Reglement for geografisk særplass i praksisstudier

Gjelder studenter som tar Videreutdanning i psykisk helsearbeid/Master i helsevitenskap med fordypning i psykisk helsearbeid

Vedtatt av dekan: 15.09.23
Gjeldende fra: 06.10.23
Revidert: 12.04.2024


Studenter ved videreutdanning i psykisk helsearbeid/master i helsevitenskap med fordypning i psykisk helsearbeid kan søke om tildeling av praksisplass i et spesifikt område eller sted (geografisk særplass) etter gitte kriterier. Med geografisk særplass menes praksisplass hvor dagpendling er mulig, og hvor reisevei med offentlig kommunikasjon til praksissted ikke overstiger 1 time en vei. Praksisplasser utenfor egen arbeidsplass tildeles kun ved institusjoner som Nord universitet har skriftlig avtale med*.

*Uthevet linje gjelder for kull 2023. Studenter fra og med kull 2024 vil bli tildelt praksisplass innen Nord universitets avtaleområde.

Geografisk særplass tildeles som hovedregel i den praksisregionen man tilhører, det vil si praksisregionen knyttet til det studiestedet studenten er tatt opp ved studiestart.

Søknad med gyldig dokumentasjon sendes via nettskjema: Søknad om geografisk særplass til Fakultet for sykepleie og helsevitenskap. Søknader eller dokumentasjon som kommer etter fristen kan ikke regne med å bli behandlet, jf. forvaltningsloven § 27/29. Unntak er akutte eller uforutsette omstendigheter som har oppstått i etterkant av fristen. Fakultet for sykepleie og helsevitenskap forbeholder seg retten til å utvise skjønn i særlige tilfeller, i henhold til kriteriene.

  • Geografisk særplass tildeles etter følgende kriterier i prioritert rekkefølge:


    1. Forsørgeransvar for barn under 18 år.

    Dokumenteres med fødselsattest. Leveres én gang i løpet av studiet. Ved endringer skal ny dokumentasjon leveres.

    2. Helsemessige årsaker som krever behandling hos studenten selv eller nærmeste familie, og som gjør at studenten må være nær bolig/behandlingssted. Med dette menes at:
    a) behandlingen ikke kan følges opp med tilsvarende kvalitet på praksisstedet.
    b) at behandlingen ikke kan gjennomføres innenfor rammene for tilstedeværelse i praksisperioden.
    c) at det ikke kan tas pause i behandlingen i den perioden praksisstudiene varer.

    Dokumenteres med erklæring fra offentlig godkjent behandler.

    3. Viktige studentpolitiske verv i tilknytning til Nord universitet og studentrollen. Inntil 5 studenter per studiested kan prioriteres. Studentforeningene har ansvar for prioritering.

    Dokumenteres med erklæring fra studentorganisasjon knyttet til studentforening ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap.

    4. Toppidrettsutøver i henhold til elitenivå/nasjonalt nivå, jf. avtale med Olympiatoppen.

    Dokumenteres med innvilget søknad om tilrettelegging ved toppidrett kombinert med studier ved Nord universitet.

  • Dersom det er flere søkere som kan være berettiget til særplass enn antall tilgjengelige praksisplasser, rangeres disse etter følgende punkter i prioritert rekkefølge:
    1. Eneforsørgere for barn inntil 16 år. (Må dokumenteres med bostedsattest.)
    2. Deltidsforsørgere og delt omsorg for barn opp til 16 år. (Må dokumenteres med bostedsattest.)
    3. Studenten eller dens nærmeste familie som av helsemessige årsaker har behov for å være nær bolig/behandlingssted i praksisperioden, jf. kriterier pkt. 2
    4. Forsørgeransvar for barn opp til 18 år.
    5. Viktige studentpolitiske verv ved Nord universitet, jf. kriterier pkt. 3.
    6. Toppidrettsutøvere, jf. kriterier pkt. 4.

  • Studenten har klagerett på vedtaket, jf. forvaltningsloven § 28.

    Begrunnet klage sendes til postmottak@nord.no. Klage må fremsettes innen tre uker etter at vedtaket er meddelt, jf. forvaltningsloven § 29. Fakultetet behandler klagen. Ved avslag oversendes den til Nemda for studentsaker som avgjør klagen. Nemdas vedtak er endelig