Emnebeskrivelse for 2024/25
Innføring i lyd og podkast
JOU1007
Emnebeskrivelse for 2024/25

Innføring i lyd og podkast

JOU1007
Det digitale skiftet preger lokalmediene. Også i de tradisjonelt papirbaserte lokalavisene må journalistene beherske innholdsproduksjon i flere format og publisering på flere plattformer. Podkast er redigerte lydprogrammer som distribueres på internett. Det er en medieform som blir stadig mer populær, og som ofte brukes for å nå et yngre publikum. Dette emnet utforsker de journalistiske mulighetene som ligger i å arbeide med lyd. Essensen av radio og podkastproduksjon er muligheten til å skape levende bilder i direkte i lytterens hode, og på den måten gi journalistikken en emosjonell dimensjon som tekst alene ikke kan oppnå. Emnet gir en grunnleggende innføring i de praktiske aspektene ved lydproduksjon, som opptaksteknikk, lydkomposisjon, lydforståelse, redigering, dramaturgi og stemmebruk. Emnet vil også utforske profesjonsetiske problemstillinger knyttet til journalistisk lyd, som for eksempel hvordan man navigerer mellom objektivitet og emosjonelt engasjement i lydmedier. Mot slutten av emnet skal studentene produsere egne podkaster.
Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Kunnskap

Studenten

  • har grunnleggende kunnskap om hvordan lyd og tekst samarbeider på nett og sosiale midler
  • har grunnleggende kunnskap om fortellerteknikk med lyd.
  • har kunnskap om etikk knyttet til lydjournalistikk.
  • ha kunnskap om forskjellige sjangere i lydjournalistikken

Ferdigheter:

Studenten

  • kan anvende journalistiske metoder for produksjon av lyd med opptaker eller mobil.
  • kan bruke lyd i journalistiske fortellinger
  • kan redigere lyd i tråd med gjeldende presseetikk

Generell kompetanse:

Studenten

  • Har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger
  • Kan reflektere rundt egen praksis og justere denne under veiledning
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk emne.
Undervisninga i emnet vil foregå i form av en fysisk samling på campus hvert semester, med forelesninger og workshops, kombinert med nettbaserte forelesninger og webinar. Det er obligatorisk deltakelse på samlingene og obligatoriske arbeidskrav i alle emner.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.
  • Obligatorisk deltakelse (OD). Det er obligatorisk deltakelse (80%) på all undervisning og aktiviteter med organisert veiledning i dette emnet, se oversikt i Canvas. Deltakelse telles per økt, ikke time for time. Forutsettes fullført før fremstilling til skriftlig skoleeksamen. Vurderingsuttrykk: Godkjent/ikke godkjent. Teller 0/100 av karakteren i emnet.
  • Arbeidskrav (AK): 3-5 praktiske arbeider. Alle arbeidskravene er designet og knyttet til læringsutbyttebeskrivelsene og er praktisk oppgaver innenfor lydjournalistikk, og produksjon/postproduksjon. Arbeidskravene omfang variere ut fra hvilke medietyper eller kombinasjoner av disse som benyttes. Omfang vil derfor spesifiseres/avtales i oppgaveteksten. Vurderingsuttrykk: Godkjent/ikke godkjent. Teller 0/100 av karakteren i emnet.
  • Mappe-eksamen: bestående av 2 praktiske arbeider. Vurderingsuttrykk: A-F