Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2018/19)
Bærekraftig akvakulturernæring
AK320F
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2018/19)

Bærekraftig akvakulturernæring

AK320F
Emnet omfatter: Betydning av fôr og ernæring for en bærekraftig utvikling av akvakulturnæringen. Metoder for å studere fôr og næringsbehov. Fordøyelsesfysiologi, metabolisme av næringsstoffer og omsetning av energi. Ulike grupper av næringsstoff funksjon og behov av individuelle næringsstoffer. Ernæring i forhold til helse. Alternative fôrråvarer, fordøyelighet og tilgjengelighet. Akvatisk fôr - formulering og teknologi. Fôr i forhold til kvalitet på oppdrettsfisk. En oversikt over ernæring og fôr til fiskelarver. En oversikt over ernæring og fôr til skalldyr. Ny kunnskap og framskritt i akvakulturernæring.
For studenter tatt opp på Master i biovitenskap eller Nordisk master i bærekraftig produksjon og utnyttelse av marine bioressurser.
KJ301F Laboratoriesikkerhet må være bestått før labarbeidet starter.

Kunnskap

Studenten skal ha:

  • Få en generell forståelse for betydningen av fôr og fôring for en bærekraftig utvikling i havbruksnæringen
  • Oversikt over fordøyelsesfysiologi og energiomsetning, behov for makro og mikronæringsstoffer til fisk, næringsbehov til fiskelarver
  • Få innsikt i betydningen av næringsstoffer, fôr og tilsetningsstoffer for å sikre god helse hos oppdrettsfisk
  • Få g kunnskap om fôrråvarer, fôrteknologi og kvalitet på fisk som mat
  • Få kunnskap om utviklingstrender i fôrindustrien og behov for forskning innen ernæring hos akvakulturarter

Ferdigheter:

  • Fra et akademisk ståsted skal studentene få kunnskap om ulike aspekter av fiskeernæring, herunder design av ernæringseksperimenter, samt optimalisering og produksjon av forsøksdietter
  • Sett fra et industriperspektiv forventes det at studentene skal være kjent med ulike typer fôr, produksjonsteknologi, og fôring i praksis
  • Fra et miljømessig perspektiv forventes det at studentene skal være i stand til å vurdere ulike alternative bærekraftige fôrressurser

Generell kompetanse:

  • Studenten skal kunne gjøre bruk av kunnskap ervervet gjennom dette emnet, enten til å gjennomføre videre studier i akvakulturernæring, arbeid i fôrindustrien, eller anvendt kunnskap i forbindelse med produksjon av fisk
  • Være i stand til å diskutere profesjonelle diskusjoner knyttet til fôr og fôring i oppdrettsnæringen
Ingen kostnader utover semesteravgift og litteratur.
Valgemne: Master i havbruk
Samlingsbasert undervisning. Fire samlinger med cirka 12timers undervisning over to dager hver gang.

I tillegg er det laboratorieøvelser cirka 8 timer.
Hvert semester foretas minst én muntlig midtevaluering (dialogmøte med referat) og en elektronisk sluttevaluering i henhold til høgskolens kvalitetssikringssystem. Tilbakemeldingene fra disse evalueringene legger grunnlaget for eventuelle endringer.

Sammensatt vurdering, karakterregel Bokstavkarakterer

  • Obligatorisk deltakelse - for lab, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.
  • Arbeidskrav - rapport, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer .
  • Skriftlig skoleeksamen, 4 timer, teller 100/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer.