Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)
Internasjonale relasjoner
PO118S
Gjeldende emnebeskrivelse (sist oppdatert 2024/25)

Internasjonale relasjoner

PO118S
Dette emnet gir generell kjennskap til ulike tema innenfor internasjonale relasjoner. Hovedvekten er lagt til å forstå hva internasjonale relasjoner er med utgangspunkt i sentrale teorier og perspektiver innenfor faget internasjonal politikk. Sentralt innenfor emne er utenriks- og sikkerhetspolitiske tema.
Dette emnet gir generell kjennskap til ulike tema innenfor internasjonale relasjoner. Hovedvekten er lagt til å forstå hva internasjonale relasjoner er, med utgangspunkt i sentrale teorier og perspektiver innenfor faget internasjonal politikk. Vi starter med teoretiske perspektiver, modeller og begrepsapparat som beskriver den internasjonale arena. Deretter ser vi nærmere på ulike utenriks - og sikkerhetspolitiske aspekter ved samhandling mellom stater. Makt på den internasjonale arena er også sentralt. Bærekraftsmålene blir satt i sammenheng med de teoretiske og empiriske implikasjonene av utenriks -og sikkerhetspolitikken. Vi skal dessuten lære om utenriks- og sikkerhetspolitiske mål, virkemidler, endringsprosesser, utfordringer og dilemmaer. Vi skal også se nærmere på utenrikspolitikk og internasjonal krisehåndtering. Spørsmål som blir belyst er blant annet: Hva er sentrale emner innenfor internasjonale relasjoner og hva skiller internasjonale relasjoner og internasjonal politikk? Hvilke teorier, perspektiver og modeller kan vi benytte i analyser? Hvilke mål og virkemidler finnes? Hva er makt og hvilke makt ressurser er sentral?
Emne er åpent for de med generell studiekompetanse eller realkompetanse etter gjellende regler. Det er obligatorisk for studenter på Bachelor i Internasjonale relasjoner, og for de som tar årsstudiet i Internasjonale relasjoner. Emne kan også tas som enkeltemne av andre.

Kunnskaper

  • Få grunnleggende kunnskaper om den internasjonale arena med utgangspunkt i teoretiske og empiriske analyser.
  • Få grunnleggende kunnskaper om utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk, makt og maktbruk slik dette kommer til uttrykk på den internasjonale arena.
  • Få grunnleggende kunnskaper om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk

Ferdigheter

  • kandidaten har ferdigheter til å kunne drøfte empiriske problemstillinger i lys av ulike teoretiske retninger innenfor faget.
  • kandidaten har ferdigheter innenfor tema utenriks- og sikkerhetspolitiske problemstillinger på den internasjonale arena, med spesiell vekt på norsk politikk.
  • kandidaten har ferdigheter, både skriftlig og muntlig i hvilke prosesser og strukturer som er sentrale på den internasjonale arena og hva som kan styre staters valg av utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Generell kompetanse

  • Generell kompetanse knyttet til grunnleggende spørsmål innenfor rammen av fagområdet internasjonal politikk.
  • Generell kompetanse knyttet til det å forstå grunnlaget for hvorfor stater og andre aktører handler som de gjør på den internasjonale arena.
Ingen kostnader utover semesteravgift og pensumlitteratur. Det forutsettes at studentene har bærbar PC
Obligatorisk for Bachelor i Internasjonale relasjoner og for årsstudiet i internasjonale relasjoner. Valgemne for andre studier.
Ukentlige forelesninger, seminarer og frivillig innlevering av tidligere gitte eksamensoppgaver med veiledning. Det legges ikke spesielt opp til at emnet kan gjennomføres som fjernstudium, men mange har gjennomført emne som fjernstudent. Ved skoleeksamen må man møte opp på Campus Bodø for å ta eksamen.
Emne evalueres årlig gjennom emneevalueringer og studieprogramevalueringer. Evalueringene inngår i universitetets kvalitetssikringssystem.
Skoleeksamen - individuell, 6 timer, Karakterregel Bokstavkarakterer A-F
Kun generelle