Forskermobilitet

Mobilitet er et viktig middel for å skape partnerskap, bygge eget nettverk, dele erfaringer og lære fra andre, jobbe med felles forsknings- og undervisningsprosjekter og utvide muligheter for sampublisering.

Nord universitet er dedikert til å fremme samarbeid og kunnskapsutveksling blant forskere fra oss og fra hele verden. Våre forskningsmobilitetsprogrammer tilbyr spennende muligheter for forskere til å delta i tverrinstitusjonelle partnerskap, få tilgang til banebrytende ressurser og utforske nye akademiske horisonter.

Mobilitetsstøtte fra Erasmus+ er intern støtte ved Nord universitet, og alle andre ordninger er ekstern støtte.

Her kan du finne oversikt over mobilitetsmuligheter

  • Gjesteforskeropphold i Norge

    Formålet med forskningsopphold i Norge for gjesteforskere er å legge til rette for mer internasjonalt samarbeid med forskere og postdoktorstipendiater fra utenlandske forskningsmiljøer ved å gi støtte til at de kan gjennomføre forskningsopphold i Norge. Støtten gis til en godkjent norsk forskningsorganisasjon som er vert for forskeren/postdoktorstipendiaten (gjesteforskeren). Støtte til gjesteforskeropphold gis bare ved opphold som varer fra én til 12 måneder.
    Les mer om gjesteforskeropphold i Norge.

    Utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater

    Tilbudet om forskningsopphold i utlandet gjelder for doktorgrads- og postdoktorstipendiater helt eller delvis finansiert av Forskningsrådet og tilknyttet et pågående prosjekt i minimum 24 måneder. Ordningen gjelder ikke for stipendiater tilknyttet senterordningene (SFF, SFI, FME og FKB). Forskningsoppholdet i utlandet kan være på minimum 3 måneder og maksimum 12 måneder. I tillegg kan prosjektledere for unge talenter-prosjekter som har midler fra FRIPRO søke om forskningsopphold i utlandet i denne utlysningen. Alle krav og begrensninger beskrevet i denne utlysningen for stipendiater, gjelder også for unge talenter-prosjektledere.
    Les mer om utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater.

  • Innenfor Horisont Europa er Marie Skłodowska-Curie-handlingene (MSCA) bygget på prinsippet om fysisk mobilitet, der forskere må flytte fra ett land til et annet for å oppnå ny kunnskap, ferdigheter og kompetanse, og dermed fremme sin forskerkarriere. Forskere oppfordres også sterkt til å bytte mellom sektorer og fagområder. Selv om virtuell mobilitet ikke har samme mangfoldige innvirkning på individuell utvikling og bærekraftig samarbeid mellom organisasjoner som fysisk mobilitet har, kan den likevel komplementere det ved å lette samarbeid over lange avstander og være et effektivt middel for å fremskynde oppnåelsen av forsknings- og opplæringsmål.

    Følgende programmer er derfor relevante for individuell forskermobilitet:

    MSCA PF

    Målet med MSCA postdoktorstipend (MSCA PF) er å forsterke evnen til doktorgradsholdere til å være kreative og oppfinnsomme, og samtidig utvide sine ferdigheter gjennom avansert utdanning, internasjonal og tverrfaglig mobilitet, samt samarbeid på tvers av ulike sektorer. MSCA PF ønsker fremragende forskere fra alle nasjonaliteter velkommen, inkludert de som ønsker reintegrering i Europa, personer som er blitt tvunget på flukt på grunn av konflikt, og de med stort potensial som ønsker å gjenoppta sin forskerkarriere. Programmet fremmer også engasjement i forskning og innovasjon innenfor ikke-akademiske felt. MSCA PF støtter forskningsopphold på inntil to år ved vertsinstitusjonen i utlandet. Norske forskere kan benytte MSCA PF-programmet enten for å invitere dyktige og lovende utenlandske forskere til sin forskningsgruppe, eller for eget forskningsopphold utenfor Norge. PF kan enten finne sted i Europa (for eksempel i et EU-medlemsland eller et Horizon Europe-assosiert land) eller i et tredjeland som ikke er assosiert med Horizon Europe, gjennom følgende muligheter:

    • Europeiske postdoktorstipend er åpne for forskere av hvilken som helst nasjonalitet som ønsker å delta i FoU-prosjekter ved enten å komme til Europa fra hvilket som helst land i verden eller flytte innenfor Europa. Den vanlige varigheten av disse stipendene må være mellom 12 og 24 måneder.
    • Globale postdoktorstipend er åpne for europeiske statsborgere eller personer med langvarig opphold som ønsker å delta i FoU-prosjekter med organisasjoner utenfor EU-medlemslandene og Horizon Europe-assosierte land. Disse stipendene krever en utgående fase på minimum 12 og maksimum 24 måneder i et ikke-assosiert tredjeland, og en obligatorisk 12-måneders tilbakefase til en vertsinstitusjon basert i et EU-medlemsland eller et Horizon Europe-assosiert land.

    Forskeren som søker MSCA PF må ha en doktorgrad og maksimalt åtte års fulltids forskningserfaring etter doktorgradsstudiene. Stipendet dekker primært lønn, driftskostnader og noen overhead-utgifter. Utlysningen kunngjøres én gang i året. For mer informasjon om MSCA PF-programmet, følg denne lenken.

    Følg denne lenken for å finne Nord universitets interesseerklæring for å være vertskap for PF for MSCA-PF 2023.

    MSCA SE

    MSCA Staff Exchanges (MSCA SE)-programmet har som mål å fremme samarbeid og kunnskapsutveksling mellom akademiske og ikke-akademiske sektorer ved å finansiere korte internasjonale og tverrsektorielle utvekslinger av ansatte. Programmet støtter utviklingen av bærekraftige samarbeidsprosjekter mellom organisasjoner i Europa og utover. De deltakende ansatte nyter godt av ny kunnskap og ferdigheter, samtidig som organisasjonene styrker sin forsknings- og innovasjonskapasitet. Programmet er åpent for internasjonale konsortier bestående av universiteter, forskningsinstitusjoner, bedrifter, SMB-er og andre ikke-akademiske organisasjoner. Konsortiene må involvere minimum tre organisasjoner fra tre forskjellige land, hvorav minst to må være fra EU-medlemsland eller Horizon Europe-assosierte land. Individuelle ansatte velges ut av sine avsendende organisasjoner for deltakelse.

    MSCA SE-programmet dekker mobilitetskostnadene til utlånte ansatte i en periode fra én måned til ett år. De støttede ansatte kan være forskere på alle karrieretrinn, samt administrativt, teknisk eller ledende personell som er involvert i forsknings- og innovasjonsaktiviteter. De kan ha hvilken som helst nasjonalitet og må returnere til sine opprinnelige organisasjoner etter utlånet for å dele kunnskap og fremme samarbeid. Finansieringen inkluderer godtgjørelser for reise, overnatting, oppholdsutgifter og spesialbehov, hvis aktuelt. Den dekker også forskning, opplæringsaktiviteter, nettverksbygging, samt administrasjons- og indirekte kostnader. For mer informasjon om MSCA SE-programmet, følg denne lenken.

  • Både forskere/lærere og teknisk-administrativt personale kan søke om stipend for korte opplæringsopphold ved universiteter, bedrifter og organisasjoner i EU/EØS. Det finnes to kategorier av personalestipend:

    Staff Training Assignment (STT)

    Formålet med utvekslingen er å bygge kompetanse, opprettholde fremmedspråkkunnskaper, få innsikt i rutinene ved andre universiteter innen samme arbeidsområde og styrke våre relasjoner med samarbeidsinstitusjoner i EU/EØS. Denne støtteordningen bidrar til en tydelig økning i kompetansen innenfor det enkelte medlemmets ansvarsområde ved Nord universitet. Reisen bidrar til økt interkulturell kompetanse og forbedrede språkkunnskaper på individnivå. Reisen bidrar til å styrke evnen til å skrive søknader knyttet til EU-finansierte forsknings- og utdanningsprogrammer. Reisen bidrar til økt utreisemobilitet for studenter innenfor etablerte samarbeidsavtaler (BA/MA/PhD). Det foreslås å tildele et fast antall plasser per studieår (kvoteplasser) til fakulteter, studiesteder og sentraladministrasjonen (f.eks. én plass).

