Emnebeskrivelse for 2024/25
Bacheloroppgave i journalistikk
JO220U
Emnebeskrivelse for 2024/25

Bacheloroppgave i journalistikk

JO220U
Bacheloroppgaven er et vitenskapelig arbeid, og en faglig fordyping innenfor et journalistisk eller medieteoretisk emne. Arbeidet med oppgaven skal bygge videre på den kompetanse du har tilegnet deg innenfor medievitenskap, journalistisk teori, praktisk journalistisk arbeid og samfunnsvitenskapelig metode.
Bacheloroppgaven skal være et selvstendig arbeid, der studentene fordyper seg i et journalistisk eller medieteoretisk emne. Gjennom oppgaven skal studenten vise at hun/han behersker så vel teori som metode og skriving innenfor en vitenskapelig sjanger. Oppgaven kan løses individuelt eller som et samarbeid mellom to studenter.
Oppstart på emnet forutsetter studierett på bachelor i journalistikk.
Studenten må ha bestått: EX150S, JOU1000, JOU1001, JO124U, JOU2000, JOU2001 og ME118S for å kunne levere oppgaven.

Kunnskap

Studenten …

  • har kunnskap om grunnleggende forskningsmetoder, spesielt knyttet til journalistikk- og medieforskning
  • har særlig gode kunnskaper om det selvvalgte emnet for bacheloroppgaven.

Ferdigheter

Studenten …

  • kan formulere en avgrenset og håndterbar problemstilling for et større skriftlig arbeid.
  • kan søke fram relevant kildestoff og anvende forskningsmetodiske verktøy
  • kan drøfte empirisk materiale ved hjelp av faglige begreper, teorier og perspektiver
  • kan skrive en akademisk oppgave som tilfredsstiller kravene til systematisk tenkning, saklig vurdering og argumentasjon, skriftlig framstillingsevne og bruk av referanser til relevant faglitteratur

Generell kompetanse

Studenten …

  • har utviklet nysgjerrighet og evne til å formulere og besvare vitenskapelige spørsmål
  • har evne til å gå i dybden og strukturere et større materiale
  • kan reflektere kritisk og arbeide selvstendig med forskningsrelaterte oppgaver
  • kan forholde seg til konstruktiv kritikk av eget arbeid, og justere arbeidet under veiledning
  • kan selv gi konstruktiv og godt begrunnet tilbakemelding til medstudenter på deres arbeid
  • behersker muntlig presentasjon og kan bidra til kritisk diskusjon om faglige spørsmål
Studenten må selv dekke eventuelle utgifter til bacheloroppgaven. Studentene kan søke stipend fra institusjonen Fritt Ord til gjennomføring av bacheloroppgave i journalistikk.

Obligatorisk for bachelor i journalistikk.

Høsten 2026 vil bacheloroppgaven reduseres til 10 studiepoeng. Innholdet vil også da kunne endres.

Seminarer, forelesninger og veiledning individuelt og i grupper. Arbeidet med bacheloroppgaven er et selvstendig studentarbeid som gjennomføres under veiledning. Veiledninga foregår dels som gruppearbeid på seminarene, dels som forberedt, individuell veiledning hos en av universitetets lærere. Emnet inneholder tre seminarer (start-, midt- og sluttseminar) med obligatorisk deltakelse. Det er også obligatoriske arbeidskrav i tilknytning til seminarene. Ved studiestart vil det foreligge en Manual for bacheloroppgaven, som gjør rede for oppgavens form, og kravene til innlevering og frister.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser (midtveis- og sluttevaluering). Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem

Obligatorisk deltakelse (OD) på startseminar, midtseminar og sluttseminar, teller 0/100 av karakteren. Obligatorisk deltakese beregnes per økt, ikke time for time. Se Manual for bacheloroppgaven og undervisningsplan i Canvas. Vurderingsuttrykk: godkjent / ikke godkjent. Teller 0/100 av karakteren. Forutsettes fullført før fremstilling til eksamen/vurdering.

Arbeidskrav (AK) knyttet til startseminar teller 0/100 av karakteren. Vurderingsuttrykk: godkjent / ikke godkjent. Se Manual for bacheloroppgaven og undervisningsplan i Canvas. Forutsettes fullført før fremstilling til eksamen/vurdering. Arbeidskravet er en prosjektskisse for bacheloroppgaven. Dersom studenten velger å endre tema for bacheloroppgaven, må nytt arbeidskrav leveres.

Oppgave (OP/O). Individuell eller av to studenter sammen. Vurderingsuttrykk: A-F. Teller 100/100 av karakteren i emnet.

Alle hjelpemidler tillat.

Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk