Emnebeskrivelse for 2024/25
Husdyrernæring
HUS210
Emnebeskrivelse for 2024/25
Husdyrernæring
HUS210
Emnet inneholder temaene hovednæringsstoffene (oppbygning, klassifisering og egenskaper), fôranalyser; prosedyrer og vurderinger, fordøyelse og absorpsjon av ulike næringsstoffer, omsetning av næringsstoffene, med spesiell vekt på energi- og proteinstoffskiftet, og prinsipper for fôrmiddelvurdering.
Emnet inneholder følgende hovedtema:
- hovednæringsstoffene; oppbygning, klassifisering og egenskaper
- fôranalyser; prosedyrer og vurderinger
- fordøyelse og absorpsjon av ulike næringsstoffer
- omsetning av næringsstoffene (stoffskiftet), med spesiell vekt på energi- og proteinstoffskiftet
- prinsipper for fôrmiddelvurdering
Emnet er forbeholdt studenter på følgende studieprogram:
- Husdyrfag - velferd og produksjon, bachelorgradsstudium
Kvalifiserte enkeltemnestudenter kan få adgang dersom det er kapasitet (førstemann til mølla). Ta kontakt med studieveileder.
Det kreves grunnleggende kunnskap i biologi og kjemi; BIO101 Kjemi, miljø og forurensning og HUS1001 Genetikk og evolusjon eller lignende.
Etter fullført emne forventes studentene å ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskaper:
- har kunnskap om oppbygging, klassifisering og ulike egenskaper for karbohydrater, lipider, proteiner, vitaminer og mineraler, samt disse næringsstoffenes betydning for organismen
- har kunnskap om enzymer og fordøyelse hos enmaga dyr og drøvtyggere, og kjenner til mulige samspillseffekter mellom ulike næringsstoffer
- har kunnskap om metabolismen, med særlig fokus på energi og proteinstoffskiftet
- kjenner til ulike fôranalyser og fôrmiddelvurderinger, fordøyelighet, energi og proteinvurdering hos enmaga dyr og drøvtyggere
- har kunnskap om fôrnormer og innsikt i husdyras krav til næringsstoffer og fôrmidler
Ferdigheter:
- kan bruke fôrnormer, gjøre beregninger på individnivå og vurdere resultatene
- kan vurdere en fôrrasjon på bakgrunn av sammensetningen av ulike næringsstoff, analyseverdier og rasjonsmengde
- kan vurdere sammenhengen mellom næringsstoffer/rasjon og fare for utvikling av sykdom
Generell kompetanse:
- kan formidle egenskaper ved ulike fôrrasjoner og utveksle synspunkter om kvaliteten ved rasjonene
- har innsikt i hvordan fôring kan påvirke produksjon og helse på individnivå, og er i stand til å formidle dette i en faglig sammenheng
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk
Forelesninger, repetisjonsoppgaver, innleveringsoppgaver og praktisk oppgave.
Emnet evalueres årlig av studentene gjennom emne- og studieprogramevalueringer. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
Sammensatt vurdering
Arbeidskrav - 3 stk. Godkjent/ Ikke godkjent. Må være bestått før fremstilling til skriftlig eksamen.
Skriftlig eksamen, 5 timer, teller 100% av karakteren. Vurdering A-F.
Penn, linjal, inntil 2 stk tospråklige ordbøker og kalkulator.
Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.