    Eksempler på opphold man kan få støtte til:

    • Deltakelse i "opplæringsuke for ansatte," "internasjonal uke," "partnerdager" og lignende arrangementer.
    • Jobbskygging: Administrativt personale reiser til et universitet for å lære av kollegers erfaringer og beste praksis.
    • Seminarer og verksteder ved utdanningsinstitusjoner eller andre relevante organisasjoner.
    • Opplæring i laboratorier (for vitenskapelig personale og doktorgradskandidater).
    • Metodekurs og sommerkurs (for vitenskapelig personale og doktorgradskandidater).
    • Opphold i en bedrift for opplæring eller observasjon.
    • Språkkurs.

    Varigheten er fra 2 arbeidsdager til 6 uker (vanligvis fem arbeidsdager, inkludert to reisedager). Det gis ikke finansiering for opphold som varer lenger enn to uker. Det er ingen krav om en formell avtale mellom Nord universitet og vertsinstitusjonen. Oppholdet kan være ved en utdanningsinstitusjon, en bedrift eller en annen type organisasjon. Både vertsinstitusjonen og den reisende medarbeideren må fylle ut en arbeidsplan. Stipendbeløpet er mellom 87 og 112 euro per dag, avhengig av vertslandet. I tillegg gis det reisestøtte mellom 180 og 1500 euro. Eventuelle ekstra kostnader utover stipendet må dekkes av den respektive enheten. Stipendet utbetales via en reiseregning.

    Staff Teaching Assignment (STA)

    Formålet med undervisningsoppholdet er å bygge sammenlignende kompetanse, undervise i en internasjonal akademisk sammenheng, bidra til "internasjonalisering hjemme" ved samarbeidsinstitusjonen ved å eksponere studenter for et sammenlignende norsk perspektiv, følge opp prosjektarbeid, utvikle felles læreplaner og rekruttere studenter og ansatte til Nord universitet, blant annet. Vitenskapelig ansatte og forskere fra Nord universitet kan reise på kortere undervisningsopphold til samarbeidsuniversiteter i Europa med støtte fra Erasmus+ for å samarbeide med kolleger, være gjesteforelesere, holde kurs og veilede doktorgradskandidater. Fakultetene kan også invitere gjesteforelesere fra samarbeidsuniversiteter eller ansatte fra en bedrift til å undervise ved enheten.

    Oppholdets varighet kan variere fra én dag til 6 uker. Det kreves minimum 8 undervisningstimer. Det må være en formell Erasmus-avtale mellom Nord universitet og vertsinstitusjonen. En oversikt over gjeldende avtaler kan fås fra fakultetets internasjonale koordinator eller ved å kontakte International Office. Stipendbeløpet er mellom 87 og 112 euro per dag, avhengig av vertslandet. I tillegg gis det reisestøtte mellom 180 og 1500 euro. Eventuelle ekstra kostnader utover stipendet må dekkes av den respektive enheten. Stipendet utbetales via en reiseregning.

    Invitere gjesteforelesere fra EU-land

    Din enhet kan også invitere gjesteforelesere fra europeiske partneruniversiteter eller ansatte fra bedrifter til å undervise ved Nord universitet i en kortere periode. Dette kan instituttet/enheten organisere selv, men vi ber om at dere gir beskjed til Enhet for internasjonalisering ved Nord universitet: elena.popova@nord.no.
    Gjesteforelesere fra programlandsuniversiteter søker om mobilitetsstipend ved sitt hjemmeuniversitet.

    Ansatte- og lærerutveksling som IKKE støttes

    • Konferansebesøk eller deltakelse i konferanser
    • Forskningssamarbeid
    • Etablering av avtaler

    Prosessen for å søke om disse stipendene

    Fakultetet/enheten får tildelt et bestemt antall stipender etter tildelingsprosessen. Den lokale enheten vurderer tildelingen internt basert på behov og har muligheten til intern omfordeling dersom plassene ikke blir benyttet. Søkere bør forvente en behandlingstid på én måned hos Avdeling for internasjonalisering. Det antas at ett (1) stipend dekker fem dager. Dette inkluderer arbeidsdager og reisedager. Din avdeling/enhet kan organisere dette selv og deretter sende søknader til elena.popova@nord.no ved Avdeling for internasjonalisering, som vil videreformidle søknadene til fakultetet/enheten etter en teknisk kontroll av dokumentasjonen. Søknaden sendes inn i form av en mobilitetsavtale (et eget skjema som må fylles ut av søkerne).
    Kontakt: Elena Popova, elena.popova@nord.no.

  • Fulbright-stipend for norske statsborgere

    Fulbright-programmet er det amerikanske regjeringens fremste internasjonale utvekslingsprogram for utdanning. Norske statsborgere kan motta stipend for å studere, undervise eller drive forskning i USA. Stipendene tildeles innenfor vitenskap og teknologi, kunst og humaniora, utdanning, journalistikk, medier, offentlig forvaltning, jus og nesten alle akademiske fagområder. Studenter på masternivå, doktorgradsstudenter og forskere (post-doktorgrad eller tilsvarende) er kvalifisert til å søke, og stipendene varierer for øyeblikket mellom NOK 100 000 og 200 000. Minimumsoppholdet i USA må være et akademisk år. Unntak kan gjøres for studenter i sluttfasen av doktorgradsstudiet (et minimumsopphold på 6 måneder tillates).
    Les mer om Fullbright-stipend for norske statsborgere.

    Fulbright-stipend for amerikanske statsborgere

    Det amerikanske Fulbright-programmet tilbyr ulike lang- og kortvarige muligheter for amerikanske statsborgere til å studere, drive forskning og undervise i Norge. Det tradisjonelle Fulbright-programmet gir stipender til amerikanske forskere som ønsker å drive forskning og/eller undervise ved norske høyere utdanningsinstitusjoner og andre anerkjente forskningsinstitusjoner. Forskningsemnene for stipendiatene skal være relevante innenfor arktiske vitenskaper.
    Les mer om Fullbright-stipend for amerikanske statsborgere.

    Arktisk stipend for norske statsborgere

    Fulbright tilbyr et fremstående Arctic Scholar-stipend (tidligere kjent som "Arctic Chair") for forskning om temaer relatert til nordområdene eller arktis. Stipendet var opprinnelig forbeholdt naturvitenskapene, men fra 2016 har det blitt utvidet til å inkludere alle fagområder som kan være relevante for kunnskap om Høynorden (inkludert humaniora og samfunnsvitenskap). Oppholdet i USA skal vare mellom 3 og 12 måneder. Stipendbeløpet er på nominelle NOK 200.000,-. I tillegg er det et reisestipend på NOK 25.000,-. Forskeren må ha en doktorgrad og norsk statsborgerskap.
    Les mer om Arktisk stipend for norske statsborgere.

    Arktisk stipend for amerikanske statsborgere

    Amerikanske statsborgere som har et faglig fokus på problemstillinger knyttet til nordområdene eller arktis, en doktorgrad eller tilsvarende profesjonell/terminalgrad (inkludert en mastergrad, avhengig av fagområdet), og en betydelig publikasjons- og undervisningshistorikk er kvalifisert til å søke om en Arctic Scholar-utmerkelse. Arctic Scholar-utmerkelsen for amerikanske forskere er et tre måneders stipend for å drive forskning og undervisning ved hvilken som helst høyere utdanningsinstitusjon eller forskningsinstitutt i Norge. Én utmerkelse tildeles en amerikansk forsker hvert år. Stipendet vil gi støtte på NOK 200.000 i 3 måneder. I tillegg til dette gis det en engangsutbetaling på NOK 25.000,- for internasjonal reise tur-retur, inkludert tillatt overvekt på bagasje, fraktkostnader osv., kun for stipendiaten.
    Les mer om Arktisk stipend for amerikanske statsborgere.