Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Pasientsikkerhet i en digital kontekst
HEL7011
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Pasientsikkerhet i en digital kontekst

HEL7011

Pasientsikkerhet og kvalitet på helsetjenesten settes i sammenheng i statlige føringer og dermed juridisk, men også rent faglig. Med digitaliseringsprosessene i sektoren legges det til rette for bedre pasientsikkerhet, men denne utfordres også ved implementering av digitale verktøy i fagfeltet.

Dette emnet skal bidra til avansert kompetanse innen sammenhengen mellom digitalisering i helsesektoren og pasientsikkerhetsarbeid på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Vi vil gå grundig inn i både teknologiske, analytiske og relasjonelle perspektiversom er relevante for både organisasjon og individ i dette emnet.

Dette emnet skal bidra til avansert kompetanse innen sammenhengen mellom digitalisering i helsesektoren og pasientsikkerhet for organisasjon og individ på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Emnet er tematisk tredelt.

Det teknologiske perspektivet omfatter teknologisk infrastruktur, juridiske rammer som GDPR/HIPAA, Nettsikkerhet og skyløsninger. Denne hoveddelen inneholder også tematikken deling av og tilgang til data, både for helsetjenestens utøvere og for pasient eller borger.

Det analytiske perspektivet fokuserer på forholdet mellom pasientsikkerhet, kvalitet og kvalitetsforbedring relatert til implementering og bruk av digitale løsninger. Relevante verktøy for ROS-analyser, forbedringsmetodikk og vurdering av effekt på måloppnåelse inngår i dette emnet.

Det relasjonelle perspektivet omfatter interessentanalyser, digital kultur og adferd samt digital kompetanse,ferdigheter -og sårbarhet for både tjenesteytere og tjenestemottakere ( e-health literacy). Personvern, datasikkerhet tillit og transparens er gjennomgående elementer. For pasient som digital samarbeidspart er videre empowerment og selvstyring momenter som omhandles

Emne2023t forbeholdes i prioritert rekkefølge:

  1. studenter på MAHEV,
  2. studenter som tar E-helse- emnene HEL 7000. HEL 7001 og HEL 7002 som videreutdanning.
  3. Evt studieplasser til gode kan lyses ut eksternt. For denne siste gruppen er et minimumskrav bachelorgrad i helse- eller sosialfag, og grunnleggende forkunnskaper innen e-helse.

Kunnskap

Kandidaten:

  • har avansert kunnskapom lover, retningslinjer og strategier som påvirker pasientsikkerhet i en digital kontekst, internasjonalt, nasjonalt og lokalt
  • har en inngående forståelse for hvordan infrastruktur og nettsikkerhet påvirker deling av og tilgang til helsedata på tvers av organisasjoner og helsenivåer.
  • har en inngående forståelse for hvordan infrastruktur og nettsikkerhet påvirker pasientens / befolkningens tilgang til egen journal og digitale samhandling med helsesektoren.
  • har avansert kunnskap om pasientsikkerhet relatert til kvalitet og kvalitetsforbedring, og verktøy for analyser av pasientsikkerhet i digitale sammenhenger.
  • kan anvende kunnskap om pasientsikkerhetskultur, digital sårbarhet og - kompetanse relatert til kommunikasjon mellom ulike aktører i helsesektoren.

Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan analysere og evaluere pasientsikkerhet relatert til lovverk, infrastruktur og nettsikkerhet i forhold til praktiske og teoretiske problemstillinger ved implementering av digitale løsninger i helsesektoren
  • kan analysere og forholde seg kritisk til kvalitetsforbedringsprosesser relatert til digital pasientsikkerhet og anvende relevante verktøy i vurderingsarbeidet.
  • skal kritisk kunne evaluere pasientsikkerhet relatert til digitalt kompetansenivå blant tjenesteytere og tjenestemottakere og arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning innen emnet

Generell kompetanse

Kandidaten:

  • kan anvende sine kompetanse om analyser av pasientsikkerhet i gjennomføring av avanserte prosjekter
  • kan kommunisere både med myndigheter, spesialister og allmennheten om teknologiske interessenters behov relatert til digital pasientsikkerhet og digital transparens.

Kan bidra til innovasjon ved kompetanse innen bærekraftige digitale pasientsikkerhetsprosesser

Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin med mikrofon og har stabil internettoppkobling med tilstrekkelig kapasitet for nettundervisning -og samarbeid.
Teoriemne, valgemne

Heldigitalt emne via zoom klasserom på læringsplattformen canvas

• 3 felles digitale dagsamlinger

• 3 tilrettelagte studiedager med lærerkontakt

•Bruk av metodikken "læringssti", med både individuelle læringsoppgaver og gruppearbeid

Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveisevaluering og sluttevaluering). Evaluering inngår som en del av universitetets kvalitetssikringsystem.
Ingen praksis på lagt for å gjennomføre emnet, men oppgaver som arbeidskrav og eksamen kan relateres til eller utgå fra praksis-situasjoner
    • Arbeidskrav (AK) skal være bestått før karakter gis for hjemme-eksamen. AK vurderes som godkjent/ikke godkjent.
    • Obligatorisk deltakelse (OD) i gruppearbeid og -fremlegg i forbindelse med AK. OD vurderes som godkjent/ikke godkjent. Ikke godkjent medfører egen innleveringsoppgave som vurderes godkjent/ikke godkjent
    • Hjemme-eksamen (HJ) to uker Eksamenskarakter gis i form av gradert karakter A -F

Eksamensbesvarelsen skal alltid utarbeides av kandidaten selv. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.

For mer informasjon om ChatGPT eller lignende kunstig intelligens – samt kildehenvisning, ureglementert samarbeid og plagiering: Se Retningslinjer for eksamenskandidater ved Nord universitet – rektorvedtak 16.05.23 https://www.nord.no/student/eksamen