Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Komparativ politikk
PO114S
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Komparativ politikk

PO114S
Komparativ politikk er et emne innenfor statsvitenskapen som har til hensikt å sammenligne politiske systemer på tvers av landegrenser. Vi er spesielt opptatt av å forstå hva som er grunnlaget for ulike politiske systemer, hvordan disse utvikler seg over tid og hvilke konsekvenser dette for for de som bor i landene vi studerer. Sentrale tema er stats og nasjonsbyggings prosesser, ulike styringsformer, partier, partisystemer, politisk kultur og forholdet mellom styreform og politisk utøvelse.
Komparativ politikk er et emne innenfor statsvitenskapen som har til hensikt å sammenligne politiske systemer på tvers av landegrenser. Vi er spesielt opptatt av å forstå hva som er grunnlaget for ulike politiske systemer, hvordan disse utvikler seg over tid og hvilke konsekvenser dette får for de som bor i landene vi studerer. Sentrale tema er stats- og nasjonsbyggings prosesser, ulike styringsformer, partier, partisystemer, politisk kultur og forholdet mellom styreform og politisk utøvelse. Bærekraftsmålene blir diskutert i lys av sentrale problemstillinger, men spesielt i tilknytning til velferdsutvikling og politisk utvikling/påvirkning.
Generell studiekompetanse eller realkompetanse på bakgrunn av gjellende regler

Kunnskaper:

-kandidaten har grunnleggende kunnskaper om stats- og nasjonsbyggingsprosesser, om demokratiteori og demokratiske og autoritære regimer, valg og valgsystemer, regjeringstyper og forholdet mellom utøvede og lovgivende makt.

- kandidaten har bred kunnskap om kriterier og krav til demokratiske styresett og hva som skiller disse fra andre styreformer

- kandidaten har grunnleggende kunnskaper om sammenhengen mellom politisk styresett og velferd og hvilke betingelser som må fylles for å øke befolkningens velferd

Ferdigheter:

- kandidaten kan sette sammen og redegjøre for sentrale faglige problemstillinger i komparativ politikk, spesielt knyttet til ulike måter å organisere politiske system på

- kandidaten kan reflektere over problemstillinger i forhold til valgordninger, velgere, politisk kultur og ulike typer av politisk regimer

- kandidaten reflektere over komparative metoder og framgangsmåter

Generell kompetanse:

- kandidaten kan drøfte problemstillinger i lys av et faglig begrepsapparat

- kandidaten kan diskutere faglige problemstillinger i lys av teorier og perspektiver som er sentrale innenfor dette fagfeltet.

Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur. Det forutsettes at studenten har bærbar datamaskin.
Obligatorisk for studenter på Bachelor i Internasjonale relasjoner og årsstudiet internasjonale relasjoner. Valgemne for studenter fra andre studier.
Forelesninger og seminarer der studentene arbeider i grupper og presenterer løsninger på oppgitte problemstillinger. En frivillig eksamensoppgave levers inn i løpet av semesteret og studentene får kommentarer på denne av faglærer.
Årlige evalueringer som inngår i universitetets kvalitetssikringssystem.

Individuell skriftlig skoleeksamen 5 timer.

Karakterskala A-F, hvor F er stryk.

Ingen