Emnebeskrivelse for 2024/25
Endringsledelse
LED5012
Emnebeskrivelse for 2024/25

Endringsledelse

LED5012
De fleste virksomheter i dag, i privat og offentlig sektor, har et stort behov for å gjennomføre endringer på en god måte. I dette emnet lærer vi om hvordan endringsprosesser formes og ledes, med vekt på prosesser der det å involvere og få med seg organisasjonen er viktig og utfordrende.
Alle organisasjoner er i endring. Noen endringer skjer fortløpende som nødvendige tilpasninger, mens andre er mer langsiktig ledet både i retning og form. Emnet Endringsledelse handler om å kunne skape et godt utgangspunkt for konkrete endringer, enten det er å gjennomføre strategi eller å håndtere mer kortsiktige utfordringer, og det handler om de konkrete modellene og arbeidsformene som hjelper oss til å designe og gjennomføre endringsprosesser. Emnet gir en oversikt over fagfeltet, men fordyper seg i et læringsperspektiv som vektlegger medvirkning og involvering. Vi vil også presentere og diskutere hvordan det norske arbeidslivet, den såkalte «norske modellen», gir klare muligheter og rammer for endringsprosesser i norske virksomheter. Undervisningen vil legge stor vekt på å bruke eksempler fra gjennomførte endringsprosesser, samt små case som vi vil diskutere i fellesskap.
Emnet er kun åpent for studenter på studieprogrammet MBA i strategi og ledelse.

Kunnskap:

Etter fullført emne

  • har studenten inngående kunnskap om hvorfor endringsledelse er grunnleggende viktig i dagens organisasjoner og arbeidsliv
  • har studenten dybdekunnskap om hvordan ledelse av medvirkningsbaserte endringsprosesser praktiseres i norsk arbeidsliv
  • har studenten avansert kunnskap om aktiviteter og arbeidsformer som understøtter medvirkningsbaserte endringsprosesser

Ferdigheter:

Etter fullført emne

  • kan studenten initiere endringsprosesser med bakgrunn i strategi
  • kan studenten designe og legge planer for endringsprosesser
  • kan studenten iverksette aktiviteter og arbeidsformer i egen organisasjon som fremmer nødvendig endring

Generell kompetanse:

Etter fullført emne

  • kan studenten forstå betydningen av endringer
  • kan studenten forstå betydningen av det forretningsmessige grunnlaget for endringer
  • kan studenten delta i faglig baserte diskusjoner om emnet
  • kan studenten formidle egne faglige vurderinger på området.
  • kan studenten anvende sine kunnskaper og ferdigheter til å håndtere endringer i organisasjonen.
Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin.
Obligatorisk
Emnet gjennomføres over fire forelesningsdager. Det gis undervisning med høy grad av involvering av studentene, for eksempel diskusjoner, case, gruppearbeid og praktiske problemstillinger hentet fra næringsliv og det offentlige. Studentene oppfordres til å bringe inn egne problemstillinger i diskusjon og gruppearbeid. Mellom forelesningsdagene skal det jobbes med pensum, gjerne opp mot utfordringer i egen organisasjon.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneevalueringer og studieprogramevaluering. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Sammensatt vurdering, karakterregel Bokstavkarakterer

  • Arbeiskrav, teller 0/100 av karakteren, karakterregel Godkjent/ Ikke godkjent.
  • Hjemmeeksamen, individuell, 5 timer, teller 100/100 av karakteren, karakterregel Bokstavkarakterer.

Alle relevante hjelpemidler tillatt. Å generere besvarelse ved hjelp av ChatGPT eller lignende kunstig intelligens og levere den helt eller delvis som egen besvarelse er å regne som fusk.