Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Kvalitetsledelse i havbruk
HAV2020
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Kvalitetsledelse i havbruk
HAV2020
Emnet skal gi studentene forståelse for prinsipper og systemer for kvalitetsledelse, inkludert hva er kvalitet, kontinuerlig kvalitetsforbedring, prosesstyring, avvik, risikostyring og beredskap. Emnet har også fokus på lovpålagte styringsverktøy som HACCP og internkontroll. Og ikke-lovpålagte som ISO-9000 og ulike bransjestandarder
Emnet er forbeholdt studenter på bachelor i havbruksdrift og ledelse. Andre studenter kan søke om plass, dersom forkunnskapskrav er tifredsstilt
Studenten må dokumentere deltagelse i følgende emner for å få adgang til emnet HAV2008 Kvalitetsledelse og HMS i havbruk
- HAV2012 Produksjon av laksefisk, eller tilsvarende kunnskap om oppdrett
- HAV2017 Praksis i havbruksdrift og ledelse, eller annen dokumentert praksis fra oppdrettsnæringen
Etter fullført emne skal studenten ha følgende kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap:
- Har bred kunnskap om sentrale prinsipper for kvalitetsledelse innenfor havbruksnæringen
- har kunnskap om lovpålagte krav innen kvalitetsledelse
Ferdigheter:
- kan anvende faglig kunnskap for å delta i oppbygging av kvalitetssystemer i oppdrettsbedrifter
- gjennom prosesstyring sikre at lovpålagte kvalitetstiltak følges opp på egen arbeidsplass
Generell kompetanse:
- kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innen kvalitetsledelse , og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
- kan reflektere over egen faglig utøvelse ved planlegging og oppbygging av kvalitetssystemer, og justere denne under veiledning
Ingen utgifter utover semesteravgift og pensumlitteratur.
Forelesninger, gruppearbeid, presentasjoner og diskusjoner.
Arbeidskrav som innbefatter deltakelse i obligatorisk beredskapsøvelse og presentasjoner
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og
sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
Muntlig eksamen MU. Bokstavkarakter A-F. Teller 100/100
Arbeidskrav AK. Godkjent/ikke godkjent. Teller 0/100
Teoretisk kunnskap om oppdrett av fisk, samt praktisk erfaring fra en oppdrettsbedrift.