Emnebeskrivelse for 2024/25
Fuglekjennskap Samlingsbasert - Lyder Norge
BID1002
Emnebeskrivelse for 2024/25

Fuglekjennskap Samlingsbasert - Lyder Norge

BID1002
Fuglekjennskap er et nett- og samlingsbasert studium med hovedvekt på bestemmelse av fugl ved hjelp av utseende og lyd. BID1002 omhandler fuglers lyder.

Fuglekjennskap er et nett- og samlingsbasert studium med hovedvekt på bestemmelse av fugl ved hjelp av utseende og lyd. BID1002 omhandler fuglers lyder. Undervisningen vil vektlegge artsbestemmelse basert på fuglenes sang, men vil også inkludere noe teori om sangadferd og evt. generell biologi for å underbygge artsbestemmelse.

Studieområdet vil være i Trøndelag, Østlandet, Sverige og Spania. Mange av Trondheimsfjordens våtmarksområder med Ramsar-status besøkes, sammen med ulike naturtyper over og under skoggrensa. Eksamen er nettbasert og kan tas parallelt, eller før eller etter samlingene. Både oppmelding til eksamen og påmelding til samlingene gjøres på www.birdid.no (ikke på Nord sine sider). Her finner du også mer informasjon om studiet, lærebok og treningsopplegg.

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Studenter tas inn i henhold til søketidspunkt. Unntak er nåværende studenter ved Nord universitet som har fortrinn.

Søknad til dette studiet går via lokalt opptak.Søknadsfrist er satt til 1. november. Søknadstidspunkt ligger til grunn når kommende gruppe settes opp, så du kan også søke etter fristen - det vil gi deg bedre sjanser til å bli med i neste års kull.

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Studenter tas inn i henhold til søketidspunkt. Unntak er nåværende studenter ved Nord universitet som har fortrinn.

Søknad til dette studiet går via lokalt opptak.Søknadsfrist er satt til 1. november. Søknadstidspunkt ligger til grunn når kommende gruppe settes opp, så du kan også søke etter fristen - det vil gi deg bedre sjanser til å bli med i neste års kull.

KUNNSKAP

Studenten har kunnskap om:

  • Karakteristiske kjennetegn på lyd til ulike taksonomiske grupper av fugler, uavhengig av alder, kjønn og årstidsvariasjoner
  • Karakteristiske artskjennetegn på fuglers lyder, uavhengig av alder, kjønn og årstidsvariasjoner
  • Habitatvalg og oppførsel hos fugler som har betydning for artsbestemmelse
  • De vanligste fugleartene i Norge

FERDIGHETER

Studenten kan:

  • Artsbestemme de vanligste fuglene ut fra sang, og for noen arter også ut fra kontaktlyder, varsellyder, alarmlyder eller andre typer lyder
  • Bruke habitat og geografisk område som hjelpemidler til å vurdere sannsynligheten av om antatt art er riktig

GENERELL KOMPETANSE

Studenten

  • Vet hvordan fugler brukes som indikatorer for bærekraftig utvikling i Norge, EU og mange europeiske land
  • Vet hvordan fugleregistreringer gjennomføres
  • Har kjennskap til viktige digitale ressurser om fugl
  • Har trent opp sin evne til å oppdage fugler i naturen
Semesteravgift og pensumlitteratur. På samlingene: Utgifter til transport, overnatting, adgang og kost må dekkes av hver enkelt student. Kostnadene vil bli forsøkt holdt så lave som mulig.
Kortere studier/kurs

Undervisningen har en feltbasert tilnærming og inkluderer forelesninger og utendørs undervisning, samt arbeid i grupper.

Undervisningen vil ta opp sentrale tema relatert til læringsutbyttet. Det forutsettes stor grad av selvstudium mellom samlingene med formålet å fordype seg innen de ulike tema.

Kurset er nett- og samlingsbasert med i alt 5 (4-6 dager per samling) samlinger.

Aktiv deltakelse og samarbeid mellom studentene er en forutsetning for å kunne oppnå emnets læringsutbytter.

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem. Nettstedet birdid.no evalueres kontinuerlig via kontaktskjema. Hver samling evalueres skriftlig og muntlig.

Eksamen er individuell

Eksamen er en nett-basert hjemmeeksamen og består av to deler:

1) fuglebilder som skal artsbestemmes

2) teoridel med korte spørsmål om artsbestemmelse i felt

Begge delene må bestås for å få samlet ståkarakter.

Før eksamen kan avlegges må studenten gjennomføre et arbeidskrav. Arbeidskravet består av 10 web-baserte treningssett i eksamensmodus med minimum 40% score av maksimal poengsum. Arbeidskravet er som en semesteroppgave, og kan ikke påbegynnes før man er tatt opp som student og har fått tilgang til arbeidsoppgavene. Etter arbeidskravet er bestått, har studenten 10 dagers frist på å gjennomføre eksamen.

Det vil være mulig å ta ny eksamen etter tre måneder. Man har maksimalt 3 eksamensforsøk. For å ta ny eksamen må studenten melde seg opp på nytt, på samme måte. Beste resultat vil være gjeldende. Eksamensresultatet gis i gradert skala og vil være tilgjengelig på studentweb.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.