Studieavgift

Studenter med statsborgerskap utenfor EU/EØS og Sveits må betale studieavgift for å studere i Norge, med mindre de kvalifiserer for unntak.

Studieavgiften vil ikke påvirke studenter som ble tatt opp til studieprogram før høsten 2023, eller utvekslingsstudenter.

Nord universitet tilbyr ikke stipend.

  • Internasjonale søkere som har takket ja til studieplass, vil motta faktura på e-post. Fakturaen inkluderer studieavgift for ett studieår. 

    • Studieavgift inkluderer forelesninger og standard eksamensavgift. Relevant kurslitteratur for studieprogrammene er en ekstra kostnad. 
    • I tillegg til studieavgiften må alle studenter betale semesteravgift som inkluderer medlemskap i Studentsamskipnaden ved ditt studiested. 

    Studieavgift må betales i sin helhet før hvert studieår, og det er ikke mulig å betale i avdrag. Nord universitet forbeholder seg retten til å justere Studieavgift årlig.

    På grunn av valutakurser må du overføre beløpet i norske kroner (NOK). Vær oppmerksom på at banken din kan kreve ekstra gebyrer for internasjonale overføringer.

    Viktig: Merk betalingen med fakturanummeret, som er et kundeidentifikasjonsnummer og vil bli brukt til å identifisere betalingen din i systemet vårt. Du finner fakturanummeret på fakturaen.

    Fristen for å betale studieavgiften er 14 dager etter mottatt faktura.

    Det kan ta opptil tre uker for universitetet å registrere betalingen, avhengig av bankforbindelsen. Når universitetet har registrert betalingen, sender vi en bekreftelse på epost som kan brukes som dokumentasjon når du søker om studietillatelse. 

  • Søkere som mottar tilbud om opptak, vil få informasjon om nøyaktige studieavgiften i sitt tilbudsbrev. 

    Gjeldende satser er basert på de ulike studiekategoriene: 

    Kategori F - 130 000 NOK per år 

    Kategori E - 160 000 NOK per år 

    Kategori D - 180 000 NOK per år 

    Kategori C - 260 000 NOK per år 

    Kategori B - 380 000 NOK per år 

    Kategori A – 500 000 NOK per år 

    Det er mulig å finne oversikt over priskategorier for ulike studier på DBH.no.

    De oppgitte satsene gjelder studieprogram. For enkeltemnestudenter settes studieavgiften på grunnlag av fagområdet og antallet studiepoeng for hvert emne sammenlignet med et fulltidsstudium. 

    Studieavgiftene vil bli justert årlig. 

  • Du kan søke om full tilbakebetaling på følgende grunnlag:

    • Hvis du velger å trekke deg fra studiet før 1.september.
    • Hvis du får avslag fra UDI om søknad om studietillatelse.
    • Hvis du kvalifiserer til unntak fra studieavgift før studiestart.

    Ved andre tungtveiende grunner som er utenfor studentens kontroll kan det også søkes om refusjon.

    Mail med søknad om refusjon sendes til postmottak@nord.no.

    Vær oppmerksom på at tilbakebetalingen vil bli gjort i NOK. Dette betyr at beløpet du mottar kan endres i henhold til valutakursene mellom NOK og ditt lands valuta, i tillegg til eventuelle gebyrer banken din tar for internasjonale overføringer.  

  • Noen søkere vil være unntatt fra å betale studieavgifter basert på opphold i Norge eller annen nær tilknytning til Norge. Søknadene blir behandlet på grunnlag av universitets- og høgskoleloven og den nasjonale forskriften om utdanningsstøtte. 

    Dersom du får innvilget unntak, vil du motta en bekreftelse som kan brukes som dokumentasjon ved søknad om studietillatelse.

    Les mer om unntak og søknad om unntak 

Oppdatert
22.04.2024
Oppdatert av
Opptakskontoret