industriell mikroalgeproduksjon i Norge ved å bruke naturressurser og biprodukt fra eksisterende kilder for næring innen landbruk, akvakultur og prosessindustri.

    Prosjektets totale budsjett er på 54,7 mill. kroner og finansieres av Norges Forskningsråd. Prosjektet ledes av NIBIO, og har en rekke samarbeidspartnere.

    a2f er delt i ti arbeidspakker (AP), hvor Nord universitet leder AP6: Muligheter for bruk av lipidrik algebiomasse - fisk som eksempelstudie. Målet er å undersøke mikroalgenes egnethet som kilde til flerumettede fettsyrer, proteiner, antioksidanter og pigmenter i laksefôr, som mulighet for produksjon av høyverdig sjømat.