Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Norsk politikk og Norge i verden
PO111S
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Norsk politikk og Norge i verden

PO111S
Emnet presenterer grunnbegreper i studiet av offentlig politikk, og gir en grunnleggende innføring i det norske politiske styringssystemet. Oppbyggingen og virkemåten til det politiske og administrative styringssystemet både på nasjonalt, regional og lokalt nivå blir beskrevet. I tillegg har emnet et fokus på norske politiske interesser og hvordan norsk politikkutforming påvirkes av internasjonale organisasjoner og avtaler, spesielt NATO, FN og forholdet til EU gjennom EØS-avtalen.

Emnet presenterer grunnbegreper i studiet av offentlig politikk. Det gir en grunnleggende innføring i det norske politiske og administrative styringssystemet og innblikk i prosessene hvor politiske beslutninger utformes og fattes. Oppbyggingen og virkemåten til det politiske og administrative styringssystemet både på nasjonalt, regional og lokalt nivå blir beskrevet.

Sentrale elementer ved styringssystemene som tas opp i emnet er politikk, demokrati, makt og nasjonale interesser. Den parlamentariske styringskjeden i Norge er også sentral, og emnet har et fokus på valg, velgernes holdninger, politiske partier og politiske skillelinjer. I tillegg får studentene en innføring i sammensetningen av Stortinget og regjeringen, og hvordan politiske beslutninger vedtas og iverksetting av offentlig politikk.

Emnet har videre et fokus på norske politikkområder og norske interesser, og hvordan internasjonalt samarbeid, internasjonale organisasjoner og internasjonale avtaler legger føringer for handlingsrommet i norsk innenriks- og utenrikspolitikk. Herunder blir studentene kjent med hvordan internasjonale målsetninger og prinsipper - slik som FNs bærekraftsmål - må hensyntas på nasjonalt og lokalt styringsnivå i Norge.

Opptak skjer på bakgrunn av generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjeldende regler.

Kunnskap

  • Ha kunnskap om oppbyggingen og virkemåten til sentrale norske politiske og administrative institusjoner på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå
  • Ha kunnskap om hvordan offentlig politikk utformes og iverksettes
  • Ha kunnskap om Norges forhold til EU, og norsk utenrikspolitikk

Ferdigheter

  • Kunne gjøre rede for grunnleggende begrepene i studiet av norsk offentlig politikk og administrasjon
  • Kunne gjøre rede for sentrale norske politikkområder og hvordan norske interesser fremmes internasjonalt
  • Kunne vurdere betydningen av internasjonalt samarbeid, avtaler og målsetninger gjennom internasjonale samarbeidsorganer for norsk innenriks- og utenrikspolitikk

Generell kompetanse

  • Kunne anvende forskningsbasert kunnskap i faglige og allmennpolitiske diskusjoner om sentrale spørsmål som gjelder de politiske styringssystemene i Norge, sentrale norske politikkområder, og hvordan norsk politikkutforming og interessehevding påvirkes av internasjonale organisasjoner og avtaler
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur.
Obligatorisk for Bachelor i Internasjonale relasjoner, og Årsstudium i Internasjonale relasjoner. Valgemne for studenter fra andre studier.
Forelesninger to timer i uka og påfølgende seminar. Studentene skal ha lest pensum på forhånd til forelesningene, og seminarene brukes til gruppearbeid og diskusjoner i plenum av tema fra foregående forelesning.
Årlige evalueringer som inngår i universitetets kvalitetssikringssystem.
  • Arbeidskrav - skriftlig individuell oppgave 4-5 sider. Intern sensur. Godkjent/ikke godkjent. Arbeidskrav må være godkjent før studenten kan delta på skoleeksamen. Dersom arbeidskravet ikke godkjennes får studenten mulighet til å levere et nytt forsøk.
  • Skoleeksamen 4 timer - Karakter A-F